Home » D:News » Nano-hrana, mancarea viitorului

Nano-hrana, mancarea viitorului

Nano-hrana, mancarea viitorului
Publicat: 25.02.2009
Imaginati-va ca ati putea manca cipsuri gustoase, insa cu putina sare, maioneza cremoasa fara grasimi sau paine imbogatita cu ulei de peste, insa fara miros.

Avand deja multiple aplicatii in domeniul stiintific, nanotehnologia porneste in cucerirea unor noi teritorii. Cercetatorii incearca sa se foloseasca de avantajele oferite de noile tehnici pentru a asigura populatiei o hrana mai gustoasa si sanatoasa, fara a modifica gustul la care tinem atat de mult.

Sarea normala folosita pentru cipsurile din cartofi poate fi inlocuita cu nano-sare. Aceasta va avea un continut mai scazut de sodiu, insa formula sa permite realizarea unui contact cu papilele gustative pe o suprafata mai mare. Acelasi gust, mai putina sare. Principiul poate da rezultate si in ceea ce priveste fabricarea maionezei. Continutul normal de ulei din maioneza ofera o textura cremoasa si un gust plin. Nano-maioneza va substitui insa o parte din ulei cu picaturi de apa. Rezultatul? Acelasi gust, mai putine grasimi.

Nanotehnologia poate fi folosita pentru a imbogati anumite categorii de alimente cu mici capsule de vitamine, minerale sau alte suplimente nutritive. Spre exemplu, painea poate fi imbogatita cu ulei de peste, fara a “beneficia” insa si de miros. Oamenii de stiinta sunt de parere ca nano-hrana va oferi oamenilor ceea ce isi doresc, adica mai multa aroma, putine grasimi si multe vitamine si minerale.

Sursa: National Geographic

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase