Home » D:News » Lenesul nu este un animal lenes

Lenesul nu este un animal lenes

Lenesul nu este un animal lenes
Publicat: 16.05.2008
Imaginea populara a lenesului din padurile amazoniene este pe cale sa fie reconsiderata datorita unui studiu recent al unei echipe de zoologi germani.

Departe de a dormi mai mult de 16 ore pe zi, cum a fost observat la lenesii din captivitate, un lenes care traieste in mediul sau natural nu doarme mai mult de zece ore din 24, dupa cum precizeaza autorii studiului.
Acestia au capturat lenesi in padurile tropicale din Panama si i-au echipat cu cate un aparat care monitorizeaza somnul acestor animale arboricole vegetariene. Studiul este o premiera si datorita faptului ca este un experiment in care, pentru intaia oara,  se monitorizeaza perioadele de somn din viata unui animal salbatic. “Cea mai mare descoperire a fost aceea ca un lenes nu doarme mai mult de 9,6 ore dintr-un interval de 24 de ore, ceea ce reprezinte un interval de timp mult mai mic decat cel estimat pana in prezent. Practic, un lenes doarme mai putin decat animalele carnivore pe care suntem tentati mereu sa le asociem imaginea unor animale foarte active “ declara Niels Rattenberg cercetator in cadrul celebrului Institut Max Planck din Stanberg, Germania.

Aceste animale pot fi considerate lenese doar pe baza modului lor lent de deplasare din coroanele copacilor dar, in nici un caz , datorita perioadei de somn, continua profesorul Rattenberg. Lenesii capturati si echipati cu aparate de monitorizare a somnului au fost  trei femele din specia lenesului cu trei degete, o specie de lenes comuna deopotriva in padurile Americii Centrale si selva amazoniana.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase