Home » Cultură » Bill Murray, cel mai renumit „vânător de fantome”

Bill Murray, cel mai renumit „vânător de fantome”

Bill Murray, cel mai renumit „vânător de fantome”
Bill Murray în „Vânătorii de fantome” (1984). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.03.2024

Bill Murray (n. 21 septembrie 1950, Wilmette, llinois, S.U.A.), este comediant și actor american, cunoscut mai ales pentru umorul său caracteristic din emisiunea de televiziune Saturday Night Live și pentru rolurile din filme precum Ghostbusters, Lost in Translation, Groundhog Day, Rushmore, The Royal Tenenbaums sau The Life Aquatic with Steve Zissou.

În comedia fantastică Ghostbusters (1984), film regizat de Ivan Reitman, Bill Murray a fost personajul Peter Venkman, un om de știință sarcastic și spiritual, care alături de alți câțiva parapsihologi„temerari” pornesc o afacere care se concentrează pe vânătoarea de fantome din New York.  Ghostbusters este un film notat cu 7.8 pe IMDb.com și a fost nominalizat la Oscar de două ori – pentru cele mai bune efecte speciale și pentru cea mai bună muzică/cel mai original cântec.

Un alt rol notabil al lui Murray este cel al lui Bob Harris în filmul Lost in Translation, realizat de Sofia Coppola în 2003, cu Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribbbis și Anna Faris în rolurile principapale.

Cea mai bună performanță a lui Bill Murray

Un film înduioșător, romantic, emoționant și în același timp amuzant și provocator, în care Murray joacă rolul unui actor în vârstă – Bob Harris – care formează o prietenie improbabilă, melancolică și dulce, cu o tânără femeie (interpretată de Scarlett Johansson) în timp ce amândoi sunt cazați la un hotel din Tokyo.

Performanța lui Murray în rolul starului de cinema Bob Harris a fost considerată de mulți cea mai bună pe care a avut-o vreodată, această interpretare nu doar aducându-i laudele criticilor de film și recunoaștere internațională, dar și o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Lost in Translation a avut alte trei nominalizări la cea mai mare distincție din film, dar și un Oscar câștigat de Sofia Coppola pentru cel mai bun și mai original scenariu.

O altă interpretare memorabilă a lui Bill Murray

Conform IMDb.com, Sofia Coppola a scris rolul principal al lui Bob Harris în Lost in Translation gândindu-se în mod special la Bill Murray, deși nu îl cunoștea personal pe actor și la care a ajuns prin intermediul mai celebrului ei tată, regizorul Francis Ford Coppola.

O altă interpretare memorabilă a lui Bill Murray a fost și cea a lui Phil Connors din filmul de comedie Groundhog Day din 1993. Regizată de Harold Ramis, pelicula urmărește viața unui meteorolog care se trezește prins într-o buclă temporală, retrăind aceeași zi la nesfârșit. Murray reușește să portretizeze exemplar personajul pe care-l joacă, într-un echilibru perfect dintre comedia și introspecție, în timp ce trece prin diferite stadii de frustrare, disperare și, în cele din urmă, de autodescoperire.

Deși aceste trei roluri sunt adesea evidențiate ca fiind unele dintre cele mai bune ale lui Bill Murray, totuși merită menționate și prestațiile din Rushmore și The Royal Tenenbaums, ambele în regia lui Wes Anderson Written, cât și rolul lui Steve Zissou din dramo-comedia The Life Aquatic with Steve Zissou (2004), un film în care Bill Murray a făcut parte dintr-o distribuție mai mult decât onorabilă – Owen Wilson, Willem Dafoe, Angelica Huston, Cate Blanchett și Jeff Goldblum.

Născut într-o familie numeroasă de origine irlandeză

Născut la 21 septembrie 1950, în Evanston, Illinois, într-o familie numeroasă de origine irlandeză, Bill Murray a fost al cinci-lea copil din cei nouă ai Lucillei (Collins), o funcționară angajată la poștă, și Edward Joseph Murray II, vânzător de cherestea.

(Printre frații săi se numără actorii Brian Doyle-Murray, Joel Murray și John Murray).

În copilărie, Bill Murray a fost pasionat de sport și a cochetat cu actoria în cadrul spectacolelor organizate la școala în care învăța. Mai târziu, a urmat cursurile Facultății de Medicină Regis College din Denver, pe care însă a abandonat-o după ce a fost prins și arestat pentru posesie de marijuana.

Primul premiu Emmy

La scurt timp după acest incident, Murray a reușit să se alăture National Lampoon Radio Hour – o emisiune radiofonică de comedie care a fost creată, produsă și realizată de personalul revistei National Lampoon – alături de colegii Dan Aykroyd, Gilda Radner și John Belushi, în 1975 devenind membru al echipei emisiunii Saturday Night Live with Howard Cosell, un show care nu a avut succes, astfel că Murray s-a mutat la Saturday Night Live, participările din cadrul acestui show aducându-i primul său premiu Emmy pentru „Scriere remarcabilă într-un serial de comedie”, de divertisment sau muzical”.

Prestațiile sale din cadrul acestui show tv i-au adus nu doar un Grammy și recunoaștere în rândul publicului american, dar și un prim rol într-un film –  Meatballs, 1979. Acesta a fost urmat de personificarea lui Carl Spackler din comedia Caddyshack, 1980, în regia lui Harold Ramis, care i-a consolidat și mai mult statutul de actor de comedie. Ulterior, a mai jucat în Stripes (1981), Tootsie (1982), Ghostbusters (1984), Ghostbusters II (1989), Scrooged (1988), What About Bob? (1991), Groundhog Day (1993), Lost in Translation (2003) – care i-a adus un Glob de Aur și un premiu BAFTA pentru cel mai bun actor, precum și o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor.

A jucat în 4 dintre cele mai amuzante 100 de filme ale Institutului American de Film

Bill Murray a mai primit nominalizări la Globul de Aur și pentru rolurile sale din Ghostbusters, Rushmore (1998), Hyde Park on Hudson (2012), St. Vincent (2014) și miniseria HBO Olive Kitteridge (2014), pentru care a câștigat ulterior al doilea premiu Primetime Emmy pentru cel mai bun actor în rol secundar într-un serial limitat sau film.

Bill Murray a jucat în patru dintre cele mai amuzante 100 de filme ale Institutului American de Film: Tootsie (1982), pe locul 2, Ghostbusters (1984), pe locul 28, Groundhog Day (1993), pe locul 34 și Caddyshack (1980), pe locul 71, iar interpretarea lui Carl Spackler din Caddyshack (1980) se află pe locul 18 în topul celor mai bune 100 de personaje de film din toate timpurile, top realizat de revista Premiere.

Un fan devotat și înfocat al echipei Chicago Cubs

Bill Murray este coproprietar al echipei de baseball Joliet Slammers, este un fan devotat și înfocat al echipei Chicago Cubs (IMDb.com scrie că în timpul playoff-ului Cubs din 2003, deși Murray se afla în Italia pentru filmări, a ținut să fie stipulat în contractul său că va putea beneficia de o transmisiune prin satelit a playoff-ului).

De aesmenea, Bill Murray este co-proprietar – împreună cu frații Brian Doyle-Murray, Joel Murray și John Murray – al restaurantului Murray Brothers Caddyshack din St. Augustine, Florida.

În 1989, Murray a fost luat în considerare pentru rolul lui Batman/Bruce Wayne din Batman, film în regia lui Tim Burton.

Dar cum i-a scăpat lui Murray rolul lui Batman? La acea vreme, Warner Bros. căuta un actor care să interpreteze renumitul personaj al lui Batman și a luat în considerare mai mulți actori pentru acest rol, printre ei numărându-se Bill Murray, Chevy Chase și Tom Selleck, într-un final Michael Keaton a fost cel care a primit oportunitatea de a-l interpreta pe supereroul mascat, iar decizia de a-l selecta pe Michael Keaton în locul lui Bill Murray pentru rolul lui Batman a fost una controversată la acea vreme. Murray era cunoscut mai mult pentru rolurile sale comice și nu părea să se potrivească cu imaginea serioasă și întunecată a personajului Batman.

Bill Murray ar fi într-o relație amoroasă cu solista Kelis

În ceea ce privește viața personală, Bill Murray a fost căsătorit cu Margaret Kelly (între 1981 și 1996), cuplul având împreună doi copii – Homer, care este acum un restaurator renumit, și Luke, un antrenor de baschet respectat, iar între 1997 și 2008 a fost căsătorit cu Jennifer Butler, cei doi devenind părinții a patru copii.  Căsnicia de aproape un deceniu dintre Butler și Murray s-a încheiat cu acuzații de adulter, violență domestică și dependențe de alcool, sex și cannabis. În actele de divorț, scrie dailymail.co.uk, Jennifer Butler a menționat că actorul a abuzat-o fizic în timpul căsniciei lor – citând un incident petrecut în noiembrie 2007, în care a afirmat că soțul ei a lovit-o în față și i-a spus că a fost „norocoasă că nu a ucis-o”. (Jennifer Butler a murit în mod neașteptat la vârsta de 54 de ani, în ianuarie 2021, însă cauza morții sale nu a fost niciodată dezvăluită).

În prezent, se speculează faptul că Bill Murray ar fi într-o relație amoroasă cu solista Kelis, cu aproape 30 de ani mai tânără decât el, asta după ce Murray a fost văzut la câteva dintre cele mai recente spectacole ale cântăreței britanice pe care le-a susținut la Londra.

https://www.imdb.com/title/tt0087332/awards/?ref_=tt_awd

https://www.imdb.com/title/tt0335266/

https://www.imdb.com/name/nm0000195/?ref_=fn_al_nm_1

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-12178003/Bill-Murrays-chaotic-love-life-revealed.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Testamentul lui Matthew Perry. Cine primește averea actorului din Friends?

Billy Bob Thornton, actor, regizor, muzician și fost soț al uneia dintre cele mai populare actrițe din lume. „Mă afundasem de tot în tristețe, iar cea care m-a salvat a fost Angelina”

Idris Elba, omul care le poate face pe toate. De ce nu a vrut actorul să devină noul James Bond?

Rowan Atkinson, actorul cunoscut drept Mr. Bean, acuzat că „a stricat” reputația mașinilor electrice

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase