Home » Cultură » Test de cultură generală. Care este diferența dintre smirnă și tămâie?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre smirnă și tămâie?

Publicat: 25.01.2023

Probabil că ați auzit că tămâia și smirna au fost două dintre darurile aduse Pruncului Iisus de către cei trei magi, alături de aur. Dar ce sunt acestea? 

Tămâia și smirna sunt cunoscute drept darurile prețioase oferite Pruncului Iisus de către cei trei magi, alături de aur. Dar v-ați întrebat vreodată de ce au ales înțelepții aceste obiecte ca daruri? Ce sunt acestea și sunt ele cu adevărat atât de valoroase?

Atât tămâia, cât și smirna erau mărfuri valoroase care erau exportate de caravanele de cămile în întreaga lume cunoscută. Doar regalitatea sau cei bogați își puteau permite oricare dintre ele, ceea ce le făcea un cadou potrivit pentru Regele Regilor.

Aceste mărfuri scumpe erau folosite nu numai de vechii evrei, ci și de egipteni și romani. Ambele erau folosite la îmbălsămare și erau arse pentru parfumare, purificare și în ritualuri religioase.

Tămâia era folosită ca medicament – rășina era mestecată pentru probleme digestive. Reginele și faraonii Egiptului antic foloseau tămâia și smirna la nivel topic pentru îngrijirea și întinerirea pielii, în cosmetice și măști faciale. Creionul de ochi închis la culoare pe care regalitatea egipteană îl purta gros în jurul ochilor, denumit kohl, era făcut din pulbere carbonizată din rășină de tămâie arsă.

Ambele sunt derivate din rășina copacilor

Smirna provine dintr-un arbore cunoscut sub numele de Balsamodendron myrrh. Iar tămâia este derivată din arborele Boswellia. A devenit cunoscută sub numele de tămâie datorită mirosului proeminent și a flăcării constante și de lungă durată pe care o dă atunci când este arsă, scrie FarmersAlmanac.

Pentru a extrage tămâia și smirna, se fac incizii în scoarța copacului, iar seva care se scurge din tăieturi se întărește în perle de rășină. Rășina este recoltată și utilizată într-o varietate de aplicații.

Din fericire, nu avem nevoie de caravane de cămile pentru a livra aceste rășini și uleiuri benefice.

Tămâia și smirna sunt vândute de obicei de către companiile de plante medicinale sub formă de uleiuri esențiale, rășină și pulberi. Ele pot fi arse și compuse și folosite pentru a face tămâie, parfumuri și tincturi medicinale.

Cum sunt folosite în zilele noastre tămâia și smirna?

Uleiul esențial de tămâie poate fi difuzat pentru a ameliora problemele respiratorii, cum ar fi răceala și astmul, sau pentru aroma sa relaxantă, care îmbunătățește concentrarea. Adăugat la unguente sau uleiuri suport, este folosit pentru a trata pielea uscată și pentru a îmbunătăți vindecarea escoriațiilor pielii.

S-a constatat că anumite specii de tămâie ajută la digestie, tratează eficient astmul, artrita, ucide celulele canceroase și previne creșterea tumorilor. În studiile clinice, s-a raportat că reduce umflarea cerebrală la pacienții cu cancer cerebral.

Smirna este utilizată în diverse aplicații cosmetice și de îngrijire a pielii, dar și pentru promovarea sănătății orale, în apa de gură, în pastilile pentru gât și în pasta de dinți.

Este folosit pentru a ameliora durerile de gât, durerile de dinți, aftele bucale și este un odorizant eficient pentru împrospătarea respirației.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Rămânem fără tămâie?

Strămoșii noștri ciudați: 10 descoperiri bizare despre civilizațiile antice

Mumificarea la egiptenii antici nu a fost niciodată menită să păstreze corpurile, dezvăluie o nouă expoziție

Arheologii au descoperit un ”atelier” de mumificare

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase