Home » Cultură » Cursa pentru digitalizarea istoriei: Irakienii vor să copieze arhivele în format electronic, înainte ca gruparea Stat Islamic să pună mâna pe ele

Cursa pentru digitalizarea istoriei: Irakienii vor să copieze arhivele în format electronic, înainte ca gruparea Stat Islamic să pună mâna pe ele

Cursa pentru digitalizarea istoriei: Irakienii vor să copieze arhivele în format electronic, înainte ca gruparea Stat Islamic să pună mâna pe ele
Publicat: 07.08.2015
Gruparea teroristă Stat Islamic a publicat numeroase înregistrări în care militanţii săi distrug moştenirea culturală a oraşelor pe care le cuceresc. De la arhitectură la artefacte, nimic nu pare a scăpa de mânia teroriştilor.

La Biblioteca Naţională din Bagdad se află mii de cărţi şi manuscrise a căror valoarea este inestimabilă. Documentele vechi de un secol sunt, însă, ameninţate de gruparea teroristă Stat Islamic. Bibliotecarii au decis să apere cele mai importante texte şi să le transpună în format digital.

Arhivele digitale sunt menite să asigură supravieţuirea conţinutului acestor lucrări care vorbesc despre istoria omenirii.

Ele vor fi transpuse în format electronic cu ajutorul microfilmului, o tehnologie veche, dar care ar putea permite păstrarea arhivei pe o perioadă de circa 500 de ani.

În 2003, când armata americană a invadat Irakul, biblioteca a pierdut în jur de 4.000 de cărţi rare, după ce clădirea a fost inundată de trupele Statelor Unite.

Directorul instituţiei a demarat încă de atunci proiectul de digitalizare a manuscriselor, însă ameninţarea Stat Islamic a urgentat şi mai mult nevoia de a salva documentele.

Sursă: Gizmodo

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase