Home » Cultură » Ruth Handler, mama lui Barbie. „Fiecare fetiță avea nevoie de o păpușă prin care să-și proiecteze visul”

Ruth Handler, mama lui Barbie. „Fiecare fetiță avea nevoie de o păpușă prin care să-și proiecteze visul”

Ruth Handler, mama lui Barbie. „Fiecare fetiță avea nevoie de o păpușă prin care să-și proiecteze visul”
Ruth Handler, creatoarea Barbie. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20.01.2024

Ruth Marianna Handler (n. 4 noiembrie 1916 – d. 27 aprilie 2002) a fost una dintre cele mai populare femei de afaceri din lume, dobândind notorietate odată cu invenția sa care avea să bucure milioane și milioane de fetițe. Păpușa Barbie a venit oficial pe lume în 1959 datorită imaginației acestei americance și a unui deziderat pe care l-a transformat în realitate. „Am vrut să creez o păpușă care să le arate fetelor că pot fi orice”, spunea Ruth Handler despre cum „s-a născut” Barbie, cea mai vândută păpușă din lume.

Ziua oficială de naștere a lui Barbie este 9 martie 1959, data la care a fost prezentată industriei de profil la Târgul de Jucării din New York. Barbie a apărut pentru prima dată în costumul de baie cu dungi albe și negre, în 1961 alăturându-i-se și Ken. Prima păpușă Barbie a fost vândută la prețul de 3,00 dolari.

Ruth Handler a fost co-fondatoare a producătorului de jucării Mattel împreună cu soțul ei, Elliot Handler, având și privilegiul istoric de a fi primul președinte al companiei între 1945 și 1975.

Ruth Handler a co-fondat Mattel, Inc. împreună cu soțul ei

Ruth Marianna Handler s-a născut pe 4 noiembrie 1916, în Denver, Colorado, SUA, într-o familie de imigranți polonezi de origine evreiască. Ruth a urmat cursurile Universității din Denver, pe care a abandonat-o înainte de absolvire pentru a se dedica industriei modei.

În 1945, Ruth Handler a co-fondat Mattel, Inc. împreună cu soțul ei, Elliot Handler, și prietenul lor Harold Matt (Matson), inițial compania axându-se pe fabricarea de rame de tablouri. Inspirația lui Ruth pentru Barbie a venit de la faptul că a observat-o pe fiica ei, Barbara, jucându-se cu păpuși de hârtie și imaginându-și vieți adulte pentru ele. Barbie și-a făcut debutul la Târgul Internațional American de Jucării din New York, la 9 martie 1959, atât în variantă blondă, cât și brunetă, numele păpușii fiind dat după numele fiicei lui Ruth, Barbara. Păpușa a fost creată într-o perioadă în care femeilor nu li se permiteau prea multă autonomie sau opțiuni în afara casei. Dar Barbie putea face ceea ce femeile din viața reală nu reușeau întotdeauna. Barbie avea o casă de vis, a mers pe Lună, a avut propria rulotă și chiar un iubit drăguț, pe nume Ken, înainte ca americancele necăsătorite să poată deține măcar un card de credit.

Prima păpușă cu figură de adult destinată copiilor

Barbie a fost revoluționară pentru epoca sa, fiind prima păpușă cu figură de adult destinată copiilor, conceptul ei contestând noțiunile tradiționale de jucării pentru fete, promovând cariere, activități distractive și diferite ținute. Ruth Handler credea cu tărie în faptul că Barbie poate inspira fetele să-și imagineze posibilitățile dincolo de rolurile tradiționale de gen, încurajând creativitatea și împuternicirea.

După crearea lui Barbie, Ruth Handler a deținut și brevetul pentru designul figurii anatomice distincte a păpușii, inclusiv corpul articulat și proporțiile unice. A inventat, de asemenea, și kitul „Ursa” pentru crearea de fețe, care le permitea copiilor să creeze fizionomii folosind diferite trăsături, cum ar fi ochii, nasul și gura.

Sub conducerea lui Ruth, Mattel a introdus și alte linii de jucării de succes, cum ar fi Chatty Cathy, Hot Wheels și See ‘n Say.

Prima femeie care a primit premiul „Toys in Space” din partea NASA

Ruth Handler a devenit prima femeie care a primit premiul „Toys in Space” din partea NASA pentru contribuția sa la progresul jocurilor pentru copii. A fost președintele Mattel de la înființarea companiei și până în 1975, ulterior ocupând diverse funcții în cadrul conducerii companiei.

În momentul în care au apărut și criticile la adresa lui Barbie care acuzau faptul că păpușa are proporții nerealiste, Ruth Handler și-a apărat păpușa spunând că Barbie este un fel de instrument pentru jocul imaginativ al copiilor și în explorarea carierei.

Ruth Handler, care în 1976 și-a publicat memoriile, „Dream Doll: The Ruth Handler Story”, în care a expus experiențele sale în industria jucăriilor, a fost implicată de-a lungul vieții în diverse acțiuni filantropice, inclusiv în susținerea cercetării medicale și a inițiativelor educaționale.

În timp ce Barbie a fost întotdeauna comercializată pentru fetele foarte tinere, inspirația sa a fost, de fapt, o păpușă germană pentru adulți numită Bild Lilli care își are originile într-o figură desenată de femeie senzuală, numită Lilli, care apărea în paginile celui mai popular tabloid german – Bild.

Datorită afacerii sale, Ruth Handler a făcut o avere estimată la peste 100 de milioane de dolari.

Tinerele fete ar trebui să aspire doar la căsătorie și maternitate

Nedorind să întărească ideea că tinerele fete ar trebui să aspire doar la căsătorie și maternitate, în ciuda faptului că Barbie a fost îmbrăcată în numeroase rochii de mireasă, Ruth Handler nu a dorit să o ducă niciodată pe Barbie „la altar”.

Potrivit site-ului companiei, în momentul de față Barbie există în 176 de variante de păpuși distincte cu nouă tipuri de corpuri, 35 de nuanțe de piele și 94 de coafuri, unele dintre ele, creații mai recente, purtând hijaburi, altele comercializându-se ca fiind cu deficiențe de auz. În septembrie 2019, Mattel a lansat o linie separată de păpuși neutre din punct de vedere al sexului, denumită „Creatable World”.

Cea mai apreciată păpușă Barbie din toate timpurile este Barbie #1, adică păpușa Barbie originală, lansată în 1959. Inițial a fost evaluată la 3 dolari, dar acum valoarea sa maximă de revânzare este de 27.450 de dolari. Cea mai bine vândută păpușă Barbie este Totally Hair Barbie, lansată în 1992, care s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în întreaga lume.

Mai mult de 1 miliard de păpuși vândute în lume

De la debutul ei pe piață în 1959 mai mult de 1 miliard de păpuși au fost vândute în întreaga lume. Barbie, ajunsă la vârsta de 64 de ani, a apărut pentru prima dată într-un film, ca personaj principal, anul trecut, în 2023, în producția pentru marele ecran „Barbie” a regizoarei Greta Gerwig, cu actorii Margot Robbie și Ryan Gosling în rolurile principale (Barbie, respectiv Ken), din distribuție mai făcând parte Will Ferrell, Emma Mackey, Michael Cera și Kate McKinnon.

Apărut pe ecrane în august 2023, filmul a avut încasări de aproape 1 miliard și 300 de milioane de dolari, doar în prima lună de la lansare.

Conform unui articol apărut în revista Time în 1978, Ruth Handler și alți câțiva directori ai Mattel au fost acuzați de un mare juriu federal de conspirație, fraudă prin poștă și prezentarea de declarații financiare false, acuzații pe care Handler nu le-a contestat, acceptând să plătească la acea dată o amendă în valoare de 57.000 de dolari. Ruth a mai fost condamnată la 2.500 de ore de muncă în folosul comunității.

După ce a plecat de la Mattel în 1973, a continuat să creeze o proteză mamară, prima de acest fel fiind pentru femeile care au suferit mastectomii.

A fost diagnosticată cu cancer la sân

Handler a fost nu doar prima persoană care a oferit păpușilor pentru copii o siluetă de adult, dar și prima care a ajutat supraviețuitoarele cancerului la sân să se reconecteze cu propriul corp.

Ruth însăși a trăit această experiență. În 1970 a fost diagnosticată cu cancer la sân, suferind apoi o mastectomie radicală modificată, atunci adesea folosită pentru a combate boala.

La acel moment, nu existau alternative nechirurgicale viabile pentru reconstrucția sânilor, în afară de umplutura sau de umflarea sutienului, explică Dr. Philipp Franck, chirurg plastician certificat, specializat în chirurgie facială și chirurgie mamară. Dar sânii falși erau inconfortabili, aveau un aspect nerealist și nu ajutau prea mult femeile care sperau să se reconecteze cu sentimentul de sine.

„Accentul pus pe sâni în societatea noastră este atât de mare”

Astfel a ajuns Ruth Handler să creeze propria proteză mamară, colaborând cu un designer de proteze pentru a-și dezvolta noua viziune pentru un sân fals. În 1976 a lansat pe piață protezele din silicon lichid Nearly Me, cu 70 de opțiuni de mărimi diferite, la prețuri accesibile (de la 98 la 130 de dolari, conform NYT), și cu sâni personalizați (pentru partea dreaptă sau pentru partea stângă).

„Accentul pus pe sâni în societatea noastră este atât de mare încât, uneori, imaginea pe care o are o femeie despre ea însăși, cât de sexy este, cât de frumoasă este, depinde de sânii ei. Am simțit acest lucru, atunci când propriul meu sân a dispărut, mă simțeam mai puțin femeie. Și trebuia să găsesc o modalitate de a avea o imagine mai bună despre mine”, le spunea Handler celor de la The New York Times.

„Mi-am trăit viața din sân în sân”

Spre sfârșitul vieții sale, Handler a reflectat asupra vieții sale de inventator al unei păpuși în formă de adult și de pionier în domeniul protezelor. Potrivit Los Angeles Times, îi plăcea să spună: „Mi-am trăit viața din sân în sân”.

Ruth Handler, femeia de afaceri americană și inventatoarea păpușii Barbie, s-a stins din viață la 27 aprilie 2002. A murit la vârsta de 85 de ani în Los Angeles, California. Cauza morții sale au fost complicațiile unui cancer de colon, lăsând în urma sa nu doar o Barbie, păpușa adolescentină cu talie mică, șolduri subțiri și bust impresionant, una dintre cele mai populare și de succes jucării din toate timpurile (cu peste 1 miliard de exemplare vândute în 150 de țări), ci și un simbol cultural analizat de cercetători, atacat de feministe și expus în cadrul Smithsonian Institution.

Surse:

https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/best-selling-barbie-doll

https://time.com/6293762/barbie-movie-ruth-handler/

https://www.marieclaire.co.uk/news/report/barbie-backstory

https://www.britannica.com/topic/Barbie

Vă mai recomandăm să citiți și:

Filmul „Barbie” are cele mai mari încasări ale anului 2023

O nouă tendință periculoasă pe TikTok, inspirată de filmul „Barbie”

„Scary Barbie” este cea mai energetică explozie cosmică văzută vreodată

Barbie a fost trimisă într-un zbor la gravitație zero pentru a insipra tinerele să aleagă meseria de astronaut

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase