Gene Hackman a fost unul dintre cei mai respectați și talentați actori din istoria cinematografiei, cunoscut pentru versatilitatea sa și abilitatea de a interpreta o gamă largă de personaje, de la eroi la antagoniști.
Cu o carieră care s-a întins pe mai bine de cinci decenii, regretatul Gene Hackman a câștigat două premii Oscar și a fost nominalizat la numeroase alte distincții prestigioase.
Veți regăsi în următoarele rânduri 26 de fapte și curiozități despre actorul Gene Hackman:
- Hackman a obținut primul său rol major în film la vârsta de 34 de ani (Lilith, 1964) și a devenit vedetă la 37 de ani, odată cu prestația din Bonnie and Clyde (1967).
- În adolescență, a mințit în legătură cu vârsta lui pentru a se înrola în armată, la pușcașii marini americani, la 16 ani, servind 3 ani ca operator radio.
- Este unul dintre cei doar 8 actori care au câștigat Oscarul atât pentru cel mai bun actor într-un rol principal (The French Connection, 1972), cât și pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (Unforgiven, 1993).
- S-a retras din actorie în 2004 după Welcome to Mooseport, un film destul de slab cotat, iar ulterior a co-scris romane istorice (Escape from Andersonville, 2008).
- A studiat actoria la Pasadena Playhouse, coleg fiindu-i inclusiv Dustin Hoffman; ambilor li s-a spus că „nu vor reuși niciodată” în lumea cinematografiei.
- A narat trailere precum Superman (1978) și The Poseidon Adventure (1972).
- Pentru a se pregăti pentru The French Connection, a condus un taxi în New York timp de câteva săptămâni, pentru a-și înțelege cât mai bine personajul (un detectiv).
- A refuzat rolul Han Solo în Star Wars (care i-a revenit lui Harrison Ford) și rolul principal în Kramer vs. Kramer (câștigat de Hoffman).
- A salvat membrii echipei în timpul unui incendiu pe platoul de filmare al peliculei The Poseidon Adventure.
- Pictor pasionat, Gene Hackman a spus odată că ar fi urmat arta dacă actoria nu i-ar fi ieșit.
- În ciuda faptului că a interpretat personaje dure, Hackman era un tip sensibil și empatic. Iubea animalele și a făcut donații multiple organizațiilor de caritate pentru animale sălbatice.
- Ultima sa replică din The Royal Tenenbaums (2001) a fost improvizată: „Am avut un an greu, tată”.
- Pentru Hackman, familia era înainte de toate. Când s-a retras, și-a dorit inclusiv să petreacă mai mult timp cu nepoții săi, numind Hollywood-ul „un joc pentru tineri”.
- Un ciclist competitiv, Gene Hackman a pedalat 800 de km prin Iowa, la vârsta de 62 de ani.
- Într-o dispută cu Francis Ford Coppola, Hackman a părăsit platoul de filmare al filmului The Conversation (1974) după ce s-a certat cu regizorul american. Coppola era cunoscut pentru perfecționism și control asupra fiecărui detaliu. Hackman, deși profesionist, prefera să discute deschis despre motivările personajului, lucru care a întârziat filmările. În timpul unei scene în care Harry Caul (personajul lui Hackman) dezmembrează apartamentul său în căutarea unui microfon, Hackman a părăsit platoul, nemulțumit de instrucțiunile lui Coppola. (Hackman abordase rolul lui Harry Caul ca pe un personaj introspectiv, insistând să transmită vulnerabilitatea și izolarea emoțională prin subtilitate, în vreme ce regizorul Coppola dorea o interpretare mai tensionată și mai paranoică, reflectând atmosfera claustrofobică a supravegherii. Disputa a escaladat când Hackman a refuzat să urmeze indicațiile regizorului într-o scenă cheie, considerând că exagerarea emoțiilor ar distruge autenticitatea personajului.)
- După retragerea din actorie în 2004, Hackman a devenit mai vocal pe teme politice, deși a evitat mereu să se poziționeze ca activist. Spre deosebire de multe celebrități, a ales să-și exprime opiniile doar sporadic, dar cu o claritate fără compromisuri. A criticat deschis Războiul din Irak și a spus că Hollywood-ul „nu mai are legătură” cu americanii obișnuiți. „Am crezut că am învățat ceva din Vietnam, dar se pare că istoria se repetă. Sângerăm resurse și vieți pentru o iluzie”. Hackman a condamnat invazia ca fiind bazată pe „minciuni fabricate” (referindu-se la pretextul armelor de distrugere în masă), spunând că SUA a „pierdut încrederea lumii”.
- Aproape că a refuzat să fie distribuit în The French Connection din 1971, pentru că nu se simțea calificat pentru rolul lui Popeye Doyle (pentru care a și câștigat primul său Oscar în 1972, pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea polițistului rasist).
- A fost cunoscut pentru refuzul de a se lăsa machiat pe platourile de filmare, insistând ca personajele sale să pară cât mai autentice și naturale.
- Cariera lui Gene Hackman a cuprins peste 90 de filme.
- Înainte de a fi actor, Gene Hackman a lucrat ca agent de bursă, muncitor la o fabrică de mâncare pentru câini și șofer de camion – odată chiar a livrat mobilă unei tinere – Marilyn Monroe.
- După pensionare, a fost coautor la Payback at Morning Peak (2011), un roman western despre răzbunare în New Mexico-ul anilor 1880.
- A obținut o nominalizare la Tony în 1963 pentru cel mai bun actor în rol principal în Any Wednesday, cu mulți ani înainte de a deveni vedetă la Hollywood.
- A primit a patra nominalizare la Oscar pentru Mississippi Burning (1988), pierzând în fața lui Dustin Hoffman (Rain Man).
- După ce a câștigat primul său Oscar pentru The French Connection, aproape s-a aflat în punctul de a renunța la actorie din cauza stresului, numind industria cinematografică „distrugătoare pentru suflet”.
- A refuzat rolul lui Hans Gruber din Die Hard (1988), jucat ulterior de Alan Rickman.
- S-a retras parțial din cauza durerilor cronice de spate provocate de cascadorii și a unui atac de cord suferit în 1990, pe care l-a ascuns de producători în timpul filmului The Firm (1993).
Atunci când ești în top, ai un sentiment de nemurire. Simți că nu poți greși, că întotdeauna va fi bine, indiferent de rol. Ei bine, în realitate, acest sentiment este moartea. Trebuie să fii sincer cu tine însuți. (Gene Hackman)
Vă mai recomandăm să citiți și:
Gene Hackman, legenda tăcută de la Hollywood
Cele mai bune filme cu jafuri din muzee sau bănci
John Houseman, regizorul de origine română, mentorul actorilor Robin Williams și Christopher Reeve
Laurence Olivier, unul dintre cei mai mari actori ai secolului XX. „Dacă nu aș fi fost actor, cred că aș fi înnebunit”