Home » D:News » Dinozaurii nu erau grasi

Dinozaurii nu erau grasi

Dinozaurii nu erau grasi
Publicat: 25.04.2008
O echipa de cercetatori de la New York Medical College au descoperit motivul pentru care pasarile, spre deosebire de mamifere, nu au un strat de tesut adipos care sa genereze caldura. O noua ipoteza generata de forurile stiintifice sustine ca acesta era de fapt motivul principal al disparitiei dinozaurilor.

Se presupune ca in urma impactului asteroidului care s-ar fi aflat la originea extinctiei dinozaurilor, temperatura de la suprafata Terrei ar fi scazut considerabil datorita norilor de praf ridicati in urma impactului devastator. Acesti nori de praf au impiedicat lumina solara sa ajunga pe pamant pentru perioade nedefinite de timp. Oamenii, ca toate mamiferele de altfel, au doua tipuri de tesut adipos: alb si brun. Grasimea alba are ca rol depozitarea rezervelor energetice ale organismului iar cea bruna genereaza caldura atunci cand temperatura mediului inconjurator scade.
Ursii care hiberneaza au prin urmare, foarte multa grasime bruna, la fel si copiii nou nascuti.

Capacitatea organismului de a produce grasime bruna este o mostenire de la un stramos comun al pasarilor si mamiferelor, dar probabilitatea de a sintetiza grasimea bruna a fost pierduta de grupul reptilelor si pasarilor, in mare parte datorita climei calduroase a Terrei din perioada dinozaurilor. Aceasta teorema demonstreaza faptul ca pasarile au evoluat din dinozaurii  inca dinainte de aparitia reptilelor din stramosul comun al celor trei mari grupe de vertebrate amintite, de asemenea in urma analizelor moderne a fosilelor de dinozauri avem dovada sigura ca acestia nu aveau rezerve corporale de tesut adipos brun declara Stuart A. Newman si Nadejda Mezentseva, conducatorii acestui studiu international.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase