Orasele contin mai mult carbon decat padurile tropicale

11 09. 2009, 18:00

In timp ce temperatura Pamantului creste ca urmare a cresterii emisiilor de dioxid de carbon, savantii au inceput sa studieze cu atentie locurile de pe planeta care depoziteaza cele mai mari cantitati de dioxid de carbon.
"Toate lumea credea pana in prezent ca padurile ecuatoriale contin cele mai mari depozite de carbon, nimeni nu credea ca marile aglomerari urbane pot stoca la randul lor cantitati imense de dioxid de carbon. Majoritatea studiilor aferente s-au concentrat pe carbonul din paduri, campuri si alte ecosisteme naturale, pierzand din vedere orasele, aceste medii artificializate unde traieste jumatate din populatia umana a lumii. Depozitarea de carbon in orase poate reprezenta o masura eficienta de lupta contra incalzirii globale", declara Galina Churkina din cadrul Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research din Germania.
Echipa de cercetatori a mai descoperit ca orasele americane insumeaza o zecime din totalul carbonului din toate ecosistemele Statelor Unite. In total, orasele americane contin 20 miliarde tone de carbon organic depozitat cu precadere in gunoaie si deseuri.

Sursa : National Geographic

CITESTE SI :