Prima pagină Cultura

Comoară cu valoare „inestimabilă”, descoperită în Israel. Monedele au circulat în Califatul Fatimid, care a controlat mare parte din Orientul Mijlociu

Redactia Descopera.ro | 02.18.2015 | ● Vizualizări: 1752

Scafandri amatori au descoperit pe coasta Israelului, accidental, o comoară constând în peste 2.000 de monede vechi de 1.000 de ani.

Monedele au circulat în timpul Califatului Fatimid care a controlat mare parte din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în perioada 909 - 1171.

Cei care au descoperit prima monedă, pe locul vechiului port al oraşului Cesarea, au crezut iniţial că este vorba de o piesă dintr-un joc de societate. Testele ulterioare au arătat că moneda era din aur, transmite Jerusalem Post. Arheologii marini au descoperit apoi în acel loc peste 2.000 de monede de aur, de o valoare „inestimabilă”, potrivit unui cercetător.

Toată comoara a intrat în posesia statului Israel, iar cei care au descoperit-o nu vor primi o parte din aceasta. Scafandrii amatori au fost, însă, felicitaţi de autorităţi pentru faptul că au făcut publică descoperirea.  

Potrivit Israel Antiquities Authority (IAA), aceasta este cea mai mare comoară compusă din monede descoperită în ţară.