Home » Cultură » Scriitoarea americană Harper Lee a decedat

Scriitoarea americană Harper Lee a decedat

Scriitoarea americană Harper Lee a decedat
Publicat: 19.02.2016
Scriitoarea americană Harper Lee, autoarea bestsellerului "...Să ucizi o pasăre cântătoare/ To Kill a Mockingbird", distins cu premiul Pulitzer în 1961, a murit, vineri dimineaţa, la vârsta de 89 de ani

Scriitoarea americană Harper Lee, autoarea bestsellerului „…Să ucizi o pasăre cântătoare/ To Kill a Mockingbird”, distins cu premiul Pulitzer în 1961, a murit, vineri dimineaţa, la vârsta de 89 de ani

Harper Lee a murit în Monroeville, Alabama, decesul său fiind confirmat pentru presa americană de editura HarperCollins, potrivit telegraph.co.uk.

Harper Lee s-a născut în Monroeville, Alabama, pe 28 aprilie 1926. A studiat dreptul, apoi s-a stabilit la New York, dedicându-se scrisului. În 1959, l-a însoţit pe Truman Capote, prietenul ei din copilărie, în Holcombe, Kansas, ca asistent în munca de cercetare ce a stat la baza romanului „Cu sânge rece”.

În 1960 a publicat „…Să ucizi o pasăre cântătoare”, distins cu premiul Pulitzer în 1961 şi ecranizat în 1962, în regia lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck în rolul principal, un film care a obţinut trei premii Oscar din opt nominalizări, trei Globuri de Aur şi premiul Gary Cooper la Cannes.

„Să ucizi o pasăre cântătoare”, o poveste despre rasă şi copilărie în statul american Alabama în anii 1930, este bazat în mare parte pe experienţele personale ale scriitoarei Harper Lee. Volumul a fost publicat în 1960, în perioada în care mişcarea pentru drepturi civile prindea avânt şi a devenit o lectură obligatorie în multe şcoli americane.

Deşi s-a bucurat de un succes uriaş (ediţia în limba engleză s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume şi a fost tradusă în peste 40 de limbi străine, inclusiv română), Lee şi-a întrerupt activitatea literară, mutându-se înapoi în Monroeville, împreună cu sora ei, Alice. În 2007, preşedintele Statelor Unite ale Americii i-a decernat Medalia Libertăţii.

În 2015, editura HarperCollins a anunţat că scriitoarea Harper Lee îşi va publica al doilea roman, intitulat „Go Set a Watchman”, la peste 50 de ani de la lansarea volumului „Să ucizi o pasăre cântătoare”.

Cea de-a doua carte a scriitoarei a apărut în noiembrie 2015 şi în limba română, cu titlul „Du-te şi pune un străjer”, în colecţia „Biblioteca Polirom” şi în traducerea Ariadnei Ponta.

„Du-te şi pune un străjer” este continuarea poveştii din „…Să ucizi o pasăre cântătoare”, însă a fost scrisă, de fapt, înaintea cărţii care a consacrat-o pe scriitoarea americană şi a fost descoperită, în toamna anului 2014, de avocata autoarei, Tonja Carter.

La două decenii după evenimentele din „…Să ucizi o pasăre cântătoare”, Jean Louise Finch – mai cunoscută după porecla ei, Scout – se întoarce în Maycomb, Alabama, să-şi viziteze tatăl, pe Atticus, acum atins de bătrâneţe şi de boală. Pe fondul luptei pentru drepturile şi libertăţile civile care zguduie Sudul Statelor Unite, Jean Louise descoperă adevăruri tulburătoare despre familia sa, despre oraşul în care a copilărit şi despre oamenii care îi sunt dragi. Amintirile revin în valuri, iar valorile şi opiniile ei sunt serios zdruncinate. „Du-te şi pune un străjer” readuce în scenă multe dintre personajele romanului „…Să ucizi o pasăre cântătoare”, surprinzând în chip magistral zbuciumul unei tinere şi al unei lumi care trebuie să depăşească iluziile trecutului.

Ediţia în limba engleză a romanului a fost publicată în Marea Britanie şi Commonwealth (cu excepţia Canadei) de Penguin Random House, iar, în SUA, de HarperCollins, pe 14 iulie 2015, stabilind cifre de vânzări record.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase