Home » Cultură » Festivalul Filmului Francez. Orașele din România în care va fi organizată cea de-a 24-a ediție

Festivalul Filmului Francez. Orașele din România în care va fi organizată cea de-a 24-a ediție

Festivalul Filmului Francez. Orașele din România în care va fi organizată cea de-a 24-a ediție
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 20.09.2020

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului Francez este organizată în 11 oraşe din România și va avea loc pe marile ecrane, atât în interior, cât și în aer liber.

Organizatorii Festivalului Filmului Francez anunță că la Cluj-Napoca, evenimentul are loc în perioada 24 – 27 septembrie la Cinema Victoria.

Festivalul se desfășoară sub deviza „Le film français au feminin”/ „Filmul francez la feminin” și propune publicului o selecție de filme cu totul specială, punând în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză – actrițe și regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile.

În secțiunea Panorama va fi proiectat, în premieră în România, ultimul film cu celebra actriță Eva Green, „Proxima”, o poveste impresionantă despre depășirea propriilor limite, dar și a canoanelor sociale.

Filmele majore ale anului

Filmul a debutat în Festivalurile de la Toronto, San Sebastian și Rotterdam.

Tot în categoria filmelor majore ale anului vor fi prezentate „Portrait de la jeune fille en feu”, de Céline Sciamma, un film de epocă despre o dragoste interzisă, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019 și ”Adieu a la nuit”, de André Téchiné cu celebra Catherine Deneuve.

Secțiunea „Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses!” pune în lumina reflectoarelor importanța revoluției din 1968 pentru istoria emancipării feminine.

Documentarul „Delphine et Carole” transpune spectatorii în miezul feminismului anilor ’70, alături de actrița franceză Delphine Seyrig și de cineasta elvețiană Carole Roussopoulos, care luptă, cu camera de filmat pe umăr, pentru ca femeile să aibă dreptul la propriul punct de vedere artistic.

Povestea lui Angèle, o tânără provenită dintr-o familie de activiști, decisă să schimbe lumea

„La începutul secolului trecut, în anii 1900, aceeași luptă era purtată – cu mijloace de filmare diferite – de Alice Guy, prima realizatoare de film din istorie, ale cărei scurtmetraje vor fi prezentate în premieră în cadrul festivalului”, au precizat organizatorii festivalului, informează Mediafax.

De asemenea, comedia romantică și în același timp politică ”Tout ce qu’il me reste de la revolution” în regia lui Judith Davis prezintă povestea lui Angèle, o tânără provenită dintr-o familie de activiști, decisă să schimbe lumea, dar ferindu-se totodată cu înverșunare de legături amoroase.

În secțiunea Focus Tinere Talente vor fi proiectate „Alice et le maire” de Nicolas Pariser, care tratează chiar tema alegerilor locale și pentru care Anais Demoustier a fost recompensată cu premiul César pentru cea mai bună actriță, dar și alte filme de debut care s-au bucurat de succes în rândul criticilor de cinema și al publicului francez.

Unde vor avea loc proiecțiile

Nu în ultimul rând, Festivalul aduce un omagiu marii realizatoare Agnès Varda, care ne-a părăsit în 2019, prin proiecția ultimului său film, ”Varda par Agnes”.

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.

Pe lângă Cluj-Napoca, proiecții vor mai avea loc în București, Iași, Timișoara, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Suceava.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România și se desfășoară în perioada 23 septembrie – 4 octombrie.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase