Home » Cultură » Officine Panerai

Officine Panerai

Publicat: 19.07.2006
Istoria uneia dintre cele mai apreciate marci de orologerie, Officine Panerai, se asociaza, in mod surprinzator, cu secretul militar. Asta deoarece, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, ceasul Panerai era folosit in exclusivitate in cadrul confruntarilor armate, fiind special conceput pentru nevoile unui militar de elita.

Urmasul lui Radiomir
La sfarsitul anilor ?50, Panerai Luminor completeaza gama de ceasuri a firmei italiene, devenind in timp succesorul legitim al lui Panerai Radiomir. Fata de predecesorul sau, modelul Luminor, desi prezenta aceeasi forma a carcasei si acelasi cadran, avea cateva imbunatatiri semnificative.

In primul rand, etanseitatea sa era impecabila. Prin existenta unei punti legate de o parghie care presa coroana de carcasa, se reducea semnificativ frecventa utilizarii coroanei si, totodata, posibilitatea patrunderii apei la nivelul coroanei ? in general cel mai sensibil punct al ceasurilor subacvatice. In al doilea rand, Luminor se impunea prin mecanismul sau Angelus (cu rezerva de functionare de opt zile) si prin sistemul unic de blocare a coroanei ? caracteristica intalnita doar la ceasurile Panerai.

Alta inovatie importanta era legata de cadran, a carui luminozitate a fost obtinuta printr-un amestec bazat pe tritiu. Ceasul Panerai Luminor a continuat sa fie furnizat aproape exclusiv trupelor speciale din flota italiana. Bineinteles, datorita raritatii si performantelor sale, Luminor a atras atentia pasionatilor de orologerie din intreaga lume.

FACTS


Officine Panerai astazi
In 1990, in lume mai existau in jur de 300 de ceasuri Panerai si acestea faceau furori printre colectionari. Anul trecut, insa, dupa mai bine de o jumatate de veac, a fost fabricat un nou model Panerai. O manufactura a companiei florentine, deschisa in 2001 in orasul Neuchâtel din Elvetia, a fost ?laboratorul de idei? pentru calibrul P2002, primul mecanism conceput, desenat si produs in intregime in atelierele Panerai. Un calibru extrem de complicat si de performant, in stilul deja consacrat, cu opt zile rezerva de functionare.

In 2005, pentru a reinvia trecutul, firma italiana a produs 150 de exemplare de Panerai Luminor 8 Days, o noua varianta a modelului Luminor, care respecta in buna masura detaliile si caracteristicile tehnice ale originalului. Tot anul trecut, Panerai Luminor 1950 Chrono Flyback si Chrono Rattrapante au fost manufacturate in serie limitata, de numai 800 de piese.

Astazi, Officine Panerai este recunoscuta in intreaga lume ca o marca de varf in Haute Horologerie. Pasiunea care ii anima pe admiratorii si colectionarii ceasurilor Panerai este data mai ales de exclusivitatea brandului ? dobandita prin producerea in serie limitata a unor modele deosebite. Officine Panerai are magazine in Los Angeles, Shanghai, Hong Kong, Florenta si Portofino, iar din toamna lui 2005, colectia Panerai poate fi admirata si in Bucuresti, in magazinul Helvetansa de pe Calea Victoriei.


Aventura Panerai debuteaza In 1860, in Florenta, Italia, unde Giovanni Panerai (foto portret) deschide, pe Ponte alle Grazie, primul magazin de orologii si, totodata, isi incepe colaborarea cu prestigioase manufacturi elvetiene.
La inceputul anilor 1900, Officine Panerai era deja cunoscut pentru instrumentele de mare precizie pe care le faurea in folosul flotei navale italiane: mecanisme luminoase, lansatoare de torpile, sisteme de ochire, busole si profundimetre (aparate care indica adancimea, folosite de scafandri). De atunci, numele firmei a fost legat irevocabil de activitatile maritime, iar experienta acumulata in primii 50 de ani de existenta i-a permis lui Panerai sa devina un specialist mondial al ceasurilor subacvatice.

Razboi si ceasuri
Randul ceasurilor Panerai Radiomir sa se ?inroleze? in flota regala italiana si sa participe alaturi de eroii vremii la expeditii si batalii legendare a venit in 1938. Membrii Commandos si Gamma au purtat aceste ceasuri in timpul celor mai curajoase atacuri asupra flotelor inamice. De altfel, Panerai Radiomir, dotat cu un mecanism Rolex si avand un diametru de 47 mm, a fost primul ceas militar de mana din istorie destinat scufundarilor.

Cea mai mare actiune la care au participat ceasurile Panerai Radiomir a avut loc in 1941, in portul Alexandria, cand sase nave-amiral de lupta si un tanc al flotei mediteraneene britanice au fost scufundate. Eroul misiunii a fost locotenentul De La Penne. In final, acesta a fost capturat, dupa ce amplasase explozibili pe cea de-a sasea nava britanica. Insa, cu fix 2 minute inainte ca bombele puse de italian sa explodeze (ce inseamna sa ai un ceas bun la mana!), acesta le-a spus englezilor sa evacueze nava.

Crucisatorul a explodat cu De La Penne si aghiotantul sau in cala. Din fericire, cei doi au supravietuit, locotenentul a fost innobilat cu Medalia de Aur a Onoarei chiar de catre inamicul sau, iar lovitura lui a fost considerata una dintre cele mai spectaculoase din istorie. La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, cele cateva sute de ceasuri Panerai Radiomir purtate de militari in lupte erau considerate deja raritati si erau cautate de colectionari din intreaga lume.

Cadranul Panerai Radiomir se distingea prin luminozitatea sa de exceptie, obtinuta prin aplicarea pe indecsi si pe ace a unei vopsele speciale ? amestecuri de sulfit de zinc, bromura de radiu si mesotorium. Acelasi amestec, inventat si preparat de firma Panerai, era utilizat in toate sistemele de urmarire si de tintire nocturne fabricate de compania florentina. Puternica luminozitate a acestei vopsele permitea folosirea instrumentelor in conditii de intuneric desavarsit, fara a necesita iluminarea lor cu surse auxiliare care ar fi putut trada inamicului pozitia.

In 1943, fabrica florentina a realizat un alt ceas performant destinat flotei italiene, in special ofiterilor de punte. Acesta era Panerai Mare Nostrum, un cronograf cu doua cronometre si cu o carcasa etansa. Din cauza evolutiei razboiului, insa, acest proiect a ramas la stadiul de prototip.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase