Home » Cultură » Scriitorul controversat Pierre Guyotat, câştigător al premiului Médicis pe 2018

Scriitorul controversat Pierre Guyotat, câştigător al premiului Médicis pe 2018

Scriitorul controversat Pierre Guyotat, câştigător al premiului Médicis pe 2018
Publicat: 07.11.2018
Pierre Guyotat, un controversat scriitor francez, a primit, marţi, premiul Médicis pe 2018, pentru romanul autobiografic "Idiotie", apărut la editura Grasset, potrivit Le Figaro.
Volumul este o continuare a romanului autobiografic lansat în urmă cu mai mult de zece ani „Formation”, scrie Mediafax.
 
Romanul lui Pierre Guyotat se afla în cursa pentru premiul Médicis 2018 alături de „Arcadie” (editura P.O.L.), de Emmanuelle Bayamack-Tam, „Tous les hommes naturellement désirent savoir” (editura JC Lattès), de Nina Bouraoui, „Ça raconte Sarah” (Minuit), de Pauline Delabroy-Allard, „Frère d’âme” (Seuil), de David Diop, „L’Eau qui passe” (Gallimard), de Franck Maubert, şi „Par les écrans du monde” (Seuil), de Fanny Taillandier.
 
Premiul Médicis pe 2018 pentru roman străin i-a fost atribuit lui Rachel Kushner, pentru „Le Mars Club”, apărut la editura Stock, în timp ce trofeul pentru eseu a revenit volumului „Les frères Lehman”, de Stefano Missini (Globe).
 
Născut în 1940, Pierre Guyotat este un scriitor foarte controversat, încă din 1967, când a publicat „Tombeau pour cinq cent mille soldats”, un volum care îmbină temele sexului şi războiului şi care a fost interzis în cazarmele franceze din Germania. Guvernul francez a interzis şi volumul „Eden Eden”, publicat în 1970, spre a fi vândut persoanelor cu vârsta sub 18 ani, iar măsura a fost eliminată abia în 1981. De-a lungul carierei, a scris numeroase romane şi piese de teatru.
 
Anul trecut, premiul Médicis pentru roman francez i-a revenit lui Yannick Haenel, pentru „Tiens ferme ta couronne”, în timp ce cel pentru roman străin i-a revenit lui Paolo Cognetti, pentru „Les Huit Montagnes”.
 
Premiul Médicis este una dintre cele mai prestigioase distincţii literare acordate în Franţa, alături de Goncourt şi Fémina.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase