Home » D:News » Cel “bun”, cel “rau” si “al treilea” colesterol

Cel “bun”, cel “rau” si “al treilea” colesterol

Cel “bun”, cel “rau” si “al treilea” colesterol
Publicat: 14.01.2010
Un nou studiu genetic confirma intr-un mod inechivocabil ca nivelurile plasmatice ridicate de lipoproteina (a), un al treilea tip de colesterol dupa cunoscutele LDL si HDL, stau la baza cresterii riscului bolii coronariene si infarctului miocardic.

Acesta este cel putin rezultatul unui studiu publicat in „New
England Journal of Medicine” de grupul PROCARDIS, consortiul
european din care fac parte cercetatorii de la Departamentul de
medicina cardiovasculara din cadrul Wellcome Trust for Human
Genetics si Universitatea Oxford, cei de la Institutul „Mario
Negri” din Italia, Karolinska Institute din Stoccholm si
Universitatea Münster.

Nivelurile plasmatice de lipoproteina (a) dovedesc o variabilitate
notabila la nivel de individ si sunt determinate de gena APO(A).
Pana acum, lipoproteina (a) era asociata cu boala coronariana, dar
nu era clar daca reprezinta chiar cauza. Studiul PROCARDIS, in
cadrul caruia a fost analizat genotipul a 16.000 de europeni, a
demonstrat ca printre diferitele variante ale genei APO(A), doua
sunt in mod deosebit asociate cresterii nivelului plasmatic de
lipoproteina (a), jucand un rol cauzal in afectiunile cardiace si
infarct.

Potrivit oamenilor de stiinta, o persoana din sase este purtatoare
a uneia dintre aceste doua variante, prezentand in consecinta
niveluri mai ridicate de lipoproteina (a) si un risc dublu de
infarct fata de persoanele cu genotip normal; subiectii purtatori
ai ambelor variante prezinta un risc de patru ori mai mare.

Acest al treilea tip de colesterol se confirma astfel ca un factor
de risc cardiovascular independent de cele traditionale, precum
colesterolul total, LDL-ul (colesterolul „rau”), apolipoproteina B,
hipertensiunea, diabetul, obezitatea si fumatul.

Sursa: Le Scienze


CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase