Home » Cultură » Artele martiale in prezent

Artele martiale in prezent

Artele martiale in prezent
Publicat: 13.08.2007
Text in exclusivitate pentru Romania, consemnat de Ionut Cojocaru in cadrul unei teleconferinte organizate de catre Discovery Networks Europe, la 15 martie 2004, cu Mike Chat, multicampion mondial de arte martiale si protagonist al programului Secretele artelor martiale

Asa-numitul Nou Kung-Fu reprezinta o evolutie naturala a artelor martiale si nu doar o adaptare la piata de divertisment. Popularitatea câstigata de ele astazi prin filme ca Matrix sau Tigrul si Dragonul se datoreaza marketingului intens al marilor studiouri si tehnicilor moderne de ilustrare, insa acest fel de arte martiale exista de secole. In ceea ce priveste simbioza dintre discipline precum baletul sau gimnastica si artele martiale, nu trebuie uitat faptul ca orice fel de sarituri sau manevre de rotire au fost inventate de catre dansatori.

Gimnastii, când se ridica de la pamânt si se rotesc, pun in practica teorii fizice elaborate de balerini. In cazul artelor martiale, tot ce facem este sa preluam, de exemplu, o lovitura de picior si sa ii adaugam o rotire, obtinând lovituri din invârtire la 360 sau chiar la 720 de grade. Dar, ca experti in arte martiale, nu suntem invatati sa realizam astfel de lovituri cu rotire in aer. Acestea sunt, asa cum spuneam, aplicatii practice ale unor teorii din balet.

Combinarea lor este o chestiune ce tine de masura in care doreste fiecare individ sa-si testeze limitele, de cât de departe poate sa mearga si de cât de mult se poate concentra pentru a-si atinge tinta propusa. In contextul compararii mele cu Tony Howk, faimos in lumea skateboard-ului, pot spune ca artele martiale moderne sunt o mixtura intre traditie si cultura urbana. Astazi, oamenii tind catre diverse stiluri de viata prefabricate, iar sporturile cele mai populare se incadreaza acestora. In cazul skateboarding-ului, nu se pune doar problema sportului in sine; el este o parte a mentalitatii pe care o au practicantii, a modului de autoexprimare.

Astfel, in termeni de arte martiale, s-a câstigat in popularitate pentru ca nu este vorba doar de miscari, ci si de faptul ca practicantii doresc sa faca mai mult. Nu este suficient sa te duci la o sala de gimnastica si sa ridici greutati; adeptii artelor martiale sunt oameni care vor sa participe activ, sa se provoace pe ei insisi, sa-si impinga propriile corpuri la limita. Din aceasta perspectiva, artele martiale – cel putin latura extrema a acestora – au aceeasi tinta ca si skateboarding-ul si includ totul, de la aspectele fizice, la cele mentale sau de atitudine. Perceperea artelor martiale ca o tendinta la moda nu inseamna eliminarea semnificatiei mai profunde a acestora.

Nu poti invata cu adevarat arte martiale fara a le cunoaste traditia. Trebuie sa stii cum sa faci miscari elementare, ca de pilda un simplu pumn sau o lovitura cu piciorul. Toate manevrele extreme isi au radacina in aceste tehnici de baza, in aceste miscari fundamentale, carora le adaugi apoi mai multa intensitate, energie sau o anumita coregrafie. Lucrul cel mai bun la artele martiale este ca, o data cu invatarea tehnicilor, asimilezi si istoria si filosofia lor, adica toate marile beneficii mentale ale disciplinei: respect de sine, onoare, loialitate, integritate.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase