Home » Cultură » Hillary Clinton, „cea mai înțelegătoare” primă-doamnă din lume

Hillary Clinton, „cea mai înțelegătoare” primă-doamnă din lume

Hillary Clinton, „cea mai înțelegătoare” primă-doamnă din lume
Hillary și Bill Clinton. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21.06.2023

Hillary Clinton este prima și singura fostă primă-doamnă care a candidat la o funcție publică, prima femeie aleasă senator al SUA din New York și prima femeie care a devenit candidatul democrat la președinția SUA (alegeri pe care le-a pierdut în noiembrie 2016 în fața lui Donald Trump).

Hillary Clinton a fost primă-doamnă a Statelor Unite din 1993 până în 2001, atunci când soțul ei, Bill Clinton, s-aflat în funcția de președinte al SUA.

Născută la 26 octombrie 1947, în Chicago, Illinois, Hillary a fost crescută într-o familie metodistă, în care tatăl ei, Hugh Rodham, de origini englezești și galeze, conducea o mică, dar profitabilă afacere în domeniul textilelor. Hillary a absolvit Colegiul Wellesley în 1969, iar în 1973 a obținut un doctorat în drept la Facultatea de Drept din Yale. Imediat după terminarea studiilor, Hillary Clinton s-a angajat ca avocat în cadrul Children’s Defense Fund (organizație națională americană înființată în 1973, fondată ân sprijinul copiilor, în special al celor nevoiași).

„Femeile reprezintă cel mai mare rezervor neexploatat de talente din lume” – Hillary Clinton

După ce a fost consilier juridic al Congresului, Hillary s-a mutat în Arkansas și s-a căsătorit cu viitorul președinte Bill Clinton, în octombrie 1975, în cadrul unei ceremonii metodiste care a avut loc în sufrageria casei lor.  Cei doi se cunoscuseră la Yale.

În tinerețe, conform educației primite de acasă, care încuraja implicarea în activități benefice în sânul comunității, Hillary a organizat campanii de strângere de alimente pentru cei în nevoie, a fost membră a Societății Naționale de Onoare, a fost membră a grupului local de tineret metodist și a fost, de asemenea, cercetașă. Mai târziu, în calitate de primă-doamnă, Hillary Clinton a devenit președintele de onoare al Girls Scouts of America, o organizație de tineret a fetelor din Statele Unite și fetelor americane care trăiesc în străinătate, fondată în 1912.

Hillary Clinton a condus reforma sistemului național de sănătate

În calitate de cercetașe, scrie pe site-ul organizației, fetele au posibilitatea de a descoperi distracția, prietenia și potențialul conceptului a a realiza lucruri împreună. „Fetele prind curaj și devin mai puternice prin experiențele pe care le au – excursii, activități sportive și de dezvoltare a abilităților, proiecte de servicii comunitare, schimburi culturale și administrarea mediului”.

Hillary Clinton a devenit prima-doamnă a statului Arkansas atunci când soțul ei, Bill Clinton, a fost ales guvernator al statului Arkansas în 1978, iar din 1993 și până în 2001, perioadă în care Bill Clinton și-a exercitat funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, Hillary a jucat un rol proeminent în promovarea reformei sistemului de sănătate în timpul mandatului său de primă-doamnă, conducând Grupul de lucru pentru reforma sistemului național de sănătate.

A treia femeie secretar de stat din istoria SUA

Din 2001 și până în 2009, Hillary Clinton a fost senator al Statelor Unite din New York, fiind prima femeie aleasă să reprezinte acest stat în Senat. În 2008, a candidat la nominalizarea democrată pentru funcția de președinte, dar a pierdut în fața lui Barack Obama.

Clinton a fost numită de președintele Obama în funcția de secretar de stat, pe care a ocupat-o din 2009 până în 2013, devenind astfel a treia femeie care a ocupat această funcție.

Ce probleme de sănătate a avut?

În perioada în care a lucrat în administrația președintelui Obama, au ieșit la iveală anumite probleme de sănătate ale lui Hillary Clinton. În afară de faptul că suferea de pneumonie, Hillary se mai confruntase în 1999 și cu alte episoade de tromboză venoasă profundă, în 2008 a suferit o comoție cerebrală, iar în 2012 i-a fost descoperit un cheag de sânge în creier.

În timpul mandatului său de secretar de stat, Clinton s-a concentrat pe probleme precum schimbările climatice, drepturile femeilor și diplomația internațională.

Președintele Obama ar fi mințit

În 2015, Hillary Clinton a fost implicată într-un scandal cu rezonanțe internaționale după ce un hacker i-a spart contul de e-mail ieșind la iveală faptul că Hillary Clinton a folosit doar un server privat în timp ce era secretar de Stat, în locul unui cont guvernamental, ceea ce însemna că se sustrăgea de la monitorizarea comunicărilor oficiale. Retroactiv, Departamentul de Stat a stabilit că mii de emaluri, dintre cele descoperite în contul ei, aveau caracter de informații clasificate.

La vremea respectivă, WikiLeaks, care intrase în posesia conținutului din email-urile lui Hillary Clinton, a făcut publice mare parte din informațiile găsite în corespondența ei virtuală, printre altele, aflându-se că „s-ar fi oferit bani pentru instigarea la violență și pentru a se provoca agitație în cadrul mitingurilor electorale ale lui Trump”, că președintele Obama ar fi mințit atunci când a declarat că nu avea la cunoștință faptul că Hillary folosea un server privat, Obama însuși scriindu-i lui Hillary mesaje de pe o adresă cu alt nume, Hillary Clinton ar fi primit fonduri și ar fi susținut națiunile despre care știa că asigurau finanțarea unor grupuri teroriste, printre care se afla și Stat Islamic, Hillary Clinton era sfătuită să prezinte poziții politice divizate (unele la nivel public, altele la nivel privat) etc.

Controversa adresei de e-mail

Pe parcursul celor 4 ani de mandat, Hillary Clinton a beneficiat de un server de e-mail creat în locuința sa din Chappaqua, New York, iar toată corespondența sa, atât cea profesională, cât și cea personală, „curgea” prin acest email: [email protected] și, mai mult, conform BBC, Clinton ar fi asociat la acest server și adresele de e-mail ale consilierei sale, Huma Abedin, și al șefei de personal a Departamentului de Stat, Cheryl Mills. BBC scrie că Hillary Clinton „nu a folosit și nici măcar nu a activat un cont de e-mail state.gov, care ar fi fost găzduit pe serverele deținute și administrate de guvernul SUA.” (…) „Sistemul de e-mail al doamnei Clinton a devenit știre națională în prima săptămână din martie 2015, atunci când New York Times a publicat un articol de primă pagină pe această temă. În articol se spunea că este posibil ca sistemul să fi încălcat cerințele federale și era alarmant pentru actualii și foștii oficiali din arhivele guvernamentale.”

La vremea respectivă, Hilary Clinton și-a motivat fapta spunând că a creat propriul e-mail din „comoditate”, în timpul unei conferințe de presă la ONU, declarând că „a preferat să aibă la ea un singur smartphone cu o singură adresă de e-mail, decât să aibă două dispozitive – unul pentru serviciu și unul pentru afacerile personale”. (În acea perioadă, telefoanele Blackberry emise de Guvernul american nu puteau accesa mai multe conturi de e-mail).

Terapie de cuplu

„Am crezut că folosirea unui singur dispozitiv va fi mai simplă și, evident, nu a funcționat așa”, spunea Hillary.

O altă controversă din viața lui Hilary Clinton a fost aventura (care ar fi ținut 18 luni) pe care soțul ei Bill Clinton a avut-o cu stagiara de la Casa Albă, Monica Lewinski, aventură care a stârnit furtuni politice și mediatice, dar care pe care Hillary a iertat-o și care, cu timpul, s-a estompat.

În documentarul „Hillary”, din 2020, regizat de Nanette Burstein, despre, așa cum sugerează și titlul, figura lui Hillary Clinton, fosta primă doamnă a SUA spunea că ea și Bill Clinton, după episodul Bill – Monica, au fost nevoiți să facă terapie de cuplu pentru a reuși să treacă peste incident.

„Am fost pur și simplu devastată. Și nu-mi venea să cred”

„Am fost pur și simplu devastată. Și nu-mi venea să cred. Am fost atât de rănită și nu puteam să cred că se întâmplase asta. A fost ceva oribil și i-am spus (lui Bill) Dacă asta va fi făcut public, trebuie să te duci să-i spui lui Chelsea (fiica lui Hillary și a lui Bill)”.

„L-am apărat și i-am fost alături pentru că am crezut că procesul de destituire a fost greșit, dar acesta nu era răspunsul necesar la ceea ce aveam să decid că voi face cu mariajul meu”. (…) „Trebuia să hotărăsc dacă voiam să rămân în căsnicie, dacă merita să o salvez.” Și timpul a fost cel care a arătat care i-a fost decizia.

„Oricine îl cunoaște pe soțul meu știe că este o persoană extrem de generoasă”

Ani mai devreme, în 1998, Hillary îi lua apărarea soțului ei, declarând la acea vreme că nu ar fi fost neobișnuit ca președintele Clinton să ofere cadouri unei tinere stagiare de la Casa Albă, punând acuzațiile care-i fuseseră aduse lui Bill pe seama unei conspirații de dreapta care încerca să „anuleze rezultatele a două alegeri”.

Prezentă la emisiunea „Today” de la NBC – scria Washington Post – Hillary Clinton l-a numit pe soțul ei o persoană generoasă și a minimalizat acuzațiile potrivit cărora președintele ar fi oferit cadouri, inclusiv o rochie, fostei stagiare Monica Lewinsky.

„Oricine îl cunoaște pe soțul meu știe că este o persoană extrem de generoasă cu oamenii pe care îi cunoaște, cu străinii, cu oricine se află în jurul său”. (Hillary Clinton)

Surse:

https://www.washingtontimes.com/news/2015/aug/2/hillary-clinton-emails-calls-mount-for-criminal-in/

https://www.britannica.com/biography/Hillary-Clinton

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/hillary-bill-clinton-lewinsky-affair-b2163356.html

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-31806907

https://www.washingtonpost.com/wp-srv/politics/special/clinton/stories/update012798.htm

Vă mai recomandăm să citiți și:

Monica Lewinsky, stagiara de la Casa Albă care a trecut prin patul președintelui Bill Clinton

Bill Clinton: „Dacă vrei un prieten în Washington, ia-ți un câine”

Boris Elțîn, președintele rus găsit „mort de beat” și „în chiloți” pe străzile din Washington

Un tablou cu Bill Clinton în rochie, găsit în casa miliardarului care s-a sinucis în închisoare

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din arhipelagul norvegian Svalbard
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din arhipelagul norvegian Svalbard
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva Braun, în buncărul în care aveau să se sinucidă a doua zi
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva Braun, în buncărul în care aveau să se sinucidă ...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în spital
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în spital
România este paradisul băncilor
România este paradisul băncilor
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de plină încât vreau mai mult”
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de ...