Home » Cultură » Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?

Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?

Publicat: 26.04.2024

În anul 2000, torța Olimpică a petrecut trei minute scufundată în Marea Coralilor. În 2008, alpiniștii au purtat-o până pe vârful Muntelui Everest. În 2016, în Brazilia, torța a călătorit pe o placă de surf. În niciuna dintre aceste ocazii flacăra nu s-a stins. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?

Pentru a afla, trebuie să ne întoarcem la (nefericitele) începuturi ale tradiției. Ștafeta torței Olimpice, un efort colaborativ pentru a transporta o flacără aprinsă către Olympia, Grecia, la locul desfășurării Jocurilor, a început la Jocurile din 1936 de la Berlin, Germania, un eveniment cunoscut mai ales pentru rolul său ca piesă de propagandă pentru guvernul nazist al lui Adolf Hitler.

Pretins modelată după o ceremonie similară din vechile Jocuri Olimpice, ștafeta torței a fost destinată să găsească comparații între Germania nazistă și Grecia antică, pe care naziștii o vedeau ca „un precursor arian al Reich-ului german modern”. Dar odată ce Jocurile au început, Hitler a încălcat acordurile anterioare conform cărora evenimentul trebuia să rămână neutru din punct de vedere politic: steagurile naziste umpleau stadioanele, Hitler încuraja vizibil înfrângerea sportivilor altor țări, iar ziarele naziste publicau credințele lor rasiste conform cărora Jocurile ar trebui să excludă sportivii care nu sunt albi și evreii.

Jocurile din 1936 au fost ultimele care s-au desfășurat înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, iar când Jocurile Olimpice au fost reluate în 1948, Germania a fost interzisă din competiție. Dar tradiția flăcării Olimpice și călătoria ei de la Olympia i- au supraviețuit perioadei postbelice fără probleme, notează Britannica.

Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?

Deci cum rămâne aprinsă torța Olimpică? Tratamentul contemporan al torței și al flăcării sale se presupune că derivă totuși din practicile antice grecești, în măsura în care cei implicați se îmbracă în costume de preotese antice.

Ținută cu luni înainte de ceremoniile de deschidere pentru a asigura timp suficient pentru călătorie, aprinderea modernă a torței o imită pe cea antică. O oglindă parabolică și căldura soarelui sunt folosite pentru a aprinde torța, iar dacă ziua aprinderii nu este în mod deosebit însorită, oficialii vor folosi o flacără de rezervă, aprinsă folosind aceeași metodă cu o zi sau două înainte. Apoi, primul purtător de torță începe ștafeta, purtând de obicei torța doar câteva minute înainte de a o pasa la următorul onorat.

De obicei, torța primește cea mai mare atenție pe parcursul ștafetei în întreaga lume. Dar deoarece sute de torțe sunt transferate între alergătorii din ștafetă, aceștia putând chiar cumpăra torța lor la sfârșitul cursei, flacăra este cea care contează cu adevărat. Simbolic vorbind, desigur. Este de dezbătut dacă o ceremonie de aprindere și o ștafetă cu origini naziste cu mai puțin de un secol în urmă contează în mod real. Dacă vântul puternic, interferența umană sau un alt obstacol determină stingerea flăcării, o altă torță aprinsă din flacăra originală este întotdeauna la îndemână pentru a o reaprinde.

O ștafetă cu obstacole

Și, în ciuda celor mai bune intenții ale organizatorilor, accidentele pe drumul către Jocuri nu sunt neobișnuite. În 2013, un jurnalist care urmărea călătoria flăcării de la Olympia la Soci, Rusia, a raportat că aceasta s-a stins de 44 de ori în timpul călătoriei. În 2016, angajații guvernamentali care protestau împotriva salariilor neplătite au furat torța de la un eveniment din Angra dos Reis, Brazilia, și au stins-o intenționat. Cauzele naturale au contribuit și ele la împiedicarea flăcării, cum ar fi în 2013, când vântul a stins-o la doar câteva momente după ce torța a fost aprinsă de președintele rus Vladimir Putin la Kremlin.

Cu toate acestea, purtătorii de torțe sunt pregătiți pentru cele mai multe obstacole cu care se vor confrunta. Containerele special concepute protejează flacăra și rezerva sa în timpul călătoriilor cu avionul, iar o torță subacvatică a făcut posibilă etapa oceanică a călătoriei sale în Australia în anul 2000.

Și indiferent cum ajunge flacăra la destinația finală, reaprinsă o dată, de mai multe ori sau intactă, aceasta rămâne aprinsă până la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice. Apoi este stinsă formal pentru a marca sfârșitul Jocurilor acelui sezon.

Vă recomandăm să citiți și:

Max Born, părintele mecanicii cuantice. Câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică

Piotr Ilici Ceaikovski, cel mai popular compozitor rus din istorie. Autorul operelor „Frumoasa din pădurea adormită” și „Spărgătorul de nuci”

Tim Berners Lee, inventatorul World Wide Web. „Aduci o contribuție lumii prin ceea ce cauți pe Internet”

Test de cultură generală. Ce legătură au stelele Michelin cu anvelopele?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase