Home » Cultură » Tim Berners Lee, inventatorul World Wide Web. „Aduci o contribuție lumii prin ceea ce cauți pe Internet”

Tim Berners Lee, inventatorul World Wide Web. „Aduci o contribuție lumii prin ceea ce cauți pe Internet”

Tim Berners Lee, inventatorul World Wide Web. „Aduci o contribuție lumii prin ceea ce cauți pe Internet”
Credit foto: Profimedia/ IMAGO
Publicat: 13.04.2024

Sir Tim Berners-Lee este cel care a inventat „www” – World Wide Web, sistem de documente și alte resurse interconectate, legate prin hyperlink-uri și URL-uri (Uniform Resource Locators), care pot fi accesate prin intermediul Internetului. World Wide Web este o componentă fundamentală a Internetului și a revoluționat modul în care informațiile sunt partajate și accesate la nivel mondial.

Conceptul World Wide Web a fost propus de Sir Tim Berners-Lee în 1989, în timp ce lucra la CERN, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară. El a imaginat un sistem de management al informațiilor care să permită cercetătorilor să partajeze și să acceseze cu ușurință informații prin diferite sisteme informatice, lucru ce a dus la dezvoltarea primului browser web, numit WorldWideWeb, și a primului server web. La scurt timp, cu ajutorul lui Robert Cailliau, Berners-Lee a implementat cu succes prima comunicare HTTP între un client și un server „via Internet”.

World Wide Web funcționează pe baza unui model client-server. Utilizatorii accesează paginile web sau resursele web prin intermediul browserelor web, care acționează ca și clienți, trimițând cereri către serverele web. Serverele web stochează și livrează pagini web și alte resurse ca răspuns la aceste cereri. Comunicarea dintre clienți și servere este facilitată de protocoale precum HTTP (Hypertext Transfer Protocol).

World Wide Web, invenția lui Tim Berners-Lee

HTML (Hypertext Markup Language) este limbajul standard de marcare utilizat pentru crearea de pagini web pe World Wide Web și permite creatorilor de conținut să structureze și să formateze textul, să adauge imagini, să integreze elemente multimedia, să creeze legături și să definească caracteristici interactive pe paginile web. Acesta utilizează etichete pentru a defini diferite elemente și proprietățile lor. De exemplu, sunt utilizate pentru a defini paragrafele, etichetele pentru imagini și etichetele pentru hyperlink-uri. Atunci când un utilizator introduce un URL (Uniform Resource Locator) în bara de adrese a unui browser web sau face clic pe un hyperlink, browserul trimite o cerere HTTP către serverul web corespunzător. Serverul procesează cererea și trimite înapoi un răspuns HTTP care conține resursa solicitată, care este apoi redată de către browser pentru a fi vizualizată de către utilizator.

World Wide Web, invenția lui Tim Berners-Lee, a avut un impact profund asupra diferitelor aspecte ale societății. A revoluționat comunicarea, comerțul, educația, divertismentul și multe alte domenii. A făcut ca informațiile să fie mai accesibile și a facilitat colaborarea și conectivitatea la nivel global. De asemenea, web-ul a dat naștere la diverse servicii și platforme online, cum ar fi motoarele de căutare, rețelele sociale, site-urile de comerț electronic și serviciile bancare online.

Dar cum a apărut, mai exact, World Wide Web?

La 12 martie 1989, Berners-Lee a înaintat o propunere angajatorului său, CERN, în care schița ideea unui „proiect Hypertext” care ar permite cercetătorilor să facă schimb de informații și să colaboreze mai ușor. Această propunere a fost la originea World Wide Web, care de atunci a revoluționat modul în care oamenii comunică, accesează informații și desfășoară activități comerciale.

La acea vreme, fizicienii foloseau o varietate de sisteme informatice și rețele diferite pentru a stoca și accesa informații, ceea ce îngreuna colaborarea și schimbul de date, în vreme ce viziunea lui Berners-Lee era de a crea un sistem unic care să permită cercetătorilor să acceseze și să partajeze informații de oriunde din lume.

Pentru a atinge acest obiectiv, Berners-Lee a dezvoltat mai multe tehnologii cheie, printre care Protocolul de transfer de hipertext (HTTP), Limbajul de marcare a hipertextului (HTML) și Protocolul de transfer de hipertext securizat (HTTPS), tehnologii care au stat la baza World Wide Web și care au permis utilizatorilor să acceseze și să partajeze informații într-un mod standardizat și accesibil.

World Wide Web, parte integrantă a vieții moderne

De la începuturile sale, World Wide Web a devenit o parte integrantă a vieții moderne, miliarde de oameni din întreaga lume folosindu-l pentru a accesa informații, a comunica cu alții și a face afaceri. De asemenea, Web-ul a dat naștere la nenumărate inovații și industrii, de la comerțul electronic și publicitatea online la social media și streaming video.

Pe lângă activitatea sa în domeniul World Wide Web, Berners-Lee a fost, de asemenea, un susținător vocal al deschiderii și accesibilității Internetului. S-a pronunțat împotriva supravegherii și cenzurii guvernamentale și a lucrat pentru a promova dezvoltarea de software cu sursă deschisă și alte tehnologii care susțin principiile neutralității rețelei.

Distins cu titlul de cavaler de către Regina Elisabeta a II-a

Pentru invenția sa epocală, în 2004 Tim Berners-Lee a fost distins cu titlul de cavaler de către Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit și a primit Premiul inaugural pentru tehnologie al mileniului (1 milion de euro) din partea Fundației finlandeze pentru tehnologie. De asemenea, Tim Berbers-Lee a fost distins cu Ordinul de Merit, cea mai înaltă distincție acordată de monarhul britanic, în anul 2001 Tim Berners-Lee a devenit membru al Royal Society, iar în anul 2011 a fost numit în Consiliul de Administrație al Fundației Ford, o fundație privată cu misiunea de a avansa bunăstarea umană. Mai mult, National Geographic consideră că Tim Berners-Lee merită un Premiu Nobel pentru crearea www. În 2017, a fost numit recipient, pentru anul 2016, al prestigiosului Premiu Turing, considerat drept „Premiul Nobel pentru Informatică” pentru crearea World Wide Web, a primului browser și a protocoalelor și algoritmilor fundamentali care au contribuit la dezvoltarea Internetului”.

Deși te-ai gândi că Berners-Lee a făcut miliarde de dolari din invovațiile sale, în 2023 valoarea netă a averii lui se ridica la 60 de milioane de dolari, o sumă „modestă” având în vedere realizările sale și asta pentru că și-a pus la dispoziție invenția gratis, fără brevet și fără redevențe. Atunci când a fost întrebat de ce și-a oferit invențiile gratis, Berners-Lee a spus că nu ar fi avut succes, dacă ar fi cerut bani pe ele.

Tim Berners-Lee, informatician britanic și inventatorul World Wide Web, s-a născut la 8 iunie 1955, la Londra, fiind considerat una dintre cele mai influente figuri în dezvoltarea Internetului, personalitate care a adus contribuții semnificative în domeniul informaticii.

Provine dintr-o familie de matematicieni

Tim Berners-Lee provine dintr-o familie de matematicieni. A urmat cursurile Școlii Primare Sheen Mount și mai târziu a studiat la Școala Emanuel din Londra. În 1973 s-a înscris la Queen’s College, Oxford, unde a obținut o diplomă în fizică.

După terminarea studiilor, Berners-Lee a lucrat ca inginer la Plessey Telecommunications și la D.G. Nash Ltd. În această perioadă a dezvoltat un interes deosebit pentru rețelele de calculatoare și pentru potențialul acestora de a face schimb de informații.

În 1980, Berners-Lee s-a alăturat CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară – care era cel mai mare nod de Internet din Europa) ca inginer de software, acolo unde a conceput ideea acestui sistem global de hipertext care să le permită oamenilor de știință să facă schimb de informații cu ușurință, idee care a dus în cele din urmă la crearea World Wide Web.

La 6 august 1991, Berners-Lee a postat un scurt rezumat al proiectului World Wide Web pe grupul de știri alt.hypertext, punându-l la dispoziția publicului. Acest lucru a marcat lansarea oficială a World Wide Web și a deschis o nouă eră a schimbului de informații și a colaborării.

A fost căsătorit cu o programatoare

Trebuia doar să iau idea de hypertext și s-o conectez cu ideile de Protocol de Control al Transmisiei și cu sistemul de nume de domeniu și ta-da! World Wide Web… Crearea Web-ului a fost de fapt un act de disperare, pentru că situația era foarte dificilă când lucram la CERN. Mare parte din tehnologia implicată în web, cum ar fi hypertextul, Internetul, obiectele text multifont, fuseseră deja proiectate. A trebuit doar să le combin. A fost un pas de generalizare, de a merge la un nivel mai înalt de abstracție, de a-mi imagina că toate sistemele de documentare disponibile sunt capabile să facă parte dintr-un sistem mult mai mare de documentare.

În 2009, Tim Berners-Lee a înființat World Wide Web Foundation, o organizație dedicată promovării web-ului deschis ca bun public și drept fundamental pentru toți, rămânând până în prezent un susținător activ al unui web deschis și descentralizat. Exprimându-și preocupările cu privire la probleme precum confidențialitatea online, proprietatea asupra datelor și dezinformarea pe internet, în 2019, Berners-Lee a lansat un nou proiect numit Solid, care își propune să ofere indivizilor controlul asupra datelor lor personale prin descentralizarea acestora.

Din 1990 și până în 2011, Tim Berners-Lee a fost căsătorit cu programatoarea Nancy Carlson, cuplul având doi copii, iar din 2014 este căsătorit cu Rosemary Leith, director al unor organizații cu scop lucrativ, cât și non-profit, de 25 de ani expert în domeniul financiar, al investițiilor principale, al realizării și vânzării de start-up-uri în Europa, Canada și SUA.

Sursa:

https://www.britannica.com/biography/Tim-Berners-Lee

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai nouă înșelăciune pe Internet: angajații primesc un „mesaj de la șef”

Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid

Resturi din rachetele Starship ale SpaceX, de vânzare pe Internet

Întorsătură neașteptată de situație: Internetul ar fi benefic pentru prevenirea demenței

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Angajații din România sunt tot mai nemulțumiți, arată un sondaj
Angajații din România sunt tot mai nemulțumiți, arată un sondaj
Femeile însărcinate dezvoltă „un scut natural împotriva gripei”, au descoperit cercetătorii
Femeile însărcinate dezvoltă „un scut natural împotriva gripei”, au descoperit cercetătorii
Peste 80% dintre spitalele de stat din România nu oferă servicii de avort
Peste 80% dintre spitalele de stat din România nu oferă servicii de avort
O nouă teorie sugerează că îmbătrânirea ar putea fi reversibilă
O nouă teorie sugerează că îmbătrânirea ar putea fi reversibilă
Dovezile găurilor negre primordiale s-ar putea ascunde chiar și în obiectele obișnuite de pe Pământ
Dovezile găurilor negre primordiale s-ar putea ascunde chiar și în obiectele obișnuite de pe Pământ
Aproape 30% din microplastice provin dintr-o sursă extrem de neglijată
Aproape 30% din microplastice provin dintr-o sursă extrem de neglijată
Amprente vechi de 1,5 milioane de ani a două specii diferite de strămoși umani, descoperite în același loc
Amprente vechi de 1,5 milioane de ani a două specii diferite de strămoși umani, descoperite în același loc
Medicii sunt uimiți de tratamentul care face creierii morți să prezinte semne de viață
Medicii sunt uimiți de tratamentul care face creierii morți să prezinte semne de viață
„Schema bebelușilor”: Ce vrea să facă un miliardar cu ovulele donate de femei?
„Schema bebelușilor”: Ce vrea să facă un miliardar cu ovulele donate de femei?
Test de cultură generală. Ce sunt rechinii: pești sau mamifere?
Test de cultură generală. Ce sunt rechinii: pești sau mamifere?
Imagini incredibile cu Mercur, surprinse de sonda BepiColombo
Imagini incredibile cu Mercur, surprinse de sonda BepiColombo
Ucraina nu se va „mulțumi cu niciun fel de alternative” la aderarea la NATO
Ucraina nu se va „mulțumi cu niciun fel de alternative” la aderarea la NATO
Anglia aprobă un medicament revoluționar pentru o formă rară de cancer
Anglia aprobă un medicament revoluționar pentru o formă rară de cancer
Cuplurile care locuiesc separat trăiesc mai bine, arată un studiu
Cuplurile care locuiesc separat trăiesc mai bine, arată un studiu
Constituţia din Transilvania care i-a marginalizat pe români mai bine de 150 de ani
Constituţia din Transilvania care i-a marginalizat pe români mai bine de 150 de ani
Un exemplar din cea mai rară specie de balene din lume a fost disecat în premieră mondială
Un exemplar din cea mai rară specie de balene din lume a fost disecat în premieră mondială
Atenție cât și cum decorați de Crăciun! Luminițele ar putea încetini conexiunea WiFi
Atenție cât și cum decorați de Crăciun! Luminițele ar putea încetini conexiunea WiFi
Cea mai caldă lună noiembrie din istoria măsurătorilor din Spania
Cea mai caldă lună noiembrie din istoria măsurătorilor din Spania