Home » D:News » Doua cladiri industriale din Iasi ar putea fi declarate monumente de arhitectura

Doua cladiri industriale din Iasi ar putea fi declarate monumente de arhitectura

Doua cladiri industriale din Iasi ar putea fi declarate monumente de arhitectura
Publicat: 25.03.2008
Vechea uzina electrica si turnul de apa al fabricii Nicolina, din Iasi, ar putea fi declarate monumente de arhitectura, a declarat Vasile Munteanu, seful Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu din Iasi, care a inceput demersurile pentru clasarea celor doua cladiri in categoria monumentelor.

Potrivit sursei citate, decizia finala va apartine insa Ministerului Culturii si Cultelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Cladirile au o certa valoare arhitectonica si sunt reprezentative pentru perioada de industrializare a tarii noastre, la inceputul secolului XX. Sunt obiective care merita pe deplin sa fie conservate. Pentru a demonstra acest lucru, am intocmit un studiu istoric, insotit de planuri, fotografii si masuratori. Speram ca ministerul sa fie receptiv la demersul nostru", sustine seful Directiei de Cultura Iasi.
O parte din terenul si halele uzinei Nicolina, impreuna cu cele doua cladiri mentionate, au fost vandute de AVAS, anul trecut, unui dezvoltator imobiliar, care va construi in zona un cartier de locuinte.
"Normal, pentru a cladi, investitorul trebuie sa rada toate constructiile existente. Am obtinut insa acordul lor ca aceste cladiri sa ramana in picioare. Daca vor fi declarate monumente de arhitectura, proprietarul va avea obligatia sa le restaureze si sa le intretina, beneficiind in schimb de diverse facilitati din partea statului", a explicat Munteanu.
Acesta a precizat ca in incinta celor doua cladiri ar putea functiona magazine sau cafenele, constructiile integrandu-se astfel in noul cartier.
Infiintata la inceputul secolului trecut, fabrica Nicolina a ajuns la apogeu in anii industrializarii fortate, cand avea peste 1.000 de muncitori. Uzina a produs utilaje industriale si material rulant pana in anii ’90, cind productia a scazut treptat, pana s-a oprit cu totul. In prezent, Nicolina SA are cateva zeci de angajati, iar AVAS (actionarul majoritar) a vandut o parte din terenuri si hale pentru a stinge datoriile fabricii.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase