Home » Cultură » Magna Carta, documentul care a devenit un simbol și un strigăt împotriva opresiunii

Magna Carta, documentul care a devenit un simbol și un strigăt împotriva opresiunii

Magna Carta, documentul care a devenit un simbol și un strigăt împotriva opresiunii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.12.2021

Magna Carta este un document care prevede libertățile garantate englezilor. Documentul, cunoscut și ca Magna Charta Libertatum sau Marea Cartă a Libertăților, stipulează drepturi care au ajuns parte din legislația englezească și sunt acum elemente de bază ale constituției din orice țară vorbitoare de limbă engleză.

Magna Carta a fost elaborată de nobili englezi și lideri ai Bisericii pentru a limita puterile regelui. Aceștia l-au forțat pe tiranul Rege Ioan al Angliei să semneze documentul, sub amenințarea unui război civil, la data de 25 iunie 1215. Magna Carta prevedea că regele trebuie să respecte legea și că nu poate conduce doar așa cum dorește. A fost unul dintre primele documente care să includă drepturi ale cetățenilor.

Cruzimea și lăcomia Regelui Ioan a făcut ca nobilii feudali puternici, lideri religioși și cetățenii să se întoarcă împotriva sa. Printre altele, regele impunea taxe mult prea mari. În timp ce regele coordona un război dezastruos în Franța, baronii din fruntea Angliei s-au întâlnit în secret și au jurat să îl facă pe acesta să respecte drepturile subiecților săi.

Regele Ioan a semnat Magna Carta sub amenințarea războiului civil

Atunci când Ioan s-a întors, aceștia i-au prezentat o serie de solicitări. Ioan a încercat să obțină susținere astfel încât să evite acordarea cerințelor, însă mare parte din adepții săi l-au părăsit. În cele din urmă, regele s-a întâlnit cu baronii de-a lungul malului sudic al fluviului Tamisa, într-o poiană numită Runnymede. Regele Ioan a semnat Magna Carta la 15 iunie 1215. Apoi, documentul a trecut printr-o serie de modificări, fiind finalizat la 19 iunie.

Catedrala Salisbury, locul în care se află una dintre cele patru exemplificări ale Magna Carta. Sursa foto: Shutterstock

Documentul cuprinde în total 63 de capitole. Deși mare parte din acestea au de-a face cu drepturile și îndatoririle feudale, Magna Carta include și dispoziții care protejează drepturile bisericilor, negustorilor și orășenilor. Magna Carta garantează, de asemenea, drepturile femeilor și copiilor care moștenesc proprietăți. Documentul spune că oamenii nu pot fi pedepsiți pentru infracțiuni decât dacă aceștia sunt condamnați conform legii. Într-un final, Magna Carta a oferit baronilor dreptul de a declara război împotriva regelui dacă acesta nu respecta dispozițiile documentului, scrie Britannica.

Magna Carta, un precursor al Declarației de Independență a SUA

Totuși, Magna Carta a însemnat mai puțin pentru oamenii din anii 1200 decât pentru generațiile care au urmat. Documentul a devenit un simbol și un strigăt împotriva opresiunii, iar fiecare generație l-a considerat o protecție a libertăților aflate sub amenințare.

Marea Cartă a fost primul pas spre stabilirea constituției în Anglia, iar multe alte țări au folosit principiile din document pentru a-și elabora propria constituție. Magna Carta mai este considerat precursor al Declarației Drepturilor din Anglia, Declarației de Independență a Statelor Unite ale Americii și Declarației drepturilor omului și ale cetățeanului din Franța. În Statele Unite, atât constituția națională cât și cele din fiecare stat conțin idei și chiar fraze ce pot fi regăsite în Magna Carta.

Vă mai recomandăm să citiți și:

René Descartes, filosoful care a revoluționat gândirea occidentală

Emil Cioran, filosoful ce trebuie citit în momente de disperare și melancolie

Jean-Jacques Rousseau, filosoful care credea că părinții nu ar trebui să-și certe copiii

Giordano Bruno, filosoful care a sfidat teoriile tradiționale ale vremurilor sale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase