Home » Cultură » Sportivul care s-a lăudat că a avut 20.000 de femei. Wilt Chamberlain, cel mai bun marcator din istoria baschetului

Sportivul care s-a lăudat că a avut 20.000 de femei. Wilt Chamberlain, cel mai bun marcator din istoria baschetului

Sportivul care s-a lăudat că a avut 20.000 de femei. Wilt Chamberlain, cel mai bun marcator din istoria baschetului
Wilt Chamberlain (tricoul cu numărul 13), 1957. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 23.05.2023

Wilton Norman Chamberlain (1936 – 1999), fost baschetbalist profesionist american, care a jucat în National Basketball Association (NBA) timp de 14 ani, este considerat unul dintre cei mai mari jucători din istoria acestui sport.

A fost singurul jucător din NBA care a înscris 4.000 de puncte într-un sezon. A stabilit recordurile NBA într-un singur meci pentru cele mai multe puncte (100), cele mai multe aruncări consecutive (18) și cele mai multe recuperări (55). În 1962 (2 martie), Will Chamberlain a înscris 100 de puncte în meciul de baschet dintre Philadelphia Warriors (echipa din care făcea parte) și New York Knicks disputat pe Hershey Sports Arena (Hershey, Pennsylvania), devenind cel mai bun marcator din istoria All Star Game-ului, acest record nefiind bătut de un alt jucător NBA nici până în ziua de astăzi. A fost cea mai uimitoare performanță a tuturor timpurilor.

Wilt Chamberlain a fost cunoscut pentru condiția sa fizică remarcabilă în care s-a aflat mereu, adaptându-se perfect ritmului de joc rapid al anilor 1960, Wilt neavând o medie mai mică de 42 de minute pe meci.

Seara magică nu a fost filmată

Acea seară, 2 martie 1962, Hershey Pennsylvania, a căpătat proporții mitice în mare parte pentru că, din păcate, nu există nicio înregistrare video a meciului la care au fost prezenți puțin peste 4000 de spectatori, ci doar câteva fotografii insuficiente pentru a reda atmosfera de pe teren și din tribune a acestui meci istoric.

Într-una dintre fotografiile făcute atunci apare și Wilt ținând în mână o foaie albă de hârtie pe care scrie de mână „100”.

Niciun fault

Wilt, un jucător defensiv incredibil de disciplinat, nu a fost eliminat niciodată dintr-un meci în cei 14 ani petrecuți în NBA și nu a comis niciun fault în timpul unui sezon regulat sau în jocuri de playoff, ceea ce este un alt record marcat de acesta. A fost cunoscut ca un marcator și recuperator extraordinar. În timpul sezonului 1967-68, a reușit 8,6 pase decisive pe meci, devenind astfel singurul jucător din istoria ligii lider pentru un sezond întreg la puncte, recuperări și pase decisive.

Wilt a avut o rezistență uimitoare pe teren, adăugând încă un record pe lista celor deja existente: a fost de opt ori liderul ligii la numărul de minute jucate pe meci în timpul unui sezon, un record NBA. Deține recordul pentru cele mai multe minute jucate pe meci într-o carieră-45,8.

Pe lângă cele 31.419 puncte marcate, Chamberlain (2.16cm) a fost cel mai bun recuperator din NBA din toate timpurile și a fost de patru ori MVP în cei 14 ani de carieră.

În copilărie a fost pasionat de atletism

Wilton Norman Chamberlain s-a născut pe 21 august 1936 și a crescut în West Philadelphia, fiind unul dintre cei nouă copii ai familiei. Tatăl său era un meșter sudar, iar mama, casnică. În copilărie nu și-a manifestat pasiunea pentru baschet, plăcerile sale legate de sport îndreptându-se în special către atletism. Cu timpul însă, probabil și datorită popularității de care se bucura baschetul la acea vreme în Philadelphia, Wilt a început să se apropie către acest sport, având un atu în plus față de alții: înălțimea.

Wilt a urmat cursurile Universității din Kansas, o mare putere în baschet.

A renunțat la facultate cu un an înaintea absolvirii ei și s-a alăturat echipei Harlem Globetrotters. Remarcându-i-se potențialul real, Wilt a fost recrutat de Philadelphia Warriors din orașul său natal, devenind imediat unul dintre cei mai puternici jucători din ligă.

„A fost unul dintre cei mai mari doi sau trei atleți ai secolului XX”, a declarat comentatorul sportiv Dick Schaap.

Susține că a avut relații cu mii de femei

Dar, dintre toate recordurile obținute, Wilt Chamberlain mai deține unul care i-a șocat pe admiratori. Conform propriilor sale spuse, sportivul s-ar fi culcat cu peste 20.000 de femei. Greu de știut și mai ales de probat dacă afirmațiile sale au avut un suport real sau au fost lansate doar pentru a mări popularitatea biografiei pe care a publicat-o în 1991, „A view from above”, în cuprinsul căreia a fost revelat și acest aspect.

„Nu mă laud… Nu văd toate aceste partide de amor ca pe un fel de cucerire. Tot ceea ce pot spune este că îmi plac femeile, iar oamenii sunt curioși în legătură cu viața mea sexuală. Pentru majoritatea oamenilor, numărul femeilor care au intrat și ieșit prin dormitoarele mele – și prin diversele camere de hotel din țară – ar lăsa mințile înmărmurite”. (Wilt Chamberlain în cartea pe care a scris-o, „A view from above”) Mai mult decât atât, legenda baschetului a fost categoric în legătură cu faptul că nu a avut niciodată relații cu o femeie căsătorită. „Făceam doar ceea ce era firesc – alergam după doamne frumoase, oricine ar fi fost și oriunde ar fi fost”, a spus el.

În ciuda faptului că baschetbalistul și-a susținut cu tărie afirmațiile, mare parte dintre fanii săi și analiști sportivi au fost destul de sceptici vizavi de veridicitatea informațiilor, nefiind deloc convinși că așa ceva poate fi adevărat.

Dar matematica amorurilor lui Chamberlain este absolut extraordinară și chiar incredibilă. Dacă ar fi început să facă sex la vârsta de 15 ani, după cum spun cei de la Daily Star.co.uk, ar fi avut la dispoziție 40 de ani pentru a se culca cu 20.000 de femei până la publicarea cărții sale în 1991. Ceea ce înseamnă 500 de femei pe an și 1,4 femei pe zi. Ținând cont de toate acestea, pare aproape imposibil să-și mai fi găsit timp și pentru pasiunea sa numărul 1 – baschetul – pasiune care l-a transformat într-unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile.

Wilt Chamberlain a murit la vârsta de 63 de ani, la 12 octombrie 1999, în urma unui atac de cord.

Chamberlain, unul dintre cei mai versatili jucători de baschet din toate timpurile, a fost al doilea cel mai bun marcator din istoria NBA, după Abdul-Jabbar.

Surse:

https://www.dailystar.co.uk/sport/nba-wilt-chamberlain-sex-women-26798915

https://www.nydailynews.com/sports/basketball/nba-legend-wilt-chamberlain-dies-1999-article-1.2393843

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cine este cel mai bine plătit sportiv în 2023? Iată ce arată topul Forbes

Test de cultură generală. Care este cel mai vechi sport din lume?

Billie Jean King, prima mare sportivă care a vorbit public despre orientarea sa sexuală

Te simți rău după ce faci sport? Iată de ce și cum poți preveni asta

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase