Home » D:News » Virus misterios produce panica in Bolivia

Virus misterios produce panica in Bolivia

Virus misterios produce panica in Bolivia
Publicat: 23.04.2008
Un virus neidentificat pana in prezent, purtat de sobolani poate cauza hemoragii masive din nas, gat si gingii. Cel putin o persoana a decedat intr-o zona izolata din Bolivia, afirma doctoral Stuart Nichol de la US Centers for Disease Control trimis sa investigheze noul virus cu inalt factor de pericol pentru om.

Cercetatorii au denumit acest virus Chapare arenavirus, dupa raul Chapare care curge in estul Anzilor bolivieni, unde a fost descoperit acest nou tip de virus. Savantii care l-au studiat au observat ca virusul Capare este inrudit cu virusul care cauzeaza febra Lassa precum si cu alte virusuri rare precum Junin, Guanarito, Sabia si Machupo. Toate aceste virusuri au o rata a mortalitatii de circa 30 % spre deosebire de Chapara care are un potential mult mai distructiv. Aceasta noua specie de arenavirus a facut déjà prima victima in persoana unui tanar de 22 de ani care a murit in urma hemoragiei massive intr-un spital din Bolivia, zona ar trebui izolata deja de catre autoritati, conchide doctoral Nichol.

O echipa mixta de oameni de stiinta bolivieni si americani s-au deplasat in perimetrul respective pentru a preleva probe si a investiga eventuale victime. Echipa a descoperit de asemeni ca virusul exista in aceasta zona izolata de peste 30 de ani, spre surprinderea virusologilor, virusul Chapare nu a aparut dintr-o mutatie a tulpinii altor virusuri, ci are un genom distinct diferit de al virusurilor cu care se inrudeste.
Simptomele persoanelor infestate sunt asemanatoare celor care sufera de febra Dengue, in primele zile, pentru ca apoi sa provoace o hemoragie brusca urmata de decesul pacientului.
Medicii se tem de faptul ca virusul este purtat de sobolani care nu sunt afectati de acesta, iar sobolanii pot astfel raspandi virusul in zonele populate.

Sursa ABC Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase