Home » Cultură » Destinul Imparatului de larg consum Planeta Bonaparte

Destinul Imparatului de larg consum Planeta Bonaparte

Publicat: 19.06.2007
Imaginea lui Napoleon ajuta astazi la vanzarea cartilor, a carnatilor, a coniacului sau a soldateilor de plumb, dar mai ales fascineaza si inspira, de la un colt la celalalt al planetei, sute de societati academice, colectionari bogati, cluburi politice, oameni obisnuiti.

La aproape doua secole de la disparitia sa, micul caporal detine un nou imperiu, cucerit doar prin forta aurei sale. Chateaubriand prevazuse ca „in viata, Napoleon a marcat lumea; mort fiind, el o va cuceri in totalitate!“ Turul lumii si napoleonmania Fie ca i se glorifica geniul civilizator (in 2004, bicentenarul Codului Civil s-a celebrat in 22 de tari), fie ca este apreciat strategul (manevrele capora­lului Bonaparte fac parte din programul Academiei Militare de la West Point, Statele Unite), fie ca este considerat un protector al evreilor (sustinand, cu un secol inaintea lui Balfour, emigrarea lor in Palestina), numele lui Napoleon este pe buzele tuturor.  Insa amprenta imparatului s-a intiparit cel mai bine in Europa: in mai toate manualele de istorie de aici, epopeea napoleoniana este studiata prin prisma rolului ei decisiv in trezirea natiunilor.

Bun-venit in universul colectionarilor

Pretul costumului purtat de actorul francez Christian Clavier in filmul Napoleon? 30.000 de euro. Achizitionat la licitatie de catre americani, acum este piesa de rezistenta a unui muzeu de istorie din Florida. Un pret-record pentru un accesoriu de scena care ar fi putut foarte bine sa ajunga la gunoi.  Astazi, tot ceea ce se leaga de imparat valoreaza aur. Iar daca este vorba chiar de un obiect personal, preturile devin exorbitante: 60.000 de euro pentru o camasa a lui Napoleon, 300.000 de euro pentru una dintre celebrele lui palarii in forma de bicorn. Se pare ca, de-a lungul vietii, Napoleon a purtat in total 170 de palarii. Nu s-au pastrat insa mai mult de 30, dintre care doar trei apartin unor colectii particulare. Preturile depasesc orice inchipuire, printre colectionari numarandu-se oligarhi rusi si miliardari arabi care liciteaza fara limite, incendiind piata. Un pahar de argint din epoca, a carui valoare de plecare a fost de 300 de euro, s-a vandut cu 35.000 de euro pentru simplul fapt ca avea marcata pe el monograma imperiala N.  Atentie insa la falsuri! Primele pseudorelicve au fost fabricate chiar in anturajul imparatului, imediat dupa moartea acestuia, iar de atunci procesul nu a mai putut fi stopat. Cu toate suvitele „veritabile“ din parul lui Napoleon existente astazi s-ar putea realiza o cantitate industriala de peruci.  Afaceri cu ajutorul napoleonmaniei Salutari din Napoleonland!

Comertul cu „amintiri din imperiu“ isi are paradisul pe insula Elba.
Napoleon se vinde ca breloc de chei, deschizator de conserve, tricou etc. la sume incepand cu 5,70 euro. Numai in Franta exista 149 de marci inregistrate cu numele lui, iar in restul lumii sunt 524 de produse branduite Napoleon, printre care branza de soia in Japonia, apa de colonie in Statele Unite, barbecue in Marea Britanie, carnati sau ciocolata in Italia.  Pana in prezent, conform estimarii istoricului Jean Tulard, exista mai multe carti despre Napoleon decat numarul zilelor scurse de la moartea acestuia. Tulard a identificat 66.795 de tomuri, publicate in lumea intrega, in care numele imparatului apare in titlu.  Traseul urmat de Napoleon la intoarcerea sa de pe insula Elba este presarata cu placi comemorative, hoteluri, pensiuni si restaurante care-si fac un titlu de glorie din faptul ca imparatul a dormit si a mancat acolo. Numeroase ghiduri si oferte turistice vin in sprijinul fanilor-pelerini.  Din 1897, de la turnarea filmului Intalnirea lui Napoleon cu Papa, realizat de Louis Lumière, ispravile micului caporal au fost imortalizate pe pelicula in peste 200 de lungmetraje. Printre actorii care au purtat palaria bicorn se numara Albert Dieudonné (1927), Charles Boyer (1937), Marlon Brando (1954), Raymond Pellegrin (1954), Rod Steiger (1970), Philippe Torreton (2003).

Foto: Guliver

FACTS


Napoleon Licitat

La casele de licitatie se pot achizitiona suveniruri cu preturi pentru toate buzunarele (pline).
» batista imperiala: daca va doriti o asemenea relicva patata cu sangele lui Napoleon, licitatia incepe de la 6.000 de euro;  » o lucrare dentara a imparatului: licitatie cu pornire de la 80.000 de euro; » doua ghiulele de tun cazute pe campul de batalie de la Waterloo: „doar“ 1.600 de euro bucata; » daca va doriti ordinele scrise date de imparat in ziua fatala de la Waterloo, este prea tarziu: ele au fost deja achizitionate cu 87.000 de euro (licitatia incepuse de la 6.000 de euro).

Urmasi

Prin venele lor curge si astazi sangele lui Bonaparte:  » Printul Napoleon, in varsta de 54 ani, descendent al imparatului prin Jérôme, fratele acestuia. Este astazi viceprimar al orasului Ajaccio, Corsica, fiind si singurul mostenitor al tronului imperial.  » Contele Walewski. Are 70 de ani si este urmas al contelui Alexandre Joseph Colonna (1810-1868). Colonna a fost copilul nelegitim al lui Napoleon si al contesei poloneze Maria Walewska.

Prin ce este Napoleon prezent astazi in vietile francezilor?

Liceele, create in 1802, au si in 2005 aceeasi structura pe trei nivele: primar, secundar si superior. Codul Civil, datand de peste 200 de ani, a pastrat neschimbate 1.200 de articole, dintr-un total de 2.283. Prefectii sunt si azi primii reprezentanti ai statului la nivel local, statut dobandit in timpul Consulatului. Banca Frantei, creata in 1800, numerotarea strazilor pe sistemul par-impar, canalizarea Parisului, acordarea Legiunii de Onoare (creata la 18 mai 1802), uniforma academicienilor (haina verde, introdusa la 13 mai 1801), echipa pompierilor din Paris (infiintata in urma incendiului din 1810 de la Ambasada Austriei, izbucnit in timpul unui bal dat in onoarea lui Napoleon), Muzeul Monumentelor Franceze (devenit Muzeul Napoleon in 1803 si preluat apoi de Luvru) – toate acestea sunt realizari napoleoniene care influenteaza si astazi vietile francezilor.

Calatoriile tematice sunt cele mai cautate vacante ale fanilor imparatului

Retragerea din Rusia, 10 zile, la pretul de  1.680 euro; 

Croaziera Ajaccio-Malta-Roma-insula Elba si retur, o saptamana, la pretul de 1.500 euro; 

Vacanta pe insula Sfanta Elena, 20 de zile,  4.200 euro.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase