Home » Cultură » 5 Mari invenţii ale femeilor. Una dintre ele a fost ferăstrăul care le-a uşurat munca bărbaţilor

5 Mari invenţii ale femeilor. Una dintre ele a fost ferăstrăul care le-a uşurat munca bărbaţilor

5 Mari invenţii ale femeilor. Una dintre ele a fost ferăstrăul care le-a uşurat munca bărbaţilor
Publicat: 29.11.2016
Când te gândeşti la inventatori faimoşi, cultura generală alege prompt: Albert Einstein şi Thomas Edison. Bărbaţii. În afară de Madame Marie Curie, toţi marii inventatori sunt bărbaţi. Aşa credem. Iată însă 5 femei despre care nu ştiaţi nimic până astăzi.

1. Adeline Dutton Train Whitney (1824 – 1906)

Adeline a scris peste 20 de cărţi pentru fete. Era adepta valorilor conservatoare. În intimitate, se opunea sufragetelor. Deşi tradiţionalistă, Adeline avea imaginaţie. Şi-a pus-o în slujba familiei şi copiilor.

Invenţia ei: setul de cuburi cu literele alfabetului pentru copii

2. Virginia Apgar (1909 – 1974)

Medic antestezist în obstetrică şi ginecologie. Invenţia ei: Testul Apgar. Imediat după naştere, chiar în primele 60 de secunde după expulzie, în sala de travaliu, se face o apreciere a stării de sănătate a nou-născutului, prin aprecierea funcţiilor vitale şi a capacităţii de adaptare la condiţiile din mediul extrauterin. Simultan cu acordarea primelor îngrijiri, medicul neonatolog va nota starea clinică şi comportamentul nou-născutului, cuantificând funcţiile vitale cu ajutorul scorului sau indicelui Apgar.

3. Ruth Wakefield (1903 – 1977)

Fiică de medic dietetician, cu imaginaţie genetic modelată pentru bucate inovatoare. Alături de soţul ei şi-a cumpărat un han la margine de drum. Acolo, în bucătăria magică, a amestecat ciocolată Nestle în fursecurile de făină albă. Ruth a presărat ciocolată în fursecuri pentru prima dată în istorie cum o zână presată praf magic peste lume.

Invenţia ei: Fursecurile cu fulgi de ciocolată

4. Tabitha Babbitt (1779 – în jur de 1853)

Atunci când cineva se gândeşte la construcţii şi prelucrarea lemnului, îşi imaginează bărbaţi cu ciocane zdravene şi ferăstraie, care transpiră în soarele fierbinte. La începutul anilor 1800, era nevoie de doi oameni pentru a pune în mişcare un ferăstrău. O femeie – fără muşchi, ci cu minte – a făcut procesul mai simplu. Tabita Babbitt a creat ferăstrăul circular în 1813.

Invenţia ei: ferăstrăul circular

5. Anna Connelly (1858 – 1943)

Anna ne-a scăpat de incendii. Ea a patentat evacuarea exterioară în caz de incendiu pentru clădirile cu mai multe etaje, care a fost de fapt un pod de evacuare în caz incendiu, înconjurat de o balustradă cu deschideri la capete. Podul a permis evacuare în condiţii de siguranţă dintre o clădire şi alta în timpul unui incendiu.

Invenţia ei: Ieşirea de incendiu

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase