Home » Cultură » Academia Română şi ICR colaborează pentru promovarea creaţiei culturale şi ştiinţifice în lume

Academia Română şi ICR colaborează pentru promovarea creaţiei culturale şi ştiinţifice în lume

Publicat: 15.02.2018
Academia Română şi ICR colaborează pentru promovarea creaţiei culturale şi ştiinţifice în lume
Academia Română şi Institutul Cultural Român (ICR) vor semna joi, la ora 12.30, în prezenţa presei, un acord de parteneriat instituţional, care are ca scop promovarea creaţiei culturale şi ştiinţifice româneşti în ţară şi mai ales în străinătate, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Ceremonia de semnare va avea loc la sediul Academiei Române, din Calea Victoriei 125, Bucureşti, în Clubul Academicienilor. Evenimentul va fi urmat de o conferinţă de presă, susţinută de acad. Cristian Hera, preşedintele Academiei Române, acad. Victor Spinei, vicepreşedinte şi coordonator al programului „Centenar”, Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, şi Mirel Taloş, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, informează Mediafax.
 
Acordul de parteneriat are în vedere constituirea unui mecanism permanent, care să asigure cadrul instituţional pentru crearea şi întreţinerea unei emulaţii culturale şi ştiinţifice, luând în considerare rolul esenţial al instituţiilor în promovarea culturii, educaţiei şi cercetării.
 
Parteneriatul dintre Academia Română şi Institutul Cultural Român acordă o importanţă majoră activităţii de cercetare ştiinţifică multidisciplinară, cu implicarea şi valorificarea potenţialului creator al tinerilor. Astfel, între obiectivele principale se numără: constituirea unor reţele de cooperare, în interiorul şi în afara graniţelor ţării, pentru asigurarea desfăşurării activităţilor culturale şi de cercetare-dezvoltare; susţinerea participării cercetătorilor la diferite forme de perfecţionare pluridisciplinară; formarea academică a tinerilor din România şi din regiunile cu populaţie românească de peste hotare şi facilitarea accesului acestora la programe de formare şi instruire de înalt nivel ştiinţific.
 
O direcţie importantă prevăzută în acest parteneriat o constituie dezvoltarea de proiecte cultural-ştiinţifice destinate creşterii vizibilităţii valorilor spirituale româneşti, cu deosebire în contextul marcării Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri. Între acestea se află derularea unui program de traduceri din literatura istoriografică românească, cu scopul de a spori circulaţia internaţională a informaţiei ştiinţifice româneşti şi de a promova punctele de vedere româneşti în lume.
 
Nu în ultimul rând, cele două instituţii semnatare îşi propun conştientizarea factorilor de decizie, pentru sprijinirea acţiunilor şi proiectelor din domeniile vizate de această cooperare.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase