Home » D:News » iCub, robotelul care invata

iCub, robotelul care invata

iCub, robotelul care invata
Publicat: 02.04.2009
Un proiect de 5 ani sponzorizat de Comisia Europeana prin programul Unit E5 "Cognitive Systems, Interaction & Robotics" si dus la capat de RobotCub Consortium, un club din care fac parte numeroase universitati de cibernetica europene, a dus la nasterea lui iCub, un robotel care are capacitatea de a invata.

Scopul proiectului este studiul capcacitatii de cunoastere si perceptie prin implementarea unor algoritmi biologici intr-un robot de marimea si inteligenta unui copil de 3 ani – iCub. Ciberneticienii de la RobotCub Consortium si-au facut publice absolut toate cercetarile, astfel incat oricine doreste, de la institutii si universitati la persoane particulare isi poate construi propriul robot iCub. Cu toate acestea, desi este open-source, proiectarea unui iCub costa destul de mult: 300.000 de euro. (Suma nu este totusi atat de mare, daca ne gandim, de exemplu, ca un robot ASIMO produs de Honda costa peste 1 milion de euro).

iCub are 54 de grade de libertate in membre si bust, este capabil sa mearga, sa perceapa si sa inteleaga lucrurile din jurul sau si are capacitatea de a apuca si manipula obiecte. Insa, intrucat proiectul nu este nici pe departe la final, performantele si capacitatile robotelului se imbunatatesc de la o luna la alta.

Sursa: Robotcub

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase