Home » Cultură » Filme de Ioana Uricaru, Radu Jude şi Emanuel Pârvu, câştigătoare la prima sesiune a concursului CNC

Filme de Ioana Uricaru, Radu Jude şi Emanuel Pârvu, câştigătoare la prima sesiune a concursului CNC

Filme de Ioana Uricaru, Radu Jude şi Emanuel Pârvu, câştigătoare la prima sesiune a concursului CNC
Publicat: 28.09.2019
Viitoare pelicule regizate de Ioana Uricaru, Radu Jude şi Emanuel Pârvu se numără printre câştigătorii concursului de proiecte anunţaţi vineri de Centrul Naţional al Cinematografiei, fondurile alocate pentru acestă sesiune fiind de 20 de milioane de lei, suma fiind împărţită celor opt categorii.

Proiectele au fost împărţite în opt categorii: Ficţiune lungmetraj, Debut, Ficţiune scurtmetraj, Ficţiune Tematic, Documentar, Animaţie, Dezvoltare Ficţiune şi Dezvoltare Documentar.

Pentru lungmetraje de ficţiune a fost alocată suma totală de 9.4 milioane de lei, nouă pelicule din cele 41 înscrise la această categorie primind finanţare.

Dintre acestea „Încredere”, produs de Asoaciaţia Famart, în regia lui Emanuel Pârvu, a obţinut 70.47 de puncte, înregistrând cel mai mare punctaj. Scenariul, scris de Emanuel Pârvu şi de Alexandru Popa, a obţinut 60.9 puncte. Proiectul a primit o finanţare de 1.8 milioane de lei.

Pe cel de-al doilea loc s-a poziţionat, cu 69.18 de puncte, lungmetrajul „Ancheta”, produs de Paradox Film şi regizat de Marius Th. Barna. Cu un scenariu scris de Bogdan Ficeac, pelicula „Ancheta” a fost recompensată cu suma de 900.000 de lei.

Cea mai mare sumă alocată la această categorie i-a revenit peliculei clasate pe cea de-a şaptea poziţie, „Reostat”, care a obţinut 2 milioane de lei. Filmul produs de Mindset Productions, cu un scenariu scris de Cristian Mungiu şi regizat de Ioana Uricaru, a însumat 65.71 de puncte.

La polul opus, cea mai mică finanţare, de 360.000 de lei, i-a revenit proiectului „Nicăieri în mod special”, coprodus de Digital Cube din partea românească. Cu o regie şi cu un scenariu semnate de Uberto Pasolini, pelicula a fost notată cu 66.88 de puncte, clasându-se pe cea de-a patra poziţie.

„Era Visătorului”, lungmetraj produs de Gef Art Film şi regizată de Mihai Ionescu, a fost ultima peliculă recompensată la această categorie, primind 750.000 de lei. Pentru scenariu scris de Alexandru Constantin Spătaru şi de Ovidiu Niculescu, pelicula a obţinut 57.2 puncte, din totalul de 65.50 de puncte obţinute în total.

Printre proiectele care nu au reuşit să obţină finanţare în această sesiune se numără pelicule programate de regizori ca Igor Cobileanski, Florin Şerban, Radu Muntean sau Adrian Sitaru.

La categoria Debut a fost împărţită suma de 2.87 milioane de lei şi au concurat 31 de pelicule, dintre care doar trei au obţinut finanţare.

Proiectul „La Civil”, regizat de Teodora Mihai, s-a clasat pe primul loc, primind 1.5 milioane de lei şi fiind notat cu 71.41 de puncte. Scenariul peliculei produse de Mobra Film a fost scris de Teodora Mihai şi de Habacuc Antonio de Rosario.

Pelicula „Catane/ 237 ani”, în regia Ioanei Mischie, a obţinut 64.09 puncte şi a fost recompensat cu suma de 676.000 de lei. „Urme”, regizat de Dubravka Turic, a fost ultimul proiect finanţat la această categorie şi a fost recompensat cu 700.000 de lei, însumând 62.45 de puncte.

La secţiunea Ficţiune scurtmetraj, au fost înscrise 37 de proiecte, dintre care doar 10 au primit finanţare. Suma totală acordată la această categorie este de 988.000 de lei.

Scurtmetrajul produs de We Are Basca, „31 de ore”, în regia lui Claudiu Mitcu, s-a clasat pe prima poziţie, cu un punctaj total de 73.19 de puncte. Cu un scenariu semnat de Radu Potcoavă, „31 de ore” a fost recompensat cu 150.000 de lei.

Ultimul proiect finanţat de la categoria Ficţiune scurtmetraj a fost pelicula „Până la adânci bătrâneţi”, produsă de 111 Film & Entertainment. Scurtmetrajul regizat şi scris de Oana Răsuceanu a obţinut 65.44 de puncte şi a primit 67.000 de lei.

La categoria proiectelor de ficţiune tematice au participat 25 lungmetraje şi scurtmetraje, doar trei dintre acestea fiind recompensate. Tema propusă a fost „Comedia”, iar suma alocată la această categorie a fost de 2.7 milioane de lei.

„Visul”, produs de Nerv Film, scris de Gabriel Gheorghe şi regizat de Cătălin Saizescu, a obţinut 73 de puncte şi a primit 1,5 milioane de lei.

Produs de Paradox Film, „Fără prelungiri”, în regia lui Ştefan Pătraşcuscris şi cu un scenariu scris de Marius Th. Barna şi Alexandru Molico, a fost cel de-al treilea proiect recompensat, primind 500.000 de lei.

35 de documentare au fost înscrise în competiţie, dintre care doar şapte au obţinut o finanţare care a însumat 2 milioane de lei.

Documentarul „Catalog”, produs de Microfilm, regizat de Radu Jude, după scenariul lui Adrian Cioflâncă, a obţinut cel mai mare punctaj, 82.09 de puncte, şi a fost recompensat cu 300.000 de lei.

Doar zece animaţii au fost înscrise în competiţie, jumătate dintre acestea primind finanţare. Suma alocată acestei categorii a fost de 1.879 milioane de lei.

Animaţia „Bunicul doarme”, scrisă de Ulrich Fasshauer şi regizată de Matei Branea, s-a clasat pe prima poziţie cu 72.72 de puncte. Proiectul produs de Safe Frame a fost recompensat cu 330.000 de lei.

La secţiunea Dezvoltare ficţiune, 12 proiecte au fost înscrise şi patru au obţinut o finanţare totală de 137.620 de lei.

Pe prima poziţie, cu 84.24 de puncte, s-a clasat proiectul „Dinţi de lapte”, scris de Mihai Mincan. A fost recompensat cu suma de 37.540 de lei.

La categoria Dezvoltare documentar, singurul proiect înscris a fost „Dincolo de lume”, regizat şi scris de Rareş Abraham. Produs de Hola Media Production, proiectul „Dincolo de lume” a primit 72,8 puncte şi suma de 8.960 de lei.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase