Home » D:News » Amintirile pot fi fotografiate

Amintirile pot fi fotografiate

Amintirile pot fi fotografiate
Publicat: 29.06.2009
Cercetatorii americani si canadieni au observat “in direct” toate etapele moleculare ale “inscriptionarii” unei amintiri in creier, realizand o fotografie a formarii acesteia, cu ajutorul unei etichete fluorescente.

Deja de acum un an, gratie lui Gary Lynch de la Universitatea din Irvine, California, formarea unei amintiri a fost imortalizata pentru prima oara cu tehnici microscopice in creierul unor soricei, cu un “prim-plan” pe reorganizarea sinapselor. Atunci cand se formeaza o amintire, la nivelul sinapselor ce pun in legatura neuronii are loc o consolidare a structurii “podului” sinaptic prin intermediul producerii de noi proteine.

De aceasta data, Wayne Sossin de la Montreal Neurological Institute and Hospital (The Neuro) din cadrul  McGill University, alaturi de experti de la University of California din Los Angeles au repetat experimentul cu o metoda diferita: prin intermediul unei etichete fluorescente ce se leaga de noile proteine formate, ei au aratat ca la nivelul sinapselor, imediat dupa “confiscarea” unei informatii de catre creier, se inregistreaza o crestere a fluorescentei. Acest lucru reprezinta o confirmare in plus a ceea ce stia: faptul ca in timp ce se formeaza si se fixeaza o amintire, in sinapse sunt produse noi proteine si tocmai gratie acestora amintirea ramane “nestearsa” in creier pe termen lung.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase