Home » Cultură » Megaliţii din Valea Bada, sculpturile gigantice care întruchipează personaje. Uimesc de mai bine de 100 de ani

Megaliţii din Valea Bada, sculpturile gigantice care întruchipează personaje. Uimesc de mai bine de 100 de ani

Publicat: 18.09.2016
Fiecare dintre megaliţii care înfăţişează figuri umane a primit câte un nume.

La aproximativ 15 km distanţă faţă de Parcul Naţional Lore Lindu din insula indoneziană Sulawesi, într-o zonă cunoscută sub numele de ,,Valea Bada”, există peste 400 de megaliţi sculptaţi asemănători statuilor Moai din Insula Paştelui. Dintre toate sculpturile îngropate astăzi pe jumătate în pământ, 30 înfăţişează figuri umane. 

Galerie foto

vezi galeria
5 foto

Deşi statuile au fost descoperite în urmă cu peste 100 de ani, nu se cunoaşte nici până în momentul de faţă cine şi când le-a realizat. Teoriile emise până acum propun ca perioadă de datare a sculpturilor intervalul cuprins între anii 3.000 î.Hr. şi 1.000 d.Hr. 

Foto:amusingplanet.com

Pe baza sexului personajelor (detaliu evidenţiat de zonele care înfăţişează organe genitale), localnicii au dat statuilor diferite nume şi au creat legende în jurul acestora. De exemplu, sculptura cea mai masivă (având aproximativ 4 metri înălţime) a fost denumită ,,Palindo” (,,Comedianul”), pentru că se spunea că ea întruchipa bufonul de la curtea unnui rege. O altă statuie înfăţişează personajul Tokala’ea, un violator transformat în piatră pentru faptele imorale pe care le-a relizat. 

În valea Bada există şi o serie megaliţi în formă de vase şi  bazine, pe care localnicii îi cunosc sub numele de ,,kalamba”. Localnicii spun că obiectele din piatră au fost folosite de regi drept căzi de baie, însă istoricii presupun că ele au fost, mai degrabă, vase de depozitare a cerealelor. 

Foto:amusingplanet.com

În ciuda numărului foarte mare de statui descoperite până acum, în zonă nu au fost identificate niciun fel de dovezi care să ateste prezenţa unor comunităţi umane. 

Sursa: amusingplanet.com

Vă mai recomandăm şi: Muntele Bromo, unul dintre cei mai activi vulcani. Cum îi stăpânesc localnicii furia, cu o practică care durează de sute de ani  

                                        ”Puit Aerien”, sistemul de captare a vaporilor de apă inspirat din structura unor morminte preistorice – GALERIE FOTO

                                     Fenomene naturale bizare de o frumuseţe rară. Printre ele Cascada Sângelui, Valea Morţii sau Vulcanul cu lavă albastră – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase