Jim Carrey: „În spatele oricărui bărbat puternic se află o femeie care-și dă ochii peste cap”

06 02. 2023, 09:30

Jim Carrey este cel mai cunoscut actor de comedie de la Hollywood. Cu o carieră amplă ce cuprinde peste 50 de filme, dintre care 13 producții cu încasări de peste 250 de milioane de dolari, actorul în vârstă de 60 de ani, cu cele aproape 200 de milioane de dolari în cont, este unul dintre cei mai bogați comedianți din lume.

Dumb & Dumber (1994), I love you Phillip Morris (2009), The Mask (1994), Liar Liar (1997), How the Grinch Stole Christmas (2000), Ace Ventura – Pet Detective (1994), Dark Crimes (2016), Batman Forever (1995) sunt câteva dintre filmele în care Jim Carrey a jucat de-a lungul vieții sale.

Scopul meu este să uit durerea vieţii. Să uit de durere, să o sfidez, să o reduc. Şi să râd.

Născut pe 17 ianuarie 1962 în Newmarket, Ontario, Canada, Jim Carrey a dat semne încă de mic că știe ce va face în viață și asta pentru că era comicul familiei, un copil energic, extrem de creativ, plin de umor și mereu gata să-i distreze pe cei apropiați. Avea 8 ani când a descoperit că se poate strâmba în cele mai haioase și aproape imposibile (pentru alții) feluri. Talentul i-a fost remarcat de tată, acesta fiind și cel care l-a ajutat și l-a îndrumat către actorie. Nu multă lume știe faptul că, la un moment dat, Carrey a fost nevoit să renunțe la școală pentru a se angaja într-o fabrică (a lucrat ca paznic și om de serviciu) în încercarea disperată de a-și ajuta cu bani familia care-și pierduse casa. Atunci când situația s-a reabilitat puțin, Jim a reluat studiile și s-a apucat de stand-up comedy pentru colegii săi.

La vârsta de 15 ani a apărut pentru prima dată într-un show de comedie, într-un club numit Yuk Yuk, unde publicul l-a întâmpinat cu ostilitate (Carrey nu s-a descurajat, dimpotrivă, s-a ambiționat să-și perfecționeze talentul), iar la 21 de ani a ajuns la New York, invitat fiind în cadrul emisiunii „The Tonight Show With Johnny Carson”. În 1991, semnează un contract de lungă durată cu producătorii serialului „In living Color”, această colaborare fiind și rampa lui către faima internațională.

Sper ca toată lumea să ajungă să fie bogată, celebră şi să aibă tot ce îşi doreşte pentru a afla că nu acestea sunt răspunsurile.

Felul său special de a construi expresii faciale a atras și amuzat milioane de oameni, Carrey reușind de multe ori să imite cu o ușurință nativă diverse celebrități, de la Jimmy Stewart la Clint Eastwood, abilitate de care actorul a dat dovadă încă de foarte tânăr.

În 1981, Jim Carrey a fost distribuit într-unul dintre primele sale roluri importante într-un film produs pentru televiziune  – „Introducing… Janet”, difuzat de Canadian Broadcasting Corporation (CBC). Jim Carrey, atunci un tânăr de 19 ani, interpreta rolul unui comedian în devenire pe nume Tony Maroni.

Ne temem prea mult şi iubim prea puţin. Am devenit atât de ataşaţi şi de identificaţi cu fricile noastre, încât am uitat cum este iubirea adevărată.

Jim Carrey deține recordul pentru cele mai multe premii MTV Movie Awards

În ciuda faptului că nu a câștigat încă o nominalizare la Oscar, Jim Carrey deține recordul pentru cele mai multe premii (11) acordate în cadrul galelor MTV Movie Awards.

De asemenea, este singurul actor din istorie care a câștigat Globurile de Aur atât la categoriile Muzical/Comedia, cât și la Dramă. Pe lângă cele 11 distincții deja acordate, Carrey are alte 12 nominalizări la MTV Movie Awards.

Tupac Shakur și Jim Carrey au fost prieteni buni

Jim Carrey este comediantul preferat al regretatului rapper și actor american, Tupac Shakur. În perioada în care Tupac a fost în închisoare (în 1995), cei doi obișnuiau să corespondeze des, Carrey trimițându-i prietenului său de după gratii scrisori amuzante pentru a-l înveseli și ridica moralul.

În 1996 (la mai puțin de un an după ce ieșise din închisoare), la numai 25 de ani, Tupac a fost împușcat mortal.

Fie ești tu cel care șterge, fie ești tu cel care este șters.

Imaginea lui imprimată pe un timbru poștal

În 2014, Jim Carrey a fost unul dintre puținii comedianți căruia Canada Post i-a dedicat o serie specială de timbre poștale, în ediție limitată.

Setul de timbre a celebrat marii comedianți canadieni, în afară de Carrey, printre cei onorați aflându-se și Mike Myers, Catherine O’Hara, Olivier Guimond și Martin Short.

A scris o carte pentru copii

Căsătorit de două ori și tatăl unui copil, Jane Erin Carrey (născută în 1987, fiica primei soții a lui Carrey, Melissa Womer), actorul, devenit și bunic între-timp, a  publicat în 2013 o frumoasă carte de 64 de pagini pentru cei mici, „How Roland Rolls”, cu o poveste despre un val oceanic numit Roland îngrijorat și preocupat de consecințele lovirii sale de plajă, Roland temându-se că „unirea” lui cu țărmul ar putea însemna finalul existenței sale. Cartea a fost ilustrată de graficianul Rob Nason, cel care a fost premiat cu Golden Reel pentru calitatea sa de director artistic al animației „Anastasia” și cu distincția Hans Christian Andersen pentru contribuția avută în „Thumbelina”.

Am scris „How Roland Rolls” special pentru părinții și bunicii care ar trebui să petreacă timp mai de calitate cu copiii. Mesajul poveştii nu doar că îi va ajuta să se simtă apropiați și conectați unii de ceilalți, dar și importanţi, și o parte din ceva măreț… însă faptul că adulţii vor petrece timpul doar cu copiii și numai cu ei, se va dovedi o experiență plină de satisfacţii incomparabile. (…) În plus, vreau ca această poveste să atenueze temerile copiilor cu privire la pierdere și ce s-ar întâmpla cu ei dacă nu ar mai avea pe nimeni”.

Pe site-ul cărții, Jim Carrey promovează diverse campanii ecologice, astfel că într-o secțiune sugestiv intitulată  „Help Save Roland’s Home!” (Ajută la salvarea casei lui Roland!), actorul militează pentru educarea copiilor în privința problemelor legate de poluare a oceanelor, chestiune ce pune în pericol viața mamiferelor marine.

Plănuiște să se retragă din activitate

Recent, Jim Carrey a declarat că se gândește serios să renunțe la actorie, asta în cazul în care nu se va intersecta, în curând, cu un scenariu de film care să-l fascineze și să-l determine să accepte încă un rol într-o producție cinematografică. „Îmi place foarte mult viața mea liniștită, cu pasiunile mele, îmi iubesc cu adevărat viața spirituală. Am destul. Am făcut destule. Sunt suficient.”

De ce să nu-ți încerci șansele crezând în ceva? De ce să nu-ți încerci norocul și cu credință? Nu religie, ci credință. Nu speranță, ci credință. Nu cred în speranță. Speranța este un cerșetor. Speranța trece prin foc, iar credința sare peste.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Jim-Carrey

https://www.discoverwalks.com/blog/canada/top-10-amazing-facts-about-jim-carrey/

https://www.ndtv.com/entertainment/jim-carrey-is-planning-to-retire-from-acting-says-ive-done-enough-i-am-enough-2858080

https://people.com/movies/jim-carrey-says-he-is-retiring-from-acting/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Thespis, primul actor din istoria teatrului

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Robin Williams, actorul care a râs, omul care a plâns

Anthony Hopkins, actorul care își încurajează fanii pe social media