Prima pagină Cultura

Top 10 cele mai absurde taxe din toate timpurile

Alexandru Safta | 10.14.2009 | ● Vizualizări: 1528
Top 10 cele mai absurde taxe din toate timpurile     legi asburde, taxe stupide, impozite, taxe, haios, istorie, comic + zoom
Galerie foto (11)

Sub apanajul unei epoci sau alteia, oameni din toate colturile lumii, de toate rasele si religiile, au nascocit si au popularizat pretutindeni anateme si demoni. In aceste categorii, intra cu succes razboaiele, tortura si alte atrocitati de neimaginat, alaturi si de porniri mai blande, precum o serie aparent fara de sfarsit de reguli hilare si taxe absurde. Asupra acestora ne vom opri in articolul care urmeaza.

10. Taxa pentrubarbaSe spune ca, undeva, in registrele administrative ale statuluiamerican Massachusetts exista o taxa foarte aspra pentru purtatoriide barba. Insa, de multe ori, astfel de zvonuri despre legi bizaresi vechi date de diverse state americane in urma cu 150-200 de anisunt simple legende urbane. Din fericire, istoria are ascunsa inmaneca ei si un exemplu concret si verificabil, referitor la oasemenea taxa, iar pentru acesta trebuie sa ii multumim taruluiPetru cel Mare al Rusiei(1672 - 1725). Lui Petru I i s-au atribuit toateatributele posibile, de la "radical" la "nebun"; totusi,taxa impusa pe barba este de natura sa ilclasifice fara echivoc in cea din urma categorie. In plus, ca odovada aditionala a faptului ca, din prea mare dragoste (sauobsesie) pentru modernizarea Rusiei, tarul ura efectivbarbile, acei barbati care nu renuntau nici in ruptul capului lapodoaba faciala si acceptau sa plateasca taxa erau, totusi,constransi sa poarte medalii care atestau public faptul ca barbilelor sunt absolut ridicole. O revenire neasteptata a uriifata de barba a avut loc in Romania, in perioada comunista, candbarbosii nu erau priviti cu ochi buni de militie, pentru ca erauconsiderati intelectuali si potential periculosi pentruregim.


9. Taxa pe traficul ilegalde droguriEste destul de dificil sa ii determini chiar si pe cetateniicorecti, supusi in fata legii, sa declare Fiscului orice alte formede venit cu exceptia celor oficiale. Asa ca, in SUA, a venit ca unuragan cerinta Serviciului American de Beneficii Interne (IRS) caoamenii care sunt implici in activitati criminale sa si lerecunoasca, doar pentru caldurosul sentiment desatisfactie patriotica pe care l-ar avea atunci cand ar completa unformular de plata a taxelor. Instructiuniile stipulate de IRSpentru taxarea veniturilor insista ca "Veniturile ilegale,precum banii obtinuti din traficul ilegalde droguri, trebuie incluse in Formularul de venit 1040, laalineatul 21". Aceasta taxa de-a dreptul stupida isimerita locul in lista, fie si numai pentru sansa infima ca ea sa fifost achitata vreodata de cineva.


8. Taxa peemancipare

Roma Antica
a adoptat o taxa aparent malitioasa siumilitoare, dar in esenta destul de marinimoasa, denumita "taxadezrobirii", care consta intr-o suma de bani pe care sclavultrebuia sa o achite pentru a-si depasi conditia si a deveni un omliber. Pentru un sclav, a carui retributie pentru munca depusa erainfima sau lipsea cu desavarsire, achitarea acestei taxe eraabsolut imposibila. Totusi, au existat unele cazuri in care taxa afost platita de catre nobili generosi care au decis sa isielibereze din proprie initiativa sclavii; situatie in care taxa numai reprezenta o povara de netrecut, oamenii bogati permitandu-si-ofara prea mare efort.


7. Taxa pentrucontrazicerea conducatoruluiUna dintre masurile bizare din secolul al XVII-lea, adoptata deconducatorii carora nu le placea deloc vociferarile opozantilorlor, a fost taxarea "la sange" a tuturor celor ce visau la dreptulde contracarare declarativa. Adica a celor care aveau ceva deprotestat, comentat, zis in contradictie cu opinia conducatorului.Liderii sperau, evident, ca detractorii lor isi vor mentine cat maimult pozitia ostila si vor dori sa si-o exprime, pentru a-i puteaextorca de cat mai multi bani. Protectorul Angliei, OliverCromwell (1599 - 1658) a instituit una dintre cele mai binecunoscute asemenea taxe in 1655, perceputa regalistilor care incamai "atarnau de gatul Angliei" dupa executia ultimului rege,Charles I. Situatia opozantilor s-a inrautatit si mai tarecand, printr-o miscare malefica, Cromwell a folosit banii pe careii percepea de la regalistii bombanitori tocmai pentru fondareaunei militii indreptate impotriva acestora. Cel putin, regalistiistiau precis spre ce anume erau directionate finantele lor...


6. Taxa pentru existentaConceptul de capitatie sau de taxa pe cap de locuitor reprezintaducerea la paroxism a ideii de taxa: in loc sa taxeze cetateanul infunctie de castigurile lui, capitatia este suma de bani pecare acesta din urma i-o datoreza guvernului pentru simplul fapt caare indrazneala de a fi in viata. Anglia a perceput oserie de taxe pe cap de locuitor in secolul al XIV-lea care erauextrem de dure si de necugetate (chiar si dupa standardelecapitatiei), culminand cu o taxa tripla fata de cea initiala.Fireste, in urma acestei miscari, au izbucnit proteste, taraniis-au revoltat si astfel, in 1381, a aparut pentru prima data inistorie Revolta Taraneasca, din care s-au inspirat mai apoi altepopoare.


5. Taxa pentru premiulNobelDa, PremiileNobel sunt taxate de catre Serviciului de Beneficii Interne dinSuedia. Poate parea de-a dreptul ridicol ca o entitatemenita sa perceapa plati din castiguri isi revendica partea chiarsi de la cei care, in cuvintele lui Alfred Noble "au oferit cel maimare beneficiu omenirii". Dar si Pulitzer-ele si numeroase altepremii de pe Glob sunt, de asemenea, taxate. Daca ne mai consoleazacu ceva, unii castigatori sunt absolviti de achitarea taxei decarespecta un anumit criteriu... tot ceea ce au de facut este sarenunte la premii fara ca macar sa le atinga, cedandu-le caritabilsau incredintandu-le statului suedez.


4. Taxa penationalitateTaxele percepute in special strainilor si imigrantilor nu suntdeloc neobisnuite, nici chiar dupa secolul XX. Canada ainceput sa ii taxeze pe imigrantii chinezi in 1885 si nus-a oprit pana in 1923. Din nefericire, aceasta taxa a fostabrogata nu pentru ca si-ar fi schimbat canadienii optica, cipentru ca la acea data Actul Chinez de Imigrare a facut prohibitapentru chinezi intrarea pe teritoriul Canadei.


3. Taxa pehornAtunci cand esti un monarh nemilos, insetat de inavutire si aiextorcat deja oamenii prin taxe pe proprietate, pe bunuri si pe eiinsisi, singurul lucru care iti mai ramane de facut este sa incepisa te legi de halucinante elemente aleatorii si sa le impozitezi sipe acelea. Marea problema cu taxa pe hornuri din Angliaanului 1660 a fost aceea ca populatia clasei de jos a fostcea suprataxata - ceea ce pare sa se intample intotdeauna -, astfelincat oamenii au inceput sa isi mascheze cosurile de pe case,obligandu-i pe inspectori sa rascoleasca fiecare camin pentru a seasigura ca nimeni nu ascunde hornuri. Aceasta practica a continuatpana in momentul unui incendiu din 1684 care a mistuit 20de case si a ucis patru indivizi, ca urmare a incercarilorunui brutar de a face uz discret de semineul unei case.


2. TaxadanezaIstoria medievala abunda in exemple de state care platesc biruriinrobitoare altor tari. Taxa daneza reprezenta un tribut platit decatre anglo-saxoni vikingilor dinScandinavia, condusi de danezi, pentru a prevenivandalizarea unor teritorii britanice de catre acestia din urma.Local, taxa purta denumirea "Danegeld" si a fost caracteristicapoliticii regale atat a Angliei cat si a Imperiului Carolingianprin secolele IX - XII, fiind colectata atat sub forma de tribut,pentru impaciuirea atacatorilor, cat si cu titlu de remuneratie afortelor defensive. Ghinionul de a fi fost primul care a deschisnefericita traditie l-a avut bietul rege Ethelred "Nepregatitul", acarui domnie a fost marcata mai ales de plecarea capului in fatadanezilor, motiv pentru care s-a ales si cu defaimatoarea saporecla.


1. Taxa pesareContrar aparentelor, s-a dovedit ca nastrusnica taxare asarii a fost una dintre cele mai imprevizibile idei dinistorie. Taxele pe sare au fost responsabile de cadereaImperiului Chinez, taxa franceza pe sare a ajutat la precipitareaRevolutiei Franceze, iar Ghandi insusi a devenit cunoscut si si-ainitiat faimoasa miscare de independenta in vremea unui protestimpotriva taxei pe sare, in India anilor 1930. Un sfat util pentruguvernele din toata lumea: orice ar fi, nu mai puneti taxa pesare!

CITESTE SI: