Home » D:News » Ultima incalzire globala a produs noi forme de viata

Ultima incalzire globala a produs noi forme de viata

Ultima incalzire globala a produs noi forme de viata
Publicat: 24.10.2008
O echipa internationala de oameni de stiinta a descoperit fosilele unor organisme magnetice microscopice pe coasta atlantica a Statelor Unite, printre straturile de sedimente depuse in perioada unui fenomen antic de incalzire globala. Fosila are aspectul unei sfere cu tepi si nu se aseamana cu nimic din ce cunosc cercetatorii.

Cu 55 de milioane de ani in urma, Pamantul s-a incalzit cu mai mult de 4 grade  Celsius dupa ce cantitati uriase de carbon au intrat in atmosfera in decursul unui perioade de numai cateva mii de ani. Desi acest episod preistoric de incalzire globala, cunoscut in termeni stiintifici ca PETM (Paleocene-Eocene Thermal Maximum ), ramane numai partial explicat, el ar putea oferi informatii privitoare la incalzirea globala din viitor.
“Imaginati-va surprinderea noastra de a descoperi nu doar fosila unei bacterii care formeaza oxizi ferici magnetici in celulele sale, dar de asemenea un nou set de organisme care dezvolta cristale magnetice de dimensiuni gigantice”, a spus profesorul Timothy Raub de la Institutul de Tehnologie din California. Un cristal “gigant” tipic de forma stelara are o dimensiune de numai patru microni, insa cristalele recent descoperite sunt de 8 ori mai mari decat recordul mondial detinut de un cristal format din bacterii de oxid feric. Cristalele magnetice cu forme stelare reprezinta numai o mica fractiune din multitudinea de cristale  din stratul PETM. Cele mai multe cristale au dimensiuni mai mici si forme speciale, ceea ce indica faptul ca sunt fosile ale unor bacterii magnetice. Acest grup de microorganisme foloseau magneti pentru a se orienta de-a lungul campului magnetic al Pamantului si a prospera in apa saraca in oxigen.

Sursa: ScienceDaily

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase