Home » Cultură » Wes Anderson, regizorul care transformă obișnuitul în extraordinar. „Nu există poveste dacă nu există un conflict”

Wes Anderson, regizorul care transformă obișnuitul în extraordinar. „Nu există poveste dacă nu există un conflict”

Publicat: 11.06.2023

Filmele lui Wes Anderson sunt precum niște vise care se confundă cu realitatea, sunt pline de fantezie, culoare și imaginație, iar atenția lui Anderson la detalii este de neegalat, acesta creând o lume care poate fi în același timp atât nostalgică, cât și fantastică. O lume capricioasă în care obișnuitul devine extraordinar.

„Un maestru al poveștilor vizuale”, spunea Quentin Tarantino. „În care fiecare cadru este compus cu grijă ca și cum este creată o operă de artă”.

De asemenea, filmele lui Wes Anderson sunt o celebrare a ciudățeniilor, a inadaptaților și a excentricilor, amintindu-ne că există frumusețe chiar și în ciudățeniile noastre pe care, până la urmă, trebuie să ni le însușim și să le acceptăm. Producțiile sale sunt un festin cinematografic al simțurilor, regizorul dovedind măiestrie în felul în care combină elementele vizuale și cele auditive.

Sunt o mărturie a puterii imaginației, amintindu-ne că nu există limite pentru ceea ce putem crea și mai sunt, precum celebra replică a lui Forrest Gump, din filmul cu același nume – „ca o cutie de bomboane de ciocolată – nu știi niciodată ce surpriză încântătoare vei primi”. Dar știi că va fi unică și de neuitat.

De regulă, atunci când fac un film, mă gândesc mai întâi la cum am putea monta scenele pentru a le da viață într-un mod cât mai interesant, iar apoi la cum putem crea o lume de poveste în care publicul nu a mai fost niciodată până atunci (Wes Anderson)

„Amestecul unic de umor și melancolie al lui Wes Anderson creează o simfonie dulce-amară care rezonează cu publicul.” – Bill Murray

Toate personajele lui Wes Anderson au defecte

Wes Anderson (născut la 1 mai 1969, la Houston, Texas) este regizor, scenarist și producător american de film, cunoscut pentru stilul său distinctiv, caracterizat prin povestiri capricioase, imagini meticulos realizate, compoziții simetrice și un amestec de comedie și melancolie.

Printre producțiile sale de top se numără Rushmore, The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic with Steve Zissou, The Darjeeling Limited, Fantastic Mr. Fox, Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel și Isle of Dogs.

Ca o caracteristică a modalității în care și-a construit producțiile cinematografice, toate filmele lui Wes Anderson au, în esență, același final: toate personajele au defecte, au probleme, sunt confuze, s-au luptat, pe parcusul narațiunii filmului, să se înțeleagă, să fie înțelese, iar la final se reunesc pentru un scop comun și, dacă nu se iartă reciproc, cel puțin ajung la un fel de acceptare reciprocă.

Multe dintre filmele sale explorează bolile mintale

De asemenea, o altă amprentă a lui Anderson este și faptul că multe dintre filmele lui explorează bolile mintale, în special depresia. Multe dintre personajele sale se străduiesc să găsească un motiv pentru a continua să trăiască, pe care de obicei îl găsesc prin sprijinul celorlalți.

Am un mod anume de a filma, de a pune lucrurile în scenă și de a proiecta decoruri. Au fost momente în care m-am gândit că poate ar trebui să-mi schimb abordarea, dar, de fapt, asta este ceea ce îmi place să fac. Este un fel de scris de mână al meu ca regizor de film. O semnătură a mea. Și, cândva, pe parcursul carierei mele, cred că am luat decizia: o să scriu cu propriul meu scris de mână. (Wes Anderson)

Curiozități din lumea filmelor lui Wes Anderson:

  • Unele dintre numele personajelor care apar în filmele sale, mai ales în Rushmore (1998), au fost de fapt numele colegilor săi de clasă de la St. John’s.
  • Unul dintre marii fani ai filmelor lui Wes Anderson este celebrul Martin Scorsese care în 2007 a scris un articol despre Anderson în revista Esquire spunând „(Anderson) știe să transmită extrem de bine și cu atâta bogăție bucuriile simple și interacțiunile dintre oameni, iar acest tip de sensibilitate este rar întâlnit în filme.” (…) „Anderson are simț aparte de a potrivi muzica din filmul său cu imaginea”.

Laudele lui Scorsese la adresa lui Anderson au fost generoase . Într-un alt editorial publicat tot pentru Esquire, regizorul a spus că Anderson este „următorul Martin Scorsese”.

  • A scris scenariile pentru Bottle Rocket (1996), Rushmore (1998) și The Royal Tenenbaums (2001) împreună cu actorul Owen Wilson, al cărui frate, Luke Wilson, apare în toate cele trei filme.
  • Rosemary’s Baby (1968), în regia lui Roman Polanski, este filmul său preferat.
  • Șapte dintre filmele sale, Bottle Rocket (1996), Rushmore (1998), The Royal Tenenbaums (2001), The Life Aquatic with Steve Zissou (2004), The Darjeeling Limited (2007), Fantastic Mr. Fox (2009) și Moonrise Kingdom (2012) se află în colecția Criterion. Din Criterion Collection, inițiată în 1984, fac parte filme clasice sau mai recente care sunt recomandate spre vizionare. Lista conține în jur de 1300 de filme, fiind completată săptămânal, dacă este cazul, cu titluri noi.
  • Toate filmele sale de la The Royal Tenenbaums încoace au prezentat un tip de compoziție a cadrelor numit „punere în scenă planimetrică”, ceea ce înseamnă plasarea camerei de filmat la un unghi de 90 de grade față de subiectul fotografiei, acest tip de cadru reprezentând unul dintre principalele motive pentru care se spune că filmele lui Anderson au un stil vizual unic. Deși au mai fost și alți regizori care au abordat această tehnică, Buster Keaton, Jean-Luc Godard, Stanley Kubrick și Yasujiro Ozu, niciunul dintre ei nu a folosit-o atât de frecvent ca Anderson (aproape în fiecare cadru).
  • Wes Anderson este într-o relație cu Juman Malouf (48 de ani), ilustrator, scriitoare, designer, actriță de voce de origine libaneză. Cuplul are un copil, o fată pe nume Freya, în vârstă de 7 ani.
  • Este strănepotul scriitorului Edgar Rice Burroughs (1875 – 1950), cunoscut mai ales pentru crearea lui personajelor Tarzan și John Carter.

Cea mai recentă producție a lui Wes Anderson, Asteroid City, care pe marile ecrane va fiu lansată la 16 iunie a.c., asta după ce a fost prezentată întâi și a participat în cadrul celei de-a 76-a ediții a festivalului de Film de la Cannes, ce a avut loc între 16 mai și 27 mai.

Cea mai recentă producție a lui Wes Anderson

Asteroid City are o distribuție care-ți lasă gura apă, la vederea talentelor și a actorilor apetisanți aleși de Anderson pentru filmul său – Tom Hanks, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Adrian Brody, Maya Hawke, Margot Robbie.

De asemenea, Wes Anderson joacă și el în filmul său. „Pentru a descrie acest film regizat de Wes Anderson”, glumea Thierry Fremaux, directorul festivalului de Film de la Cannes, „voi spune că este un film de Wes Anderson”.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Wes-Anderson

https://faroutmagazine.co.uk/martin-scorseses-favourite-wes-anderson-film/

https://www.imdb.com/name/nm0027572/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.esquire.com/news-politics/a1608/wes-anderson-0300/

https://www.rogerebert.com/festivals/cannes-2023-line-up-includes-wes-anderson-martin-scorsese-and-many-more

Vă mai recomandăm să citiți și:

David Lynch, regizorul Twin Peaks, unul dintre cele mai iubite seriale. „Lynchian este sinonim cu filmul confuz”

Sofia Coppola, regizor, scenarist de Oscar, fiica lui Francis Ford Coppola și verișoara lui Nicolas Cage

Stanley Kubrick, regizorul despre care s-a spus că ar fi filmat aselenizarea lui Neil Armstrong

George Lucas, cel mai bogat regizor din lume

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase