Prima pagină Cultura

Vasili Zaitsev – Moartea purta Luneta

Nicu Parlog | 09.25.2009 | ● Vizualizări: 12755
Vasili Zaitsev – Moartea purta Luneta     Vasili Zaitsev, luneta, lunetist, al doilea razboi mondial, rusia, germania nazista, pusca cu luneta, Heinz Thorvald, Erwin Konig + zoom
Galerie foto (17)

Ce poate fi mai de temut decat sa stii ca soarta potrivnica ti-a randuit sa fii ofiter in prima linie in cadrul unui razboi modern? Toata pregatirea ta militara nu mai valoreaza doi bani, toate visele si sperantele tale se pot stinge intr-o clipita, tot ce iubeai dispare odata cu viata din tine. Toate acestea din pricina unui ochi de vultur si a unui deget de otel care poate strange, cand te astepti mai putin, tragaciul aducator de moarte al pustii cu luneta. Acestea si nu altele erau temerile care innegurau sufletele a zeci de mii de soldati si ofiteri germani. Ochiul de vultur si degetul de otel apartineau capitanului Vasili. Vasili Zaitsev, din Urali.

Povestea iepurelui in copilarie

Sub lumina palida a soarelui de primavara siberiana a vazutlumina zilei unul dintre cei mai temuti vanatori deoameni care au insangerat condicile statistice alevictimelor umane cazute in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Totul ainceput intr-o primavara friguroasa cand, pe data de 23 martie1915, in satucul Eleniskoe din districtul Celiabinsk, la poalelelMuntilor Urali, a vazut lumina zilei un copil care la maturitateavea sa indolieze numeroase familii si-asa lovite de napastarazboiului.

Puiul de rus si-a petrecut copilaria si adolescenta in aniicrunti din perioada Revolutiei Bolsevice, ani presarati din belsugcu crime, abuzuri, prigonirea crestinilor ortodocsi, ateismmilitant si norii negri ai foametei.

Pentru a scapa de amenintarea omniprezenta a foamei zilnice,micul Vasili ajunge sa lucreze ca ajutor de cioban. In schimbulmuncii sale primea lapte, branza sau, cateodata, chiar o bucata decarne… Dar viata de la stana nu-l implineste pe Vasili, care incadin copilarie dadea dovada de o inteligenta nativa dublata deprezenta de spirit, calitati esentiale tintasului de elita de maitarziu.Prin urmare, la fel ca alte milioane de tineri din necuprinsulproaspetei Uniuni Sovietice, baiatul din catunul siberian decidefara nicio urma de sovaiala sa se inroleze in Armata Rosie. Aveaacolo cazare, mancare si posibilitatea unei cariere de invidiat. Ceisi putea dori mai mult un biet copil dintr-o familie demujici?

In aceasta atmosfera cazona sovietica, tanarul de pe acumVasili Grigorievici se alege cu porecla care i-aumbrit definitiv numele de familie. Datorita vitezei si atentieisale deosebite, tovarasii sai de pluton il poreclescZaitsev, adica Iepurele, in limba rusa.

Lunetist cu sange rece

Inainte de momentul de glorie de la BataliaStalingradului, Vasili a fost repartizat de politruculregional sa serveasca patria la Marina Militara. In scurt timp,talentul sau de tintas desavarsit nu trece neobservat de cativaofiteri exigenti care intuiesc potentialul ascuns indaratulprivirii glaciale a recrutului venit din indepartata Siberie.

Evenimentele aveau sa se precipite brusc. Intr-o singura zi, Vasiliciteste in Pravda, oficiosul Partidului Comunist, despreatrocitatite comise de armata germana in drumul ei spre Moscova.Articolele din ziar, scrise evident intr-o exagerata notapropagandist-patriotarda, desteapta o ura rece si sfasietoare insufletul proaspatului recrut.Relatarile dramatice despre intensitatea luptelor din jurulStalingradului pun capac. Vasili (foto, sus) se prezinta adoua zi, dis-de dimineata, in biroul capitanului navei, cerindinsistent se fie trimis voluntar la Stalingrad, groapa comunapentru sute de mii de soldati.

Comandantii aproba intr-o clipita toate actele necesare trimiteriiin lina intai a celui care avea sa devina unul dintre ceimai remarcabili vanatori de capete din istorie. Astazieste extrem de greu de trasat o linie de demarcatie intre fictiuneapropagandistica si realitatea actiunilor lui Zaitsev (stanga, fotojos). Sunt surse care afirma ca acesta s-ar fi oferit de 5 orivoluntar pentru a lupta contra ofensivei germane. Adevarul ramaneascuns in fisierele Armatei Ruse, unde nu orice jurnalist areacces.Cert este ca, odata cu transformarea lui Vasili din marinar inlunetist, se poate vorbi despre aparitia pe scena razboiului atintasului de elita modern.

Moartea vine cu Naganul

Astfel intra cu arma la ochi in panoplia personajelor de razboicelebrul Vasili Zaitsev. De la furibundapropaganda sovietica din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial,trecand prin memoriile sale si sfarsind in productiilehollywoodiene care i-au redat faptele, sniperul sovietic adevenit o legenda nu doar in Rusia de astazi, ci in toate brigazilede tintasi de elita ale armatelor lumii, unde tacticile simetodele sale sunt inca studiate si analizate de viitorii ucigasicu luneta.Cu toate ca nu a fost cel mai prolific sau eficient tintas alArmatei Rosii, responsabilii cu propaganda sovietica au adaugatbiografiei lui Zaitsev date apartinand unui alt mare lunetist rus,Mihail Ilici Surkov, un vanator siberian considerat cel maieficient lunetist din istorie, cu peste 700 de victime pe rabojulpersonal. Despre Surkov nu se stiu prea multe nici azi,nicio alta referire la acest misterios soldat cu luneta nu a fostgasita in registrele celui de-al Doilea Razboi Mondial, ceea ce i-afacut pe multi istorici militari sa se intrebe daca mentorul luiZaitsev (foto jos) a existat cu adevarat sau a fost inventat demasina de propaganda de la Kremlin.Imediat ce a sosit la Stalingrad, orasul asediat de trupele Axei,Iepurele a fost repartizat in Regimentul 1047 Puscasi dincadrul Diviziei 248 de Infanterie din Corpul de Armata 62, locatieunde a activat pana la pensionarea si retragerea sa din serviciulmilitar. In timpul bataliei de la Stalingrad, era esentialca fiecare armata sa incerce sa dizolve deciziile si comenzileceleilalte prin lichidarea urgenta a ofiterilor, coordonatorii dinteren ai oricarei operatiuni militare. In aceasta directiesovieticii au creat o scoala de tintasi de elita in interiorulruinelor fabricii Metiz, unde cateva sute de viitori lunetisti erauinstruit de Zaitsev in persoana.

Astfel, maestru si ucenici s-au slefuit unul pe celalalt in sumbraarta de a ucide la distanta. Iepurele a fost un profesor excelent,elevii sai eliminand peste 3.000 de germani, majoritateaofiteri, schimband definitiv sortii Bataliei de laStalingrad si ai intregului Razboi Mondial. Datorita abilitatilorsale iesite din comun de a se camufla in camp deschis sau de a seascunde in locuri in care nimeni nu isi putea imagina ca poate staun om, Iepurele reusea sa trimita moarte victimelor care nu banuiaunimic.Palmaresul victimelor sale cuprinde pentru inceput 32 de soldatiinamici ai Axei
, lichidati pana pe 10 noiembrie 1942, datala care a inceput cea mai crancena batalie a Razboiului Mondial.Iepurele era la incalzire si isi forma mana…

Pana pe 17 decembrie 1942, cand germanii s-au retras de laStalingrad, Zaitsev trimisese pe lumea cealalta nu maiputin de 225 soldati si ofiteri ai Wermachtului si a celorlaltearmate aliate, desi unele surse afirma ca peste500 de soldati au cazut sub gloantele sale. Printre acestinefericiti s-au numarat si 11 sniperi rivali care nu au avut timpsa simta in ceafa ochiul rece al lunetei.Vasili s-a folosit in decursul carierei sale de un singur tip dearma. Pusca standard cu luneta a Armatei Rosii,celebra Vintovka Mosina-Nagan era atat de simpla, durabila sieficienta incat a fost adoptata nu doar de marele Ivan Sidorenko,ci si de mandria Armatei Finlandeze, inamicul de moarte al tuturortintasilor rusi, Teroarea Alba, Simo Hayha (fotojos).Zaitsev a luat parte la lupte pana in luna ianuarie a anului 1943,cand a fost ranit la un ochi in urma unui atac cu mortiere. A fosttratat de urgenta de profesorul Vladimir Petrovici Filatov, cel maibun chirug oculist din U.R.S.S. Mana de maestru a oculistului rus afacut un adevarat miracol reusind sa-i redea vederea tintasuluidevenit erou pentru fostii mujici, deveniti "soldatieliberatori".

Zaitsev vs. Koning

Exasperati de pierderile de ofiteri valorosi, alaturi deslabirea moralului soldatilor germani, comandantii germani decidlichidarea cu orice pret a rusului devenit peste noapte o adevaratacelebritate a razboiului. Pentru acesta adevarata misiune deonoare, menita sa ucida pentru totdeauna un "untermensch"periculos, Reichul a decis sa-l trimita pe dibaciullunetist german Heinz Thorvald, cunoscut si sub numele de ErwinKonig (foto jos).Ce s-a intamplat cu adevarat in duelul dintre cei doi, ramane incao taina pe care Zaitsev a luat-o cu sine in mormant. Aceastadeoarece o parte a istoricilor afirma ca duelul nu a avut locniciodata, pe cand alti cercetatori sunt de parere ca exista totusidovezi in sprijinul ipotezei confruntarii dintre cei doi asi aiarmei cu luneta. Totul ar fi fost, de fapt, o implinire arazbunarii personale a lui Zaitsev ai carui buni prieteni, tintasiide elita Sheikin si Moruzov, au cazut sub gloantele capitanuluiKoning. Cei doi experimentati tintasifusesera doborati cu ajutorul unei lunete telescopice,revolutionara la acea vreme, pe care ar fi detinut-o in modexperimental tintasul Wermacht-ului.

Lupta dintre cei doi ar putea fi considerata aidoma unei inclestarimoderne intre doi samurai inarmati cu arme cu luneta. Primul careceda stresului si facea o singura greseala, dandu-se astfel de gol,murea instantaneu. Zile in sir, cei doi si-au observat pozitiileunul altuia cu ajutorul binoclurilor. Confruntarea nervilor a durataproape o saptamana, pana cand Koning a cedatprimul.Zaitsev l-a pacalit folosind un truc ultracunoscut, dar eficient inlumea lunetistilor de elita. Fostul copil de cioban l-a facut pedisciplinatul ofiter prusac sa-si tradeze pozitie folosindu-se inacest scop de o banala manusa. Iepurele cel viclean si-a scos unadintre manusi punand-o in varful pusti si plimband-o la cativametri de locul sau de panda. Germanul a muscat momeala si a trasvazand miscare in dreptul pozitiilor rusesti. Glontul i-atradat in schimb ascunzatoarea.

Abilul Vasili cu ajutorul memoriei sale vizuale formidabile a notatin minte locul de unde a vazut impuscatura. A doua zi, Zaitsev s-aintors linistit la postul sau si a asteptat ca soarele sa ajunga inspatele sau pentru a nu se reflecta in luneta, apoi a plasat cascasa unui manechin de carton pe care adjunctul sau a inceput sa-lagite incet. Koning a crezut ca a dat lovitura. Atras pe loc lovind manechinul. Cateva secunde mai tarziu, seprabusea cu creierii imprastiati de glontul lui Zaitsev. Intrecerealuase sfarsit.Fara graba, locotenentul Zaitsev, acompaniat de adjunctul sauNikolai Kulikov s-a apropiat de locul unde zacea cadavrul luiKoning, deposedandu-l de documente, arma si mai ales de lunetatelescopica, cel mai de pret trofeu al sau, care astazi este expuscu mandrie in holul Muzeului Fortelor Armate din Moscova.

Inmormantat precum vechii sciti

In tabara Armatei Rosii, Zaitsev devenise un idol viu si unsubiect nesfarsit pentru necrutatorul aparat al propagandeisovietice. Pe data de 22 februarie 1943, din ordinulpersonal al lui Stalin, Iepurele este decorat cu ordinul de Eroulal Uniunii Sovietice. Apoi, este trimis inapoi pe front,sfarsitul razboilului prinzandu-l pe raul Nistru cu gradul decapitan. In acele conditii, nu putem sa nu ne intrebam cati dinnefericitii soldati ucisi de Iepurele sovietic au fost romani,ofiteri si soldati aflati in lupta cu Diavolului Rosu alcomunismului care acaparase in ghearele sale pamantul stravechi alBasarabiei si Bucovinei?

Cat despre Zaitsev, dupa razboi, il gasim in functia de sef defabrica in Kiev, unde a ramas pana la momentul mortii sale survenitin 1991, la varsta de 76 de ani, chiar inainte de momentulprabusirii Uniunii Sovietice. Cum rusii nu-si uita eroii, capitanulVasili Zaitsev a fost reinhumat pe data de 31 ianuarie 2006 incadrul unei ceremonii impresionante care amintea de vechilesarbatori funerare proto-crestine ale scitilor si slavilor.Sicriul cu osemintele fostului cioban devenit erou national suntasezate intr-un kurgan. Kurganul lui Mamai de pe Volgograd(foto sus), la picioarele statuii colosale inalte de 82 metri careo reprezinta pe Mama Rusie. Monumentul comemoreaza bataliade la Stalingrad si pe toti cei cazuti in lupta pentru Rusia.

Astfel, Zaitsev ajunge sa fie ingropat asa cum isi dorise, inmausoleul aparatorilor Stalingradului. Epitaful sapat pe mormantulsau nu este altceva decat replica celebra pe care o aruncasepropagandistilor germani in 1942: "Nu exista pamant pentru voidincolo de Volga!"

Viata sa a fost subiectul unui film celebru de la Hollywood.Pelicula Enemy at the Gates, lansata in 2001, repune inscena conflictul intre cei doi asi ai armei cu luneta, HeinzThorwald si Vasili Zaitsev.

Citeste Mafia din Caucaz, fratiile lupilorsangerosi, episodul de astazi al maratonului Descopera SecreteleMafiei.

CITESTE SI: