Home » D:News » Fiecare cu mirosul lui

Fiecare cu mirosul lui

Fiecare cu mirosul lui
Publicat: 17.09.2007
Cercetatorii americani au descoperit o gena care determina modul in care este perceput mirosul corpului unui barbat, potrivit unui studiu publicat in revista Nature si preluat de Reuters.

Existenta acestei gene poate explica de ce transpiratia aceluiasi barbat poate sa miroasa pentru unii oameni a vanilie, iar pentru altii, a urina. Cercetatorii au mai descoperit ca pentru o treime dintre oameni transpiratia masculina nu are miros.

"Este pentru prima data cand un receptor olfactiv uman este asociat cu modul in care sunt percepute mirosurile", a declarat autorul studiului, Hiroaki Matsunami, de la Universitatea Duke din Carolina de Nord.

Matsunami si colegii sai de la universitatile Duke si Rockefeller din New York au analizat substanta androstenon, un feromon sexual masculin care apare atunci cand organismul descompune hormonul sexual masculin, testosteronul. Androstenonul se gaseste in transpiratia ambelor sexe, dar in cea a barbatilor se afla in concentratie mai mare.

Modul in care oamenii percep mirosul acestei substante depinde de receptorul olfactiv numit OR7D4.
"Se stia deja ca oamenii percep in mod diferit androstenonul. Ceea ce nu se cunostea era mecanismul care intervine in proces", a spus Matsunami.

Cercetatorii au testat 66 de substante odorante pe aproximativ 400 de persoane care au particiopat la studiu si au descoperit ca receptorii OR7D4 reactioneaza extrem de puternic la contactul cu androstenonul.
Ei au prelevat probe de sange si au analizat ADN-ul celor care au participat la teste. Au descoperit ca mici variatii ale unei singure gene pot asocia androstenonului un miros intepator, unul vanilat sau calitatea de a fi inodor.
Nu se stie ce rol are androstenonul in cazul oamenilor, dar cercetatorii au descoperit ca substanta are rol afrodiziac in cazul porcilor.

Specialistii sugereaza ca, in cazul oamenilor, androstenonul ar putea modifica starea de spirit sau ridica nivelul de hormoni sexuali (MEDIAFAX)

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase