Home » Cultură » John Cusack, unul dintre burlacii faimoși de la Hollywood. „Poate că absența unor semne este un semn în sine”

John Cusack, unul dintre burlacii faimoși de la Hollywood. „Poate că absența unor semne este un semn în sine”

John Cusack, unul dintre burlacii faimoși de la Hollywood. „Poate că absența unor semne este un semn în sine”
Credit foto: ©MGM/Courtesy Everett Collection/Profimedia
Publicat: 17.02.2024

Actorul simpatic, atrăgător chiar, bărbatul de aproape 2 metri (mai exact 1.88), care nu are copii și nici nu s-a căsătorit până acum pentru că nu îi spune lui societatea ce să facă  – așa cum declara în interviuri – John Cusack, care la apogeul vârstei de 30 de ani, juca în filme în roluri de bărbați îndrăgostiți precum cele din „Being John Malkovich” (1999), „High Fidelity” (2000) și „Serendipity” (2001), și-a făcut pentru prima dată un nume ca star al adolescenților în anii ’80.

Născut în Evanston, Illinois, la 28 iunie 1966, într-o familie de americani de origine irlandeză, dintr-o mamă matematician și un tată regizor și actor (la fel și cei patru frați ai săi –  Joan Cusack, Ann Cusack, Bill Cusack și Susie Cusack), John a devenit membru al Piven Theatre Workshop din Chicago pe când era încă în școala primară. La vârsta de 12 ani avea deja la activ mai multe producții de teatru, dublaje comerciale și filme.

În cinematografie a debutat la 17 ani odată cu distribuirea în comedia romantică „Class” (1983), în care a jucat alături de Rob Lowe și Andrew McCarthy. Un an mai târziu a fost distribuit în „Sixteen Candles”, al lui John Hughes, iar în anii următori a primit rolurile principale în producții precum „The Sure Thing” (1985), „Better Off Dead…” (1985) și „Say Anything” (1989), din 1990, începând cu „The Grifters”, John Cusack apărând pe ecrane în roluri de persoanaje adulte. Terminase cu era interpretărilor adolescentine.

John Cusack a jucat în zece filme alături de sora sa

Actor, producător și scenarist, John Cusack a jucat în zece filme alături de sora sa, cunoscuta actriță Joan Cusack – „Class” (1983), „Sixteen Candles” (1984), „Grandview, U.S.A.” (1984), „Broadcast News” (1987), „Say Anything” (1989), „Grosse Pointe Blank” (1997), „Cradle Will Rock” (1999), „High Fidelity” (2000), „Martian Child” (2007) și „War, Inc.” (2008). Rolurile pe care le-a primit în „Say Anything…” (1989) și „High Fidelity” (2000), pelicule regizate de Cameron Crowe, fiind considerate printre cele mai emblematice interpretări ale lui Cusack. Pentru rolul din „Say Anything…”, John Cusack a devenit interesat să se antreneze în kickboxing, sport pe care, de altfel, l-a practicat timp de mai bine de 20 de ani și care i-a adus în cele din urmă o centură neagră la kickboxing Ukidokan.

La sfârșitul anilor 80, John Cusack a fost ceva mai activ în proiecte din afara ecranului, regizând și producând mai multe spectacole pentru compania de teatru „The New Criminals din Chicago”, înființată de el în 1988 cu scopul de a promova piese de teatru politice și de avangardă. În 1992, alături de doi dintre prietenii lui de liceu, Steve Pink și D.V. DeVincentis, Cusack a pus bazele unei companii de film, New Crime Productions, prima peliculă pe care a produs-o în cadrul propriei case de filme fiind „Grosse Pointe Blank” (1997), producție care l-a ajutat considerabil pe Cusack să își relanseze cariera.

Următoarele apariții ale lui Cusack, scrie IMDb.com, au fost în rolul în „Con Air” (1997), unde a jucat un agent federal și în „Midnight in the Garden of Good and Evil” (1997), o producție a lui Clint Eastwood, în care a primit rolul unui reporter yankeu încurcat într-un caz de crimă.

A fost distribuit în „Being John Malkovich”

În 1999 a fost distribuit în „Being John Malkovich” (1999), al lui Spike Jonze, într-un rol în care Cusack a fost aproape de nerecunoscut din punct de vedere fizic.  Interpetarea i-a adus o nominalizare la categoria „cel mai bun actor” în cadrul Independent Spirit Awards.

În 2000, John Cusack a putut fi văzut în „High Fidelity” (2000), o altă producție New Crime, o adaptare a romanului cu același nume a scriitorului britanic Nick Hornby, Cusack mutând povestea în Chicago. Cusack a jucat în rolul unui proprietar de magazin cinic decis să își revadă 5 dintre fostele sale iubite preferate. În 2001 a apărut în comedia romantică „Serendipity” a lui Peter Chelsom, în 2007 a jucat alături de Samuel L. Jackson în thriller-ul „1408”, după un roman al lui Stephen King, interpretând un scriitor de romane de groază și un vânător de fantome care, de fapt, nu crede în aceste entități, iar în 2014 a apărut în muzicalul de dragoste „Love & Mercy”, interpretând rolul lui Brian Wilson, legendarul muzician și co-fondator al trupei The Beach Boys. De asemenea, alte roluri pe care le-a făcut Cusack în anii 2000 au fost și cele din „Never Grow Old” (2019), al lui Ivan Kavanagh, un thriller western, „Distorted” (2018), un thriller psihologic regizat de Rob W. King și „Blood Money” (2017), regizat de Lucky McKee, un thriller de acțiune care îl prezintă pe John Cusack în rolul lui Miller, un criminal periculos ce urmărește un grup de prieteni care dau accidental peste ascunzătoarea lui de bani în timpul unei excursii.

John Cusack s-a făcut remarcat și ca activist

John Cusack s-a făcut remarcat în viața publică și ca activist, implicându-se în diverse cauze politice, pronunțându-se împotriva războiului, pledând pentru problemele de mediu și susținând candidații politici progresiști, dar a ieșit în evidență și ca muzician, cântând ocazional cu trupa surorii sale Joan, Joan Cusack & the Cusacks.

Viața personală a lui John Cusack a primit la fel de multă atenție din partea presei care a fost întodeauna curioasă să afle cu sine se mai iubește Cusack și de ce nu se așează și el odată la casa lui. Una dintre cele mai notabile relații ale lui a fost cu actrița Meg Ryan, în perioada anilor 1989. O relație pe cât de pasională, pe atât de scurtă. Cei doi s-au despărțit la începutul anilor 1990. Presa l-a mai „cuplat” pe Cusack cu actrița Neve Campbell, însă deși cei doi au fost văzuți împreună la diverse evenimente, niciunul dintre ei nu a confirmat vreodată public legătura amoroasă. Alte femei care au trecut fulgerător prin viața și inima lui Cusack au mai fost actrițele Cameron Diaz, Jennifer Aniston, Uma Thurman și Sarah Jessica Parker, precum și modele Rachel Hunter și Rebecca Romijn.

Într-un interviu pe care acordat revistei Elle Magazine în 2009, lui Cusack i s-a cerut să descrie în cinci cuvinte de ce nu s-a căsătorit niciodată. Actorul a răspuns: „Nu-mi spune societatea ce să fac”.

Surse:

https://www.theguardian.com/film/2020/oct/04/john-cusack-i-have-not-been-hot-for-a-long-time

https://www.insider.com/hollywood-heartthrobs-who-have-never-been-married

https://www.elle.com/culture/celebrities/a10685/being-john-cusack-386404/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Idris Elba, omul care le poate face pe toate. De ce nu a vrut actorul să devină noul James Bond?

Rowan Atkinson, actorul cunoscut drept Mr. Bean, acuzat că „a stricat” reputația mașinilor electrice

Anthony Quinn, primul actor mexican câștigător al premiului Oscar. Treisprezece copii. „Și îi iubesc – îi iubesc pe toți. Cred că am fost un tată bun pentru toți”

Actori de Cartea Recordurilor: Tom Cruise, cel mai bine plătit actor, a încasat 100 de milioane de dolari pentru un singur rol

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase