Home » D:News » Coliziune iminenta intre doua galaxii

Coliziune iminenta intre doua galaxii

Coliziune iminenta intre doua galaxii
Publicat: 21.10.2008
Fotografia detaliata a unei indepartate galaxii primordiale a dezvaluit faptul ca ce se credea a fi o singura galaxie, este de fapt format din doua galaxii, dintre care una adaposteste gauri negre ce par sa o asimileze pe cealalta.

Una din cele doua galaxii da nastere la noi stele, in timp ce geamana ei pare sa le fure gazul si praful. Se crede, astfel, ca cele doua galaxii se vor intrepatrunde la un moment dat. Imaginea clara a putut fi obtinuta prin folosirea ultraperformantului radiotelescop submilimetric Array din Hawaii, care, spre deosebile de alte telescoape, poate percepe undele radio de o mai inalta frecventa si surprinde emisiile de monoxid de carbon, caracteristice corpurilor ceresti, de oriunde din univers.
Monoxidul ce carbon din spatiul dintre cele doua galaxii este preluat de catre galaxia sterila de la geamana sa mai prolifica. Transferul de gaze dintre cele doua galaxii a fost detectat si inainte, dar pana la folosirea unor tehnologii mai avansate s-a crezut ca face parte din compozitia unei singure mari galaxii, in loc sa fie puntea de lagatura dintre doua, gemene.
Cercetatorii care au studiat cazul spera sa mai identifice legaturi gazoase similare intre galaxii din clusterul Fecioarei, acolo unde se afla si M86 si NGC 4438, la 50 de milioane de ani lumina de clusterul in care se afla Calea Lactee.

Sursa :  Discovery
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase