Home » D:News » Vulturul codalb se intoarce in Marea Britanie

Vulturul codalb se intoarce in Marea Britanie

Vulturul codalb se intoarce in Marea Britanie
Publicat: 26.11.2008
La peste 200 de ani de cand a fost vanata pana la extinctia totala, specia vulturului codalb se intoarce in Marea Britanie in cadrul unui ambitios program de reintroducere realizat de ornitologii britanici.

Vulturul codalb (Haliaeetus albicilla) este cea mai mare specie de acvila din Europa si a patra ca marime din intreaga lume. O femela adult poate depasi greutatea de 6-7 kilograme, anvergura aripilor sale fiind de circa 2, 50 metri.
Ornitologii si ecologii britanici declara ca reintroducerea lor in Regatul Unit va restaura balanta ecologica a ecosistemelor britanice si va reprezenta, in acelasi timp, o atractie turistica deosebita.
Eforturile lor s-au lovit initial de refuzul fermierilor, padurarilor si propietarilor de teren care se tem, in mod nejustificat, de aceste uriase pasari de prada. Vulturii codalbi se hranesc in principal cu pesti, cadavre proaspete, iepuri, sobolani si pasari de apa.
Ultima preche de vultur din Anglia a fost ucisa in anul 1784, iar in Scotia ultimul vultur a fost impuscat in anul 1918. Ideea reintroducerii lor in Anglia a venit in urma programului similar de reintroducere din Scotia care s-a dovedit un succes. In prezent, traiesc 42 perechi de vulturi codalbi in Insulele Mull si Rum din Scotia.
Tinerii vulturi desemnati pentru repopulare au fost capturati in Polonia.
“Intoarcerea lor va fi o gura de aer pentru economia locala datorita fluxului de turisti si de ornitologi amatori care vor veni sa-i studieze”, declara Tom Tew, ornitologul sef al proiectului.
Un studiu desfasurat pe insulele scotiene a relevat faptul ca vulturii codalbi au ucis doar 40 de miei intr-un an din totalul sutelor de mii de ovine din acesta zona, prezentand practic un pericol prea mic pentru cresterea animalelor.

Sursa : Daily Mail

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase