Home » Cultura » Top 10 – Carti care au schimbat lumea

Top 10 – Carti care au schimbat lumea

Nicu Parlog 07.16.2008
Importanta cuvantului tiparit este, fara doar si poate, una colosala. Dovada stau sutele de carti care au influentat intr-un mod covarsitor toata istoria si evenimentele politice ale omenirii inca de cand primele slove erau inscriptionate pe suport de lut, carapace de testoasa, piatra, lemn, matase si intr-un final – Hartie !

5.Ori/Ori – Soren Kierkegaard (1843)

Cartea cu denumire bizara de Ori-Ori, portretizeaza doua viziuni diametral opuse asupra vietii. Una este constient hedonista iar cealalta este bazata pe etica si responsabilitati. Cartea a aparut initial in doua volume separate. Fiecare stil de viata este reprezentat astfel de un caracter fictional. Cartea scrisa de catre parintele existentialismului a avut o influenta covarsitoare, nu doar asupra celorlalti autori de influenta existentialista, ci si a unui numar mare de cititori. In ciuda imensei sale popularitati nu a fost publicata in limba engleza decat in anul 1944. Existentialismul este o miscare filozofica care afirma ca fiinta umana, la nivel individual, detine singura intreaga responsabilitate asupra formarii si mentinerii propriei vieti. Miscarea a aparut initial ca o reactie impotriva filozofiilor traditionale din genul rationalismului si empirismului.

4.Drepturile Omului – Thomas Paine (1791)

Paine a fost un scriitor englez care a reusit sa influenteze ceea ce se cheama in prezent Democratia Americana si Democratia in general prin scrierile si ideile sale. Conform lui Thomas Paine, singurul scop al guvernului este acela de a proteja drepturile innascute ale oricarei fiinte umane. Astfel toate formele de conducere de pe urma carora nu beneficiaza cetateanul sunt inutile si prin urmare ilegale, incluzand aici monarhiile, clasele nobiliare si regimurile militare. Cand a izbucnit Revolutia Franceza, Paine a fugit in Franta unde, in ciuda necunoasterii limbii franceze, a fost ales in Conventia Nationala. Fuga sa din Anglia acelor vremuri a fost de bun augur. Publicarea Drepturilor Omului in tara natala a lansat o asemenea furie nationala incat Paine a fost judecat in lipsa si condamnat pentru subminarea Coroanei Britanice…

3.Summa Theologica – Sfantul Thomas de Aquino (1265-1274)

Acesta lucrare de anvergura consta intr-o multitudine de volume in care sunt descrise concis si detaliat toate doctrinele, dogmele si principiile Crestinismului de Rit Catolic. Cartea a fost atat de respectata incat, in timpul Consiliului din Trent (1545-1563), a fost cea mai citita lucrare dupa Biblie. In prezent, Summa Theologica este pricipalul obiect de studiu din cadrul seminarilor Romano-Catolice, iar autorul sau este considerat drept Doctor al Bisericii, titlu cu care a fost gratulat recent si Sfantul Isidor, considerat de catolici drept Sfant Patron al…Internetului!

2.Coranul – Inspiratie Divina – Profetul Mohamed (650 e.n.- 656 e.n.)

Aceasta este singura carte sfanta a religiei islamice. Fondatorul Islamului, Profetul Mohamed, a destainuit discipolilor sai ca sfintele capitole din Coran i-au fost revelate de catre insusi Arhanghelul Gabriel (Gibrail in limba araba). Revelatiile divine au durat 23 de ani, timp in care Mahomed a transcris versetele sfinte ale Coranului. Dupa moartea Profetului, survenita in anul 632 d.H., revelatiile sale au fost transmise strict prin traditie orala. Abia peste 20 de ani Coranul a fost transcris pentru prima data. Cartea Coranului este considerata de toti musulmanii ca fiind ultima mare revelatie a cuvintelor lui Dumnezeu. Destinele a peste 1,5 miliarde de oameni sunt influentate in prezent de perceptele  Coranului.

1.Biblia – Inspiratie Divina – Diversi autori (30 en.-90e.n.)

La ora actuala se considera ca Biblia este cartea care a influentat cel mai mult istoria mondiala din ultimii 2 000 de ani. La peste doua milenii de cand a fost redactata pentru prima data, Biblia a contribuit decisiv la convertirea  crestina a intregului Imperiu Roman. De atunci incoace, crestinismul a devenit cea mai raspandita religie din intreaga lume, cu peste 2,1 miliarde credinciosi de diferite confesiuni. Biblia cuprinde doua mari parti : Vechiul Testament si Noul Testament. Biblia lui Gutengerg (o copie in Latina vulgara), a fost prima carte tiparita din istorie. Sfanta Scriptura detine si recordul de cea mai vanduta carte din lume.

10. Atlas Shrugged – Ayn Rand (1957)

Atlas Shrugged a fost ultima carte scrisa de rusoaica Ayn Rand inainte ca acesta sa se dedice exclusiv scrierilor sale filozofice. Cartea in sine, contine o serie de teme si subiecte care mai tarziu vor alcatui baza si sistemul de raportare al propriei filozofii, denumita Obiectivism de catre Ayn Rand. Cu toate ca acesta carte a fost intens criticata inca de la aparitie, Atlas Shrugger a avut un imens succes la public. Filozofia Obiectiva care razbate din paginile acestei carti a influentat masiv asa-zisa Miscare Libertariana.

9.Al doilea sex – Simone de Beauvoir (1949)

Beauvoir a scris acesta carte dupa incercarile repetate de a-si scrie autobiografia. Al doilea sex a devenit insa cea mai cunoscuta carte a autoarei. In prima parte a cartii Simone de Beauvoir se ocupa de descrierea sa ca femeie in contextul lumii de dupa cel de al doilea Razboi Mondial, precum si nevoia stringenta a autoarei de a-si defini si accepta propria identitate. Aceasta carte este considerata ca fiind una dintre cele mai importante texte care au influentat Miscarea Feminista. Simone de Beauvoir a considerat ca intotdeauna barbatii au crezut, cred si vor crede ca femeia este o finta devianta, aberanta si anormala. In prezent, tot mai multi sociologi, analisti politici si psihologi sunt convinsi ca acesta carte si ideile propagate prin ea stau nu doar la baza societatii occidentale actuale, dar si la decadenta lumii postmoderniste din prezent.

8. Originea speciilor – Charles Darwin (1859)

Faimoasa opera a lui Darwin este considerata inca o lucrare de referinta in domeniul biologiei evolutioniste. Ideea centrala a cartii afirma ca, de-a lungul timpului, cu ajutorul procesului de selectie naturala, speciile de plante si animale evolueaza in mod continuu. Cartea fost probabil cea mai controversata lucrare scrisa vreodata, datorita faptului ca la prima vedere ar contrazice flagrant toate punctele de vedere ale religiilor cu privire la biologie. Cartea este scrisa intr-un limbaj abordabil chiar si pentru un nespecialist. In prezent multe dintre teoriile autorului sunt intens controversate din punct de vedere filozofic, stiintific si religios. Teoria stiintifica a evolutiei a evoluat mult de cand Darwin a prezentat-o in acesta carte, dar selectia naturala ramane totusi cel mai acceptat model referitor la evolutia unei specii.

7.Cercetarea experimentala in electricitate – Michael Faraday (1855)

Faraday a fost un reputat chimist si fizician englez ale carui experimente pe baza electricitatii au dus la inventarea tehnologiilor care folosesc electricitatea in cele mai diverse moduri. Cu toate ca a fost initial un om putin educat, iar cunostintele sale de matematica erau modeste, Michael Farady a devenit unul dintre cei mai influenti savanti ai tuturor timpurilor. Experimentele sale au fost cele care au facut ca electricitatea sa aiba aplicatii in tehnologie. In timpul vietii sale, Faraday a refuzat titlul de cavaler oferit de Regina Marii Britanii. Modestia sa l-a determinat, de asemenea, sa renunte de doua ori la titlul de Presedinte al Societatii Regale Britanice.

6.Manifestul Comunist – Karl Marx si Friederich Engels (1848)

Aceasta scriere, opera a doi revolutionari germani de origine iudaica, a devenit practic cea mai influenta carte in plan politic din istoria umanitatii. Manifestul Comunist este cartea care a influentat in mod indirect vietile a sute de milioane de oameni, o importanta parte a acestora devenind victime ale regimurilor comuniste din propriile tari. Probabil cel mai important citat din acesta carte este urmatorul : “Comunistii nu-si ascund niciodata scopurile si idealurile. Intotdeauna, in mod deschis, ei declara ca scopurile lor pot fi atinse doar prin schimbarea fortata sau nu a tuturor conditiilor si inegalitatilor sociale. Clasa conducatoare trebuie sa tremure la auzul apropierii revolutiilor comuniste. Proletarii nu au nimic de pierdut in afara lanturilor care-i leaga de mii de ani ! Ei au o lume de cucerit ! Proletari din toate tarile, uniti-va !”
Suna cunoscut ?

Citeste continuarea in pagina a 2a

Cele mai noi articole
Așa-zisele „răpiri de către extratereștri” ar putea fi cauzate de visele lucide. Ce au descoperit cercetătorii ruși
Așa-zisele „răpiri de către extratereștri” ar putea fi cauzate de visele lucide. Ce au descoperit cercetătorii ruși
Bărbații produc mai multe emisii dăunătoare pentru climă decât femeile. Rezultatele unui nou studiu
Bărbații produc mai multe emisii dăunătoare pentru climă decât femeile. Rezultatele unui nou studiu
Doxingul, marele pericol al dating-ului online. Câți dintre utilizatori au trecut deja prin asta
Doxingul, marele pericol al dating-ului online. Câți dintre utilizatori au trecut deja prin asta
Numele noi care s-au alăturat line-up-ului Electric Castle Special
Numele noi care s-au alăturat line-up-ului Electric Castle Special
Motivul pentru care Universitatea Babeș-Bolyai a cumpărat un complex turistic din Neptun
Motivul pentru care Universitatea Babeș-Bolyai a cumpărat un complex turistic din Neptun
Netflix va include jocuri video în ofertele de abonament
Netflix va include jocuri video în ofertele de abonament
Marea Barieră de Corali nu va fi inclusă în lista zonelor „în pericol”
Marea Barieră de Corali nu va fi inclusă în lista zonelor „în pericol”
Afrodita, zeița iubirii, frumuseții și a fertilității din Grecia Antică
Afrodita, zeița iubirii, frumuseții și a fertilității din Grecia Antică
În urmă cu 104 de ani avea loc cea mai mare bătălie de pe Frontul românesc din Primul Război Mondial: „Mărăşeşti fu mormântul iluziilor germane”
În urmă cu 104 de ani avea loc cea mai mare bătălie de pe Frontul românesc din Primul Război Mondial: „Mărăşeşti ...
România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de absolvenţi cu studii superioare
România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de absolvenţi cu studii superioare
Patru filme românești care au premiera internațională la Cannes, prezentate în Delta Dunării
Patru filme românești care au premiera internațională la Cannes, prezentate în Delta Dunării
Un pește exotic, cunoscut drept „peștele lună”, găsit pe o plajă din Oregon, SUA. Ce se știe despre această specie
Un pește exotic, cunoscut drept „peștele lună”, găsit pe o plajă din Oregon, SUA. Ce se știe despre această specie
Un asteroid uriaș, de mărimea unui stadion, va trece sâmbătă pe lângă Pământ
Un asteroid uriaș, de mărimea unui stadion, va trece sâmbătă pe lângă Pământ
Roboții dintr-un depozit al unui lanț de supermarketuri au declanșat un incendiu care a întârziat mii de comenzi
Roboții dintr-un depozit al unui lanț de supermarketuri au declanșat un incendiu care a întârziat mii de comenzi
Pot aplicațiile și brățările de fitness să vă îmbunătățească rutina de activitate fizică?
Pot aplicațiile și brățările de fitness să vă îmbunătățească rutina de activitate fizică?
Noul Hyundai i30 integrează cele mai recente sisteme de siguranță (P)
Noul Hyundai i30 integrează cele mai recente sisteme de siguranță (P)
Euro digital, șanse mari să fie adoptat în UE cât de curând
Euro digital, șanse mari să fie adoptat în UE cât de curând
Cum s-ar putea transforma România într-un centru tehnologic în următorii ani
Cum s-ar putea transforma România într-un centru tehnologic în următorii ani