Home » Cultură » Billie Jean King, prima mare sportivă care a vorbit public despre orientarea sa sexuală

Billie Jean King, prima mare sportivă care a vorbit public despre orientarea sa sexuală

Billie Jean King, prima mare sportivă care a vorbit public despre orientarea sa sexuală
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.02.2023

Billie Jean King (n. 22 noiembrie 1943) este una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din istorie, stilul ei de joc contribuind la ridicarea statutului tenisului profesionist feminin la sfârșitul anilor 1960.

Billie Jean King are în palmares 39 de titluri de Grand Slam (12 la simplu, 16 la dublu feminin și 11 la dublu mixt). King a câștigat prima ediție a Turneului Campioanelor (inaugurat în 1971) și timp de trei ani a fost căpitanul echipei Statelor Unite ale Americii în Fed Cup.

Deține recordul a 20 de titluri câștigate la Wimbledon, record egalat de Martina Navratilova în 2003. Considerată una dintre cele mai mari jucătoare de dublu din istoria tenisului, victoriile ei marcate în 1967 au clasificat-o drept prima femeie din SUA și Marea Britanie care a cucerit titlurile de simplu, dublu și dublu mixt într-un singur an.

Cel mai vizionat meci de tenis din toate timpurile

Billie King a trecut la tenisul profesionist după 1968, devenind prima sportivă care a reușit să câștige peste 100.000 de dolari într-un sezon (1971). 1973 a fost anul unuia dintre cele mai mediatizate meciuri ale ei – Battle of the sexes (Bătălia sexelor)- , când a jucat împotriva lui Bobby Riggs (fost câștigător al Wimbledon și US Open și fost număr 1 în anii ‘40) reușind să-l învingă în trei seturi. Ea avea 29 de ani, iar Riggs 55. Simțind oportunități financiare masive în acest turneu, Riggs, care se auto intitulase „porc misogic” le-a provocat la o partidă de tenis pe cele mai mari jucătoare ale momentului – Margaret Court și Billie Jean King – în ideea că va câștiga și odată cu victoria la care el spera avea să le dea peste nas femeilor demonstrându-le că nu au ce face pe un teren de tenis și că locul lor este „în bucătărie și dormitor”. Deși inițial King a refuzat provocarea, a revenit asupra deciziei sale odată cu meciul pe care colega ei de teren Margaret Court l-a pierdut în fața lui Riggs, ambiționându-se astfel să-l învingă pe acel misogin care-și pusese în minte să caricaturizeze statutul femeii.

Meciul a fost atunci vizionat de peste 50 de milioane de americani și 90 de milioane de telespectatori din întreaga lume, victoria lui Billie Jean King fiind considerată un pas esențial în recunoașterea publică a tenisului feminin, sport pe care King l-a susținut încă de la începuturile ei ca jucătoare, încurajându-le pe femei să se implice în tenis și ajutând la organizarea unui turneu de tenis exclusiv feminin pentru care obținuse și sprijin financiar din partea unor diferiți sponsori. King a fost unul dintre fondatorii și primul președinte al Asociației Femeilor de Tenis, înființată în 1974. Marele premiu al campionatului Battle of the sexes a fost de 100.000 de dolari (astăzi suma s-ar ridica la aproape 600.000 de dolari) și s-a ținut în Texas, la Houston Astrodome pe 20 septembrie 1973, în prezența a 30.000 de oameni. King se pregătise intens și cu seriozitate pentru acest meci, în timp ce Riggs nu luase prea în serios competiția, bazându-se mult prea tare pe capacitățile sale și neglijând potențialul advrsarei. După meci avea să recunoască faptul că aceasta  jucase mult mai bine și că-i subestimase calitățile.

King a privit meciul mai mult ca pe o manevră publicitară, însă a recunoscut faptul că învingându-l pe Riggs a reușit nu doar o victorie personală ci și una extrem de importantă pentru întreg tenisul feminin, dar și pentru imaginea femeilor, per ansamblu.„M-am gândit că ne va întoarce 50 de ani în urmă dacă nu voi câștiga acel meci și ar afecta stima de sine a tuturor femeilor”, spunea King mai târziu, care, de altfel, dovedise un spirit de activist luptând pentru egalitatea între sexe în sport, dar care se zbătuse și pentru a scoate tenisul din zona de sport elitist.

A recunoscut că este lesbiană

Billie Jean King, alături de soțul ei, Larry King (cu care a fost căsătorită din 1965 și până în 1987), au făcut parte din grupul fondator World TeamTennis (WTT). De asemenea, King a fost în același timp jucătoare și antrenoare de tenis a clubului Philadelphia Freedoms, devenind astfel una dintre primele femei care a antrenat sportivi profesioniști de sex masculin. WTT și-a întrerupt activitatea în 1978 din cauza problemlor financiare, însă King a reușit să reia activitatea WTT în 1981, an în care a fost implicată și într-o picanterie mediatică, atunci când a recunoscut faptul că avusese o aventură amoroasă cu fosta ei secretară. Mai mult, după ce s-a pronunțat oficial divorțul de Larry King, Billie Jean și-a îmbrățișat public orientarea homosexuală devenind în același timp și o apărătoare a drepturilor homosexualilor.

Billie Jean King s-a retras din tenisul competițional în 1984, rămânând însă activă ca antrenor. În 2006, în cinstea fostei mari tenismene, Asociația de Tenis a Statelor Unite ale Americii a redenumit Centrul Național de Tenis, locul unde se desfășoară US Open, Centrul Național de Tenis Billie Jean King, iar în 2020, Cupa Federației a fost redenumită Cupa Billie Jean King.

În 2009, King a primit Medalia Prezidenţială a Libertăţii, a publicat mai multe biografii și cărți despre tenis.

Tenisul de câmp este o combinaţie perfectă de acţiune violentă având loc într-o atmosferă de totală linişte.

Fii îndrăzneţ! Dacă trebuie să faci vreo greşeală, fă una monumentală şi nu te teme să loveşti mingea.

Mi-am dorit dintotdeauna să ajut să facem din tenisul de câmp un sport de echipă

Campionul se teme de înfrângere. Tuturor celorlalţi le este frică să câştige.

Surse:

https://www.tennis.com/news/articles/the-battle-of-the-sexes-was-a-spectacle-and-a-match-too-how-billie-jean-king-bea

https://www.britannica.com/biography/Billie-Jean-King

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 10 cei mai bogați sportivi în 2022

Care sunt ritualurile și superstițiile sportivilor olimpici de la Beijing

Suplimentele pentru activitatea sportivă au scăzut în pandemie

Oina, adevăratul joc sportiv românesc. Cine a fost „părintele oinei”?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase