Home » Știință » Te simți rău după ce faci sport? Iată de ce și cum poți preveni asta

Te simți rău după ce faci sport? Iată de ce și cum poți preveni asta

Publicat: 31.05.2022

Mulți oameni fac sport pentru a se simți mai bine. În vreme ce unii beneficiază de „euforia alergătorului” în urma unui antremanent, alții simt greață. Deși starea este una temporară, poate fi inconfortabilă.

Din fericire există câteva explicații plauzibile pentru asta. Atunci când facem sport, are loc o creștere a fluxului sangvin în mușchii care sunt supuși antrenamentului, în creier, plămâni și inimă.

Această intensificare a fluxului sangvin este coordonată de partea simpatică a sistemului nervos autonom, care ajută la reglarea tuturor reacțiilor involuntare ale organismului, cum ar fi pulsul, tensiunea și digestia. Acest lucru este posibil prin lărgirea arterelor astfel încât acestea să poată transporta mai mult sânge către țesuturi, indică Science Alert.

Dar sistemul nervos simpatic, care de cele mai multe ori este responsabil pentru mecanismul de tip „luptă sau fugi”, îngustează în același timp vasele de sânge care intră în sistemul gastro-intestinal cu până la 80% în timpul unui antrenament.

Mecanismele organismului activate în timpul unui antrenament

Acest lucru are loc pe fondul cantității limitate de sânge din organism și a necesarului crescut de oxigen al țesuturilor, elemente care pot fi îndeplinite doar prin alterarea cantității de sânge care intră în țesuturi. Acest lucru mai înseamnă că acea cantitate de sânge poate fi redusă în zonele care la acel moment nu au nevoie de atât de mult oxigen. Fenomenul are loc indiferent dacă ai mâncat sau nu de curând.

Dar să spunem câ ai mâncat ceva înainte de antrenament, cauzând o mai mare nevoie de oxigen și sânge în stomac și țesuturile gastro-intestinale. O altă parte a sistemului nervos autonom cauzează intensificarea fluxului sangvin pentru a consolida structurile gastro-intestinale.

Conflictul dintre aceste părți ale organismului poate reprezenta motivul pentru care aparea greața în timpul sau după un antrenament. Corpul trebuie să se adapteze la toate aceste schimbări.

Ce se întâmplă atunci când ne antrenăm?

Astfel, atunci când facem sport, sângele trebuie să ajungă în mușchi, inimă, plămâni și creier, ceea ce înseamnă că fluxul de sânge este redus în țesuturile mai puțin active în acele momente. Când are loc acest lucru, se declanșează nervii intestinali, care la rândul lor cauzează greața. Mai mult, organele pot fi presate în timpul unui antrenament, care poate contribui mai departe la această senzație.

Dacă te antrenezi imediat după masă, apare o posibilitate crescută de a simți greață – indiferent de tipul de exercițiu sau de intensitatea acestuia. Este nevoie de cel puțin două ore pentru ca hrana solidă să se descompună în stomac și să ajungă în intestinul subțire, așa că dacă treci prin senzații de greață în timpul antrenamentelor poate că este cel mai bine să aștepți cel puțin două ore după masă.

Tipul de alimente consumate înainte de un antrenament pot influența, de asemenea, această stare. Alimentele bogate în fibre, grase sau chiar bogate în proteine pot contribui. Suplimentele proteice sunt, de asemenea, digerate mai greu.

Indicații pentru un antrenament mai eficient

Dacă experimentezi senzația de greață după un antrenament, există câteva lucruri pe care le poți face. Înainte de toate, poți schimba sau reduce antrenamentul obișnuit, pentru ca mai apoi să crești treptat intensitatea. Cu cât este mai îndelungat un antrenament, cu atât sângele este îndepărtat de la stomac.

Trebuie să fie consumată suficient de multă apă înainte și după antrenament. În ceea ce privește mâncarea, alimentele trebuie evitate cu cel puțin două ore înainte de a face sport și trebuiesc alese alimentele corecte – carbohidrați și proteine de calitate.

Acestea nu doar că-ți vor alimenta corespunzător organismul, dar nici nu vor fi atât de dificil de digerat.

Vă mai recomandăm și: 

10 trucuri dovedite științific care te pot motiva să faci sport

Dieta bogată în fibre, asociată cu o rezistență mai mică la antibiotice

Dieta DASH. Ce înseamnă și ce beneficii poate aduce?

Beneficiile consumului de proteine. Cum este creată pudra proteică?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase