Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă istoria românilor

Redescopera adevarata istorie a romanilor

12.19.2009 | ● Vizualizări: 22881
Redescopera adevarata istorie a romanilor     istoria romanilor, istoria romaniei, decebal, burebista, negru voda, stefan cel mare, mihai viteazu, mircea cel batran, vlad tepes, dimitrie cantemir, constantin brancoveanu, petru cerecel, radu de la afumati, tudor vladimirescu, negru voda + zoom
Galerie foto (33)

Istorie se cheama ceea ce s-a intamplat cu adevarat, nu ceea ce am vrea sa se fi intamplat, declara in urma cu aproape un secol poate cel mai mare istoric roman Nicolae Iorga. Un adevar cu valoare de postulat, daca luam in calcul zecile de mistificari care au avut ca subiect istoria romanilor. Vreme de o luna de zile, prin 32 de articole obiective si bine documentate, DESCOPERA.ro a sperat ca a adus o raza de lumina asupra evenimentelor tulburi care au marcat aproape doua milenii de istorie valaha.

Astazi, maratonul Descopera adevarata istorie aromanilor a ajuns la sfarsit. Daca ati ratat vreunepisod, aici aveti prilejul de a vedea intreg sumarul maratonului.Apoi va invitam, ca de obicei, sa ne impartasiti parerea voastradespre acest maraton. Spuneti-ne care articole v-au placut maimult, care mai putin, ce va asteptati de la acest maraton si cu ceati ramas de pe urma lui.

***S-a spus despre istorie ca este una dintre cele mai inexactestiinte. Ca datele, cu cat sunt mai vechi, cu atat sunt maialterate de interpretari si de subiectivismul celor care le-auscris. Lipsa unor dovezi palpabile da si ea nastere la zeci demistificari si de relatari inexacte. E istoria romanilor, asa cum afost acuzata, una "fabricata" in perioada comunista? Este istorianoastra una falsa, asa cum sustin adeptii teoriilor migrationiste?Afla mai multe.

***

Nicicand nu au avut tracii, fie ei daci sau de alta sorginte, unlider mai impunator si mai influent decat a fost Burebista. Nu suntcuvintele autorului acestui articol ci ale contemporanilor sai,locuitorii cetatii Dionysopolis, Balcicul de astazi, cei care ilnumeau cu mandrie "cel dintai si cel mai mare dintre regii dinTracia". Afla mai multe despre Burebista.

***

Daca ajungeti in Roma, vizitati va rog colinele Quirinale dinnordul vechiului Forum roman. Acolo troneaza columna care prezintarazboaiele de cotropire ale imparatului Traian in Dacia. Adica lanoi acasa...Pe coloana este sculptata si infatisarea regeluiDecebal. Luati un moment de mandra reculegere! In sanul niciuneialte semintii de oameni nu a mai rasarit un asemenea conducator cuasemenea destin tragic. A infruntat plin de curaj cea mai puternicaimparatie a vremii. A facut totul pentru a-si ocroti poporul. Asfidat infrangerea mai curajos decat spartanii, iar moartea sa neaminteste parca de tragediile antice. Nu-l uitati, la aproape 2.000de ani de la jertfa sa, Decebal ne este inca rege! Afla mai multe despre Decebal.

***

"Multa lume isi inchipuie navalirile barbare ca la cinematograf:apare barbarul scrasnind din dinti, invartind niste ochi rosii, cuparul valvoi si facand semne de zdrobire si decapitare indata cevede un colonist roman. Si atunci stramosii nostri, persoane foartedelicate, se speriau si luau cel dintai tren ca sa treaca dincolode Dunare, caci evident podurile erau destule pentru inlesnireacirculatiei", Nicolae Iorga. Faptul ca nici la ora actuala nuexista un consens cu privire la evolutia populatiei daco-romane sila originile poporului roman se datoreaza, spun istoricii, unei asanumite "taceri a surselor istorice", motiv invocat, in special, decatre adeptii teoriei migrationiste care sustin ca teritoriulDaciei a ramas o "Terra deserta" odata cu retragerea administratieiromane de la nordul Dunarii. Si cu toate acestea, continuitateaproto-romanilor pe teritoriul Daciei este atestata, fara putinta detagada, de izvoarele arheologice locale, de culturile dezvoltate petot teritoriul fostei Dacii si de , mai mult sau mai putin, rareleinscrisuri istorice din perioada secolului al III-lea si pana insecolul al XIII-lea, odata cu intemeierea Tarii Romanesti subBasarab I. Afla mai multe despre istoria nestiuta.

***

Auzim deseori dispute variate pe seama importantei unor date dinistoria comuna a poporului nostru, insa o perspectiva generalaasupra a ceea ce s-a intamplat in trecut ne-ar ajuta sa intelegemca fiecare decizie pe care predecesorii nostri au luat-o intr-unmoment sau altul, a facut ca noi sa fim ceea ce suntem astazi.Fiecare actiune intreprinsa de locuitorii stravechi ai Balcanilor,fiecare lupta, a constitut, in parte, cate un fir important dinmarea urzeala care s-a tesut, nimic altceva decat istoria pe cares-au ridicat civilizatiile moderne, asa cum le cunoastem noi inprezent. Afla mai multe despre fratii Asan.

***

De mai bine de sapte secole, istoria ne vorbeste despre IntaiulDomn al Tarii Romanesti, Intemeietorul (sau Descalecatorul dacapreferati) Negru Voda. Cu totii am invatat despre el inca dinclasele primare si, daca ne este permis, l-am asemuit cu un eroulegendar capabil sa infrunte toate imperiile vremii si sa iiuneasca pe valahii munteni intr-un singur stat. Stie, insa, cinevacine a fost acest enigmatic personaj? Ii cunoastem originile,numele real sau macar fizionomia din vreo gravura medievala? Stimdespre el mai mult decat faptul ca i-a supus, cel mai probabil prinforta armelor, pe voievozii si cnejii locali din Muntenia si ca s-aautointitulat "Mare voievod"? Afla mai multe despre Negru Voda.

***

"Eu cel intru Hristos Dumnezeu binecredinciosul si binecinstitorul si de Hristos iubitorul si singurul stapanitor IoMircea, mare voievod si domn, cu mila lui Dumnezeu si cu darul luiDumnezeu stapanind si domnind toata Tara Ungrovalahiei si partilede peste munti (parte din Ardeal), inca si spre partile tataresti,si Amlasului si Fagarasului herteg, si Banatului de Severin domn,si pe amandoua partile peste toata Podunavia (Dunarea) pana laMarea cea mare si cetatii Darstorului stapanitor". Acesta esteMircea cel Batran si aceasta este impunatoarea titulatura prin careera recunoscut domnitorul sub care, intre 1386 si 1418, TaraRomaneasca a atins cea mai mare intindere din toate timpurile.Afla mai multe despre Mircea cel Batran.

***

"Sa va fie stiute razboaiele… pe care le-am facut eu: cel dintairazboi cu agarenii, al doilea de la Gubavi, al treilea la satulStefeni, langa Neajlov, al patrulea la Clejani, al cincilea laCiocanesti…, al nouasprezecelea la satul Rucar, al douazecelea laDidrih". Aceasta este inscriptia sfredelita pe piatra de mormant alui Radu de la Afumati, domnitorul roman care a purtat douazeci derazboaie in numai trei ani de domnie din cei aproape opt la carmaTarii Romanesti. Afla mai multe despre Radu de la Afumati.

***

A ridicat biserici, un mic palat domnesc de-o mare frumusete, aconstruit instalatii de aprovizionare cu apa si a infiintat unatelier pentru fabricarea tunurilor de bronz - realizari importantein cariera unui domnitor, si cu atat mai remarcabile pentru unvoievod care a domnit mai putin de doi ani. Cu toate acestea,istoria l-a pastrat in amintire mai degraba pentru excentricitatilelui, pentru viata lui aventuroasa si pentru aparenta plina defarmec a persoanei sale, ignorand insusirile care ar fi putut facedin el un mare domnitor - daca soarta ar fi fost mai induratoare cuel. Afla mai multe despre Petru Cercel.

***

"O, barbat minunat, cu nimic mai prejos decat comandantii eroicipe care atata ii admiram, care in vremea noastra a castigat, celdintai dintre principii lumii, o biruinta atat de stralucita asupraturcului! Dupa credinta mea, el este cel mai vrednic sa i seincredinteze conducerea si stapanirea lumii, si mai cu seamacinstea de capetenie si conducator impotriva turcului, cu sfatul,intelegerea si hotararea tuturor crestinilor, de vreme ce ceilaltiregi si principi catolici se indeletnicesc cu trandavia siplacerile ori cu razboaiele civile" - cronicarul polonez, JanDlugosz (1415-1480). Afla mai multe despre Stefan cel Mare.

***

Dintre toate regiunile care formeaza Romania de astazi,Transilvania este cea care a trecut, probabil, prin cele mai maritransformari sociale si politice, fiind in acelasi timp locul incare identitatea nationala s-a format tardiv, iar elementele etniceau fost sufocate permanent de cele straine. Afla mai multe despe familia Corvin si Iancu de laHunedoara.

***

Romani! Ridicati capetele plecate! Indreptati spinarileincovoiate! Alungati tristetea si lipsa de sperante din aste zile.Nu mai stati timorati si complexati in fata unei Europe care nedatoreaza insasi existenta. Amintiti-va din nou de Marele nostruStefan. De toti mosii si stramosii care nu au lasat neamul sapiara. Cu sute de ani inainte de Americi, teroristi, CIA-uri, Al-Qaede si atentate regizate, Stefan cel Mare si Sfant administraIslamului cea mai mare infrangere suferita vreodata de vreo armiemusulmana din partea unui lider crestin. Nici macar victoriile luiCarol cel Mare, Cid-ul, Skanderbeg sau oricare riga european dinistorie nu se pot compara ca importanta politica si dramatism cubaia de sange si noroi in care s-a cufundat cea mai puternicaarmata a vremii. Nimeni altul decat cel mai bun corp expeditionaral teribilului Mahomed al doilea, avea sa sfarseasca dreptingrasamant pentru ogoarele Vasluiului… Afla mai multe despre Batalia de la Vaslui

***

Oricat veti cauta in colbul istoriei noastre un personajasemanator Voievodului Ion Armeanul, rar veti gasi vreunul. Oricatveti cauta in Istoria Universala un razboinic asemenea Mariei Sale,nu veti afla unul care sa se apropie de bravura, forta sineinduplecarea sa. Readucerea aminte a faptelor si vietii unuiadintre cei mai straluciti strategi ai Europei crestine, este oadevarata datorie de onoare. Afla mai multe despre Ioan Voda celCumplit.

***

Ca o culme a ironiei cu care istoria ne-a lovit pe noi romaniide nenumarate ori, avem surpriza sa descoperim ca personalitateacelui mai faimos voievod de-al nostru pe plan mondial a cazutvictima unei campanii continue de denigrare din partea preseiapusene. De la cronicile si gravurile mincinoase ale sasilor sisvabilor din Transilvania, trecand prin romanul lui Bram Stoker sipoposind in preajma industriei Dracula din prezent, omenirea nucunoaste inca personalitatea abisala a singurului lider militarcare l-a ingrozit vreodata, la propriu, pe cuceritorulConstatinopolului. Afla mai multe despre Vlad Tepes.

***

Admirate sau detestate, uneori controversate, alteorinedreptatite de istorici, cateodata neintelese si neapreciate pedeplin de contemporanii lor si nici de posteritate, personalitatilefeminine de marca din istoria noastra alcatuiesc o galerie depersonaje etroclita: sportive si artiste, oameni de stiinta sifemei de lume, regine si literate. Inainte vreme, ceea ce retineaindeosebi atentia era caracterul insolit al purtarilor si feluluide a gandi al acestor femei. Asa se face ca istoria le-a pastrat inmemorie mai degraba pe cele care s-au implicat in domeniiconsiderate multa vreme, prin traditie, "treburi de-alebarbatilor": politica, batalii, guvernarea tarii… Afla mai multe despre femeile care au marcatistoria romanilor.

***

Dimitrie Cantemir "erudit de faima european, voievod moldovean,academicean berlinez, print rus, cronicar roman, cunoscator altuturor placerilor pe care le poate da lumea, un Lorenzo de Medicial nostru " ( G. Calinescu ) reprezinta figura celui mai mareumanist din perioada feudala a literaturii romane. El estevoievodul carturar prin care poporul roman a inscris, pentru primaoara, numele unuia din fii sai in panteonul gloriilor universale.Caci daca si mai inainte din mijlocul neamului nostru au rasaritcarturari ce au atras atentia asupra lor, cucerind admiratia sistima contemporanilor si a urmasilor, Cantemir este ,,intaiul om destiinta roman" a carui opera face autoritatea in epoca si a careipersonalitate impresioneaza ca un simbol reprezentativ pentruumanitatea intreaga. Afla mai multe despre Dimitrie Cantemir.

***

"In tara mea as fi putut sa raman linistit si sigur, fara nici oteama, daca nu m-ar fi chemat credinta mea fata de crestinatate. IoMihail voievod al Ungrovlahiei, al Ardealului si al Tarii Moldovei"- Memoriu al lui Mihai Viteazul din anul 1601 catre imparatulRudolf al II-lea. Afla mai multe despre Mihai Viteazu.

***

Ca orice lucru care vine din trecut, lupta pentru existenta aromanilor pare incarcata de acea maretie care prezentului iilipseste. Este o lupta care fascineaza, deopotriva, pe cei care isirevendica o istorie petrecuta in interiorul frontierelor lor si pecei care traiesc, uneori convulsiv, complexul de a le fi fost lamargine. Departe de a fi fost o istorie pasagera, lipsita deevenimente marete, asa cum este cea occidentala, istoria romanilorse pierde in lupte surde, uneori glorioase, pentru dreptul de a fiprezenti acolo unde destinul ne-a harazit... intr-unul dintre celemai "incinse" teritorii ale lumii. In acest scop, va prezentamcateva dintre cele mai mari batalii pe care stramosii nostri le-aupurtat de-a lungul timpului si, cum o cuantificare a importanteiacestora este greu de stabilit, criteriul dupa care au fostclasificate este, simplu, acela cronologic... Afla mai multe despre cele mai mari batalii aleromanilor.

***

In zilele apogeului sau, temutul Imperiu Otoman dispunea de oforta militara care zdrobea fara drept de apel orice armataeuropeana. Frica si groaza semanate de turci au dat de fapt unimbold fara precedent dezvoltarii diplomatiei in Europa acelortimpuri. Sigurul conducator de osti care infrunta cu vitejie sisucces puhoiul otoman din secolul 16 a fost Mihai Viteazul. Iar celmai destoinic general al sau a fost un batran haiduc sarb care l-aurmat pe Viteaz deopotriva in moarte, legende si inimile oamenilor.Afla mai multe despre Baba Novac.

***

Bacsis, robie, bir, mazilire, coruptie, pesches, lasitate,caftan, abuz, ciubuc, halal, complot, aga, jaf, lefegiu, liguseala,alai, lulea, anteriu, trandavie, camatarie, mojicie, calicie,samavolnicie, vizir, caimacam, politichie, talharie, capuchehaie,viclenie, pricopsire, firman, lichea, basbuzuc, capudan, buluc,bairam, mahala, calabalac, protipendada, taifas, cardasie, agie,taclale. Si cu voia dumneavoastra...geamparale si manele! Toate demai sus s-au napustit cu urgie peste Moldova si Valahia secolelortrecute, contribuind cu varf si indesat la o decadere spirituala simateriala fara precedent in istoria romanilor. Faptasii? ImperiulOtoman, evident, alaturi de hulpavii reprezentati ai unor familiigrecesti din Stambulul de odinioara... Afla mai multe despre domnii fanarioti.

***

Dintre figurile ilustre ale romanilor implicati in Revolutia dela 1848 se detaseaza net personalitatea celui pe care motii dinApuseni l-au iubit si glorificat ca pe tanar zeu dacic, sacrificatpe altarul libertatii strabune. Mult, tare mult i-a iubit si Iancupe motii sai. Pentru ei a luptat si a sangerat ca un leu, pentru eis-a umilit la portile inchise ale Vienei, pentru ei a murit tristsi neimpacat de atata ura si nedreptate la adresa celor mai vechilocuitori ai Ardealului. Astazi, mai mult decat oricand.sacrificiul si lupta sa nu trebuie date uitatarii! El si numai el afost si a ramas Craisorul Muntilor! Afla mai multe despre Avram Iancu.

***

La ani de zile dupa ce am terminat liceul, unde am invatatdespre marile evenimente din istoria Romaniei, ce (mai) stim si cenu stim despre cele mai importante dintre aceste evenimente?Adesea, ele sunt prezentate, in manuale, intr-o forma simplificatasi concisa care, uneori, pune accentul pe date precise, dar nuaseaza intotdeauna lucrurile intr-o perspectiva mai larga si nicinu consemneaza amanunte inedite ori macar pitoresti. Ce mai stim,de pilda, despre revolutia din 1821? In mare, desfasurareaevenimentelor care au alcatuit ceea ce numim, familiar, "revolutialui Tudor Vladimirescu" ne este, desigur, cunoscuta... Afla mai multe despre Tudor Vladimirescu.

***

Cum ar fi aratat oare istoria fara tradatori si tradari? De laBurebista la Mihai Viteazul si pana la Tudor Vladimirescu, istorianoastra e presarata cu evenimente tragice, in care rolul principala fost jucat de personaje fara scrupule care, prin josnicele lorfapte, au schimbat mersul istoriei si soarta romanilor. Afla mai multe despre tradarile din istoriaromaniei.

***

Acum mai bine de 200 de ani ispravile unui pasa rebel zguduiauprovinciile balcanice ale Imperiului Otoman. Ecouri ale acelorvremuri s-au pastrat pana in zilele noastre sub forma unei expresiicare ne trimite cu gandul la o perioada istorica indepartata sianacronica. Putin se cunoaste in prezent despre personajul istoricPazvante. Viata si ispravile sale au fost insa strans legate desuferintele romanilor de pe malurile Dunarii, iar sfarsitul sau afost pe masura vietii sale… Afla mai multe despre Pazvante Chioru.

***

"Logofete - i-au spus boierii - noi cu totii pohtim sa ne fiidomn. - Dar ce asi vrea eu cu domnia? De vreme ce ca un domn sintla casa mea, nu-mi trebuieste sa fiu; ear ei zisera: Ne rugam nulasa teara sa intre alti oameni, sau rai sau nebuni, sa o strice,ci fii! Si-l luara de mani si-l impingea de la spate si acoleafiind si un capegiu imparatesc pentru trebi imparatesti, il duseasesi pre el la Mitropolie; si dusera caftan la capegi-basa alimparatului de au cetit molitvele de domnie si au mers de i-ausarutat mana, zicandu-i: Multi ani!" Afla mai multe despre ConstantinBrancoveanu.

***

Greu de gasit in intreaga istorie nationala un episod la fel decontroversat si inconjurat de mister precum abdicarea fortata aprimului lider modern de etnie pur romaneasca. Modul in care s-auprecipitat si desfasurat faptele ridica interesanta intrebare: Cumar fi evoluat statul roman daca Domnul Unirii ramanea pe tron siconsolida probabil un regat? Afla mai multe despre Alexandru Ioan Cuza.

***

Inceputurile Franc-Masoneriei romanesti se pierd in legenda si,cum s-a mai zis, in negura veacurilor… Nu pentru ca aprinderealuminilor s-ar fi petrecut, pe aceste meleaguri, cu nu se stie cateveacuri in urma - ci dintr-un motiv mult mai prozaic: "marfa deimport" fiind, ca atatea dintre institutiile/atributelemodernitatii noastre, Franc-Masoneria a patruns la noi prinintermediul strainilor: care, stabiliti ori numai in trecerepe-aici, si-au intocmit ateliere masonice de uz propriu - doarulterior atragandu-i/primindu-i in Fratie si pe autohtoni. Or, inatare situatie, "granita" care poate fixa "inceputurile" sedovedeste extrem de labila. Afla mai multe despre nasterea Franc-Masoneriei inTarile Romane.

***

Sfarsitul secolului al XVIII-lea aduce peste Europa un adevaratval de represiuni/masuri anti-masonice: ca urmare a succeselor, darsi a exceselor Marii Revolutii Franceze de la 1789, revolutieatribuita Marelui Orient al Frantei (infiintat la Paris in 1773),functionarea lojilor masonice este interzisa, rand pe rand, inRusia, Polonia si (la 6 iulie 1795, prin decret al imparatuluiFrancisc al II-lea) in intreg imperiul habsburgic (inclusiv Ungariasi Transilvania). Pe cale de consecinta, si lucrarea masonica dincele doua principate dunarene cunoaste o miscare de reflux; orepliere pe pozitii "de asteptare". Afla mai multe despre Franc-Masonerie si RomaniaMare.

***

Rigoare, sobrietate si tenacitate - acestea au fost cuvintele deordine pentru primul rege al Romaniei. Inconjurat de o stralucitapleiada de oameni politici, Carol a facut istorie indeplininddestinul national al Romaniei: independenta si modernizarea.Comandant suprem al armatelor romano-ruse in asediul Plevnei dintimpul Razboiului de Independenta (1877-1878), cu o contributiedecisiva in acelasi razboi, Carol s-a incoronat rege in 1881,purtand cu nedisimulata mandrie coroana de otel turnata din metalulunuia dintre tunurile turcesti capturate la Grivita. Afla mai multe despre Carol I.

***

Este unul dintre cele mai importante capete incoronate care austat pe tronul regatului Romaniei. Personalitatea sa este stranslegata de momentul Marii Uniri precum si de definitivarea aceleiRomanii Mari la care visam cu totii si de care ne aducem aminte cuemotie. Om de o vasta cultura, poliglot si botanist pasionat,Regele Ferdinand a fost sincer dedicat romanilor, sub carmuirea sainregistrandu-se cea mai infloritoare perioada a statului romanescmodern. Afla mai multe despre Ferdinand I.

***

Comunismul a fost cu siguranta, ceamai neagra perioada din intreaga noastra istorie. Pentru a cunoastemai bine acest flagel, este imperios necesar sa aflam ce fel deoameni erau cei care l-au adus in Romania. Cei 10 cavaleri aiapocalipsei rosii prezentati mai jos, nu sunt singurii care au adusnegura raului in urma lor, dar sunt printre cei mai importantepersonaje ale istoriei noastre de dupa cel de-al doilea RazboiMondial. Afla mai multe despre comunistii care au marcat istoriaRomaniei.

***

La o prima vedere, acest demers parebizar, dar noi nu-l consideram lipsit de sens. Copii, adolescentisau (foarte) tineri - asa eram noi, editorii DESCOPERA.ro, inpragul anului 1989. Ce-si poate aminti un pusti sau o fetita de9-10 ani din Epoca de Aur? s-ar putea sa va intrebati voi. Ei bine,foarte multe, si de fapt - credem noi - ceea ce a fost esential.Asadar, inspirati de proiectul cinematografic al lui CristianMungiu, in acest penultim episod al maratonului « Descoperaadevarata istorie a Romanilor » va prezentam cateva povesti siimpresii: candide, dar cat se poate de veritabile, ce fac parte dinistoria Romaniei de acum 20 (si ceva) de ani, asa cum am trait-onoi. Afla mai multe despre Epoca de Aur.

Ramai peDESCOPERA.ropentru a fi la curent cucele mai noi stiri si articole de stiinta, tehnologie, natura sicalatorii. Aboneaza-te la newsletterulDESCOPERA pentru a afla cand incepe primulmaraton din 2010 si pentru a fi conectat zilnic la UniversulDESCOPERA.