Home » Cultură » O expoziţie de fotografii care prezintă „realitatea dură” a clădirilor din Transilvania, la MNIR

O expoziţie de fotografii care prezintă „realitatea dură” a clădirilor din Transilvania, la MNIR

O expoziţie de fotografii care prezintă „realitatea dură” a clădirilor din Transilvania, la MNIR
Publicat: 30.06.2015
Vernisajul expoziţiei temporare de fotografie artistică "Pietrele rămân. Castele din Transilvania", al cărei autor este Ferencz András, va avea loc miercuri, de la ora 13.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti.

Fotografiile prezentate în expoziţie au fost realizate în cursul anului 2014. Autorul lucrărilor, Ferencz András, a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte din Târgu-Mureş, secţia Fotografie. Împreună cu profesorul şi colegii lui, a efectuat o vizită pentru fotografierea castelului Teleki din Gorneşti. Atunci s-a născut prima fotografie panoramică despre castelul respectiv, dar a luat naştere şi ideea de a vizita şi de a imortaliza castelele din centrul Transilvaniei, din judeţele Cluj şi Mureş. Au urmat câteva „pelerinaje” împreună cu familia la Sânpaul, Ogra, Ocna de Mureş, Cisteiu de Mureş, Ozd, Răscruci, Bonţida, Mănăstirea, Coplean, Brâncoveneşti, Urmeniş, Dumbrăvioara, Cetatea de Baltă şi Sânmiclăuş, unde au fost realizate fotografiile expuse. Majoritatea acestora sunt făcute prin tehnica de contopire digitală a mai multor cadre, prin care s-a obţinut efectul fish-eye şi panoramic, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Ansamblul fotografiilor arată realitatea dură de astăzi. Clădirile, care pe vremuri aparţineau nobilimii ardeleneşti, au fost naţionalizate în perioada comunistă, iar în ultimii ani au fost restituite sau vândute. La fel ca şi proprietarii lor, au avut parte de o soartă vitregă. S-au ruinat şi, într-un fel sau altul, au ajuns să simbolizeze avatarurile istorice din secolul al XX-lea. Cu toate acestea, construcţiile deteriorate, respectiv ruinele lor, mai poartă pe ele urmele strălucirii de odinioară şi ale frumuseţii arhitecturale. Chiar dacă şi-ar dori, autorul nu şi-a propus „salvarea” acestui patrimoniu deosebit de valoros, deoarece situaţia fiecărui castel este diferită şi trebuie tratată cu mare grijă. Renovarea în sine nu poate reprezenta singurul obiectiv al unei strategii de revigorare. Fără accesul publicului larg şi fără activităţile culturale calitative şi atractive, castelele riscă să aibă parte – pe lângă cel fizic – şi de un declin moral. Fotografiile expuse îl invită, pur şi simplu, pe vizitatorul expoziţiei la o călătorie peste secole, care să evoce trecutul şi să îi permită să cunoască prezentul şi să intuiască viitorul, se arată în comunicatul citat.

Ferencz András s-a născut în anul 1997, la Târgu-Mureş. Este elev al Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”. Preocuparea sa privind arta fotografică datează din anul 2010.În portofoliul său de până în prezent se regăsesc fotografii de peisaj, de portret, respectiv de evenimente şi street photography. O parte dintre lucrările sale pot fi admirate pe site-ul www.photo.ferenczandras.ro.

Fotografiile expoziţiei sale „Pietrele rămân. Castele din Transilvania” au fost prezentate prima dată în iulie 2014, în castelul Teleki din Gorneşti, judeţul Mureş, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise a monumentului. În august 2014, au fost expuse în castelul Teleki din Dumbrăvioara (judeţul Mureş), la evenimentul Zilele Satului Dumbrăvioara. În septembrie 2014, expoziţia a fost găzduită de Consiliul Judeţean Cluj şi Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, la Galeria „Arte”, iar, în noiembrie 2014, de Universitatea Cultural Ştiinţifică Târgu-Mureş, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”.

În perioada 1 iulie – 4 octombrie, expoziţia este găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

În continuarea acestui proiect, autorul îşi propune să realizeze noi „radiografii tematice” despre patrimoniul arhitectural, mai ales al localităţilor transilvănene, prin această tehnică specială de vizualizare. De asemenea, Ferencz András are în vedere să urmărească schimbările pozitive şi negative prin care vor trece aceste monumente şi, ulterior, să surprindă transformările acestora într-un nou proiect fotografic.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase