Home » Cultură » Cuvântul anului 2016, stabilit de Dicţionarul Oxford

Cuvântul anului 2016, stabilit de Dicţionarul Oxford

Cuvântul anului 2016, stabilit de Dicţionarul Oxford
Publicat: 17.11.2016
Dicţionarul Oxford a definit cuvântul drept un termen care "face referire sau denotă circumstanţe în care faptele obiective sunt mai puţin importante în modelarea opiniei publice decât apelul la emoţie şi la credinţe personale."

Dicţionarul Oxford a stabilit miercuri că termenul „post-truth”, desemnând circumstanţe în care faptele sunt mai puţin importante decât emoţia,este cuvântul anului, utilizarea sa crescând în urma votului Brexit şi a asceniunii la putere a lui Donald Trump în SUA, conform france24.com.

Post-truth a încetat să fie un termen periferic devenind unul uzual în comentariul politic,” au exprimat reprezentanţii editurii Oxford care publică Oxford Dictionaries, într-o declaraţie, observând că utilizarea termenului a crescut cu 2000% de anul trecut.

„Nu este suprinzător că alegerile noastre reflectă un an dominat de discursurile cu puternică încărcătură politică şi socială,” a declarat Casper Grathwohl, preşedintele Dicţionarului Oxford.

„Alimentat de popularizarea reţelelor de socializare ca surse de ştiri şi de neîncrederea tot mai mare în evenimentele furnizate de instituţii, conceptul ‘post-truth’ şi-a făcut loc în limbaj de ceva timp. Am observat creşterea utilizării termenului în iunie 2016, în special datorită votului Brexit, şi din nou în iulie, când Donald Trump şi-a asigurat nominalizarea Partidului Republican la alegerile din SUA.”

Printre alte cuvinte care au candidat la cuvântul anului s-a numărat termenul britanic „Brexiteer” utilizat pentru militanţii anti-UE.

„Alt-right” a ajuns pe lista scurtă fiind un termen ce defineşte o grupare ulta-conservatoare din SUA „caracterizată de respingerea politicilor instituţionale şi de utilizarea online media pentru a disemina conţinut controversat în mod intenţionat”.

Steve Bannon, instigator al mass-media anti-instituţionale, proaspăt numit drept consilier şi şef de strategie la Casa Albă de către Trump, este văzut drept un conducător al mişcării „alt-right”.

Reprezentanţii editurii Oxford au declarat că cuvântul „post-truth” a devenit „copleşior” de asociat cu politica.

„Dat fiind faptul că utilizarea termenului nu a arătat niciun semn de scădere a frecvenţei, nu aş fi surprins dacă ‘post-truth’ devine unul dintre cuvintele definitorii ale timpului”, a declarat Grathwohl.

Editura a stabilit că prima utilizare a a cuvântului a fost într-un eseu din anul 1992 a dramaturgului sârbo-american Steve Tesich în revista The Nation, cu referire la scandalul Irangate şi Războiul Golfului.

„Noi, ca oameni liberi am decis că dorim să trăim într-o lume ‘postr-truth'”, a scris Tesich.

„Există dovada utilizării sintagmei ‘post-adevăr’ (post-truth) înainte de articolul lui Tesic, dar se pare că fără înţelesul transparent de ‘după ce adevărul a fost cunoscut’, şi nu cu noua implicaţie că adevărul însuşi a devenit irelevant.”, au mai declarat reprezentanţii Oxford Dictionaries.

Letitia Provian, [email protected]

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase