Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

Corleone, Olimpul nasilor – cronica de familie

Cecilia Stroe | 09.29.2009 | ● Vizualizări: 15282
Corleone, Olimpul nasilor – cronica de familie     toto riina, corleone, bernardo provenzano, arest, mafia, capo di tutti capi, palermo, ucciardone + zoom
Galerie foto (15)

Mafia, cea iesita invingatoare in urma celor doua razboaie care au devastat jumatate de Sicilie, s-a nascut la Corleone: aici se afla “Olimpul” nasilor, aici este centrul puterii, militare si traditionale, a Cosa Nostra. Corleone: un satuc “ratacit” in munti, “ascuns” in spatele orasului Palermo, pamant de agricultori si pastori, cicoare si ricotta. Unde nimic nu se schimba chiar daca in jur totul se schimba. Si unde “zeii” sunt de neatins, chiar si-atunci cand sfarsesc in inchisoare. Numele lor sunt comune in aceste parti: Bagarella, Lo Bue, Riina, Provenzano. Arborii genealogici ai familiilor Riina si Bagarella sunt impletiti, iar progeniturile sunt mereu gata sa ia locul tatilor, si al mamelor, la comanda centrului puterii Cosa Nostra: Corleone.

Mafia, cea iesitainvingatoare in urma celor doua razboaie care au devastat jumatatede Sicilie, s-a nascut la Corleone: aici se afla "Olimpul" nasilor,aici este centrul puterii, militare si traditionale, a Cosa Nostra.Corleone: un satuc "ratacit" in munti, "ascuns" in spatele orasuluiPalermo, pamant de agricultori si pastori, cicoare si ricotta. Undenimic nu se schimba chiar daca in jur totul se schimba. Si unde "zeii" sunt de neatins, chiar si-atunci cand sfarsesc ininchisoare. Numele lor sunt comune in aceste parti: Bagarella, LoBue, Riina, Provenzano. Arborii genealogici ai familiilor Riina siBagarella sunt impletiti, iar progeniturile sunt mereu gata sa ialocul tatilor, si al mamelor, la comanda centrului puterii CosaNostra: Corleone.

Lafamiglia
Anul trecut, pe zidurile din Palermo si-au facut aparitia mesajeimpotriva asa-numitului "41 bis" (regimul aspru de detentie"dedicat" boss-ilor mafioti, conform articolului de lege 41bis dinlegea penitenciara italiana) si in favoarea eliberarii luiToto Riina. Aceste graffitti-uri nu reprezinta insa decat unavertisment destul de "delicat": semnalul "forte" este cel dat defiul lui Riina, Giuseppe Salvatore zis "Salvo", achitat detripla omucidere de care a fost acuzat - chiar daca la vremearespectiva era minor - alaturi de fratele Giovanni (condamnat inschimb la inchisoare pe viata pentru acelasi delict).Baiat modern, dar cu respectul traditiei, mostenitor al lui Toto,dar si al clanului Bagarella. Ninetta Bagarella, mama lui Salvo,este sora lui Calogero (mort in 1969 intr-un schimb de focuri inmacelul de pe viale Lazio din Palermo, boss "carismatic" alcorleonezilor) si a killer-ului Leoluca. Din 15 ianuarie 1993 candsotul Toto a fost capturat si condamnat la inchisoare pe viata inregim de 41 bis, vegheaza asupra intereselor familiei. Multi oindica drept "eminenta cenusie" care pregateste din umbraascensiunea fiului. Iar Giuseppe Salvatore s-ar zice ca e deja pregatit. La 31 de ani, "absolvent" a 6 ani de detentie, in pofidafaptului ca este supus obligatiei de a nu parasi Corleone,frecventeaza recidivisti, "prezideaza" nunta surorii si chiarcampionatul local de calcetto (gurile rele isi amintesc de finala,pierduta de Salvo, ca despre o partida istorica "corleonezi contrapicciotti" (in slang, "picciotto" reprezinta un nivel ierarhic inorganizatia mafiota, un fel de "locotenent" al unui boss, om bun latoate).

Giuseppe Salvatore zis "Salvo", fiul lui TotoRiina

Salvo duce o viata mondena si inregistreaza un mare succes inrandul tinerilor, datorita hainelor sale "trendy" si stilului destar de televiziune. Nu intamplator se foloseste de mass-media dupabunul plac: cand primarul din Corleone, Cipriani, cu ani in urma,i-a inchis o concesionara auto, s-a dus direct la RAI, care i-adedicat un reportaj amplu prezentandu-l in postura de "persecutat";de altfel, nu mai departe de anul trecut, aflat inca in detentiepreventiva, ajungea pe prima pagina a unui cotidian nationalitalian declarand ca este doar "o victima a sistemului" si cerandsa fie transferat la Cernusco sul Naviglio, la cativa kilometri deinchisoarea unde se afla tatal lui. "Mesajul lui nueste unul adresat Italiei, ci adresat intregii Cosa Nostra. Spuneca el este pregatit, ca este un Riina, ca estemostenitorul", comenta fostul primar din Corleone. Iar actualul primar, Antonino Iannazzo, este chiar si mai explicitdecat predecesorul sau. "Cand l-au eliberat in baza expirariitermenului de detentie preventiva i-am transmis in mod public canu-l vrem aici. Nu putem ceda, nu pe acest teritoriu. Trebuie creatun vid in jurul acestor familii. Cosa Nostra vrea sa tina aceastazona in subdezvoltare si tocmai prin intermediul saraciei mafiaguverneaza. Sa spunem lucrurilor pe nume: aici a fi somer nu esteun lucru temporar, aici somajul este o circumstanta cronica, carete poate insoti intreaga viata".

Toto Riina in arestul politieiitalienePrimarul din Corleone dadea si un exemplu: "Un amarat merge pestrada si nu stie daca va gasi ceva sa duca de mancare la copii sila nevasta. Da peste cineva ca Salvo, care-i da 2.000 de euro si iispune: <ia-ti o cafea>. Ziua urmatoare, pe strazi exista incaun picciotto". Dar ce face Statul? Un mic amanunt, in acestsens, este elocvent: in Olimpul Cosei Nostra, unica masinala dispozitia politistilor de la Investigatii este o Fiat Punto cu150.000 kilometri la bord, cunoscuta ca un calbreaz de toata lumea; iar politistii, dupa cum ei insisi admit,considera lupta cu mafia drept "munca voluntara".

Imagine cu satul CorleoneGrand Hotel -Mafia
9 octombrie 2006: o stire aparuta in ziarul italian La Stampaanunta ca Letteria Rossano, nevasta boss-ului Giacomo Sparta(familie de mafioti din Messina Sud), a fost arestata sub acuzatiade asociere in vederea comiterii de delicte de tip mafiot,transformata fiind intr-un fel de «curea de transmisie» intre sot,detinut la 41 bis, si oamenii din clanul mafiot aflati inlibertate, insarcinati cu supravegherea teritoriului. Cum ar veni,temnita dura nu-l impiedica defel pe un boss sa continue sa-siadministreze afacerile de dupa gratii. Se spune ca stirea ar figenerat la vremea respectiva reactii de "uimire", desi cu sigurantanu era prima oara cand opinia publica din Italia lua cunostinta dedisfunctia cronica a sistemului penitenciar, a carui menire sepresupune ca ar trebui sa fie tocmai aceea de a-i impiedica pesefii mafioti sa dea in continuare comenzi din inchisoare (noutateaa fost reprezentata doar de vestea utilizarii femeilor ca"postarite").

Desigur, de-acum nu mai era vorba despre "excesele" deodinioara, frumoasele timpuri ale «Grand Hotel Ucciardone»(cladirea Ucciardone din Palermo, fortareata impunatoare de pevremea Burbonilor, functioneaza ca inchisoare din 1832);vremuri cand don Masino Buscetta, la acea vreme un mafiot inca"nefamiliarizat" cu conceptul de "pentimento", obtinea cacelebrarea casatoriei fiicei sale sa aibe loc in capelapenitenciarului, cu tot cu alaiul de invitati in haine de gala. Oamintire din vremuri demult apuse pare si ziua de nasteresarbatorita in onoarea mafiotului Catalano, cand marea masa depetrecere a fost improvizata in sala de gimnastica a inchisorii,pusa la dispozitie cu gentilete de directia stabilimentului, iarpranzul festiv a fost adus de la cel mai bun restaurant dinPalermo, unicul in masura sa livreze cantitatea imensa de homarisolicitata. A existat atunci o singura problema, in cele din urmaingenios rezolvata: sampania a trebuit sa fie introdusa ininchisoare "deghizata", in sticle de ulei de masline.La Cinema, pe cuvant deonoare
Nu, niciun detinut nu ar mai reusi in prezent sa mearga lacinematograf dandu-si "cuvantul de onoare" ca nu va incerca saevadeze sub niciun chip. Si ce-i drept, spune legenda, «seintorceau toti dupa spectacol», insotiti de agentul insarcinat cu"escorta". Dar acum nu mai merge asa. Cativa "pilosi" pe lainfirmerie tot se mai gasesc, dar nu se mai aude, ca pe vremuri, desedinte ale «cupolei» mafiote reunite in lacasurile sanitare alepenitenciarelor de maxima siguranta. Si apoi, in prezentexista carcera dura. De fapt, poate nu chiar atat de dura. Asa s-aintamplat ca fratii Graviano, boss-ii din cartierul Brancaccio dinPalermo, au reusit sa "produca" mostenitori in timp ce se aflau inregim de 41 bis si teoretic puteau discuta cu nevestele doar pringeam. Forta tehnologiei? S-a vorbit de inseminare artificiala, farainsa ca cineva sa poata pune cap la cap cum ar fi putut ajungelichidul seminal in afara inchisorii, intrucat, dupa cum se stie,acesta trebuie conservat cu mijloace greu compatibile cu regimul dedetentie.In soldaMafiei
Dar in fata unui boss mafiot nu rezista niciun obstacol. Un altexemplu este dat tot de unul din fratii Graviano, Giuseppe, caresi-a administrat cu maiestrie afacerile dintr-o celula dininchisoarea Rebibbia, de langa Roma. Cum? Pur si simplu, prinintermediul biletelor (clasicele "pizzini") incredintate unor"postasi" improvizati: neveste, rude si chiar copiii acestuia,burdusiti cu "pizzini" in timpul vizitelor "la vorbitor". Lecturamesajelor a fost una instructiva. Opinia publica a aflat astfel caoamenii de onoare primesc un salariul in mod regulat, luna deluna.

Mai mult, un boss are "caderea" de a cere socoteala de oriceschimbare survenita. "Detinutii ma intreaba de ce li s-a redussalariul dupa arestarea mea", scria Graviano intr-un astfel debiletel. Lucru care nu concorda deloc cu stilul de viata alacestuia in inchisoare ("Doar pentru mine cheltuiesc 20 de milioanepe luna pe avocat, haine, pentru pachete si vizite.") Apoi, lazdup, a da dovada de generozitate e de-a dreptul o necesitate."Exista 20 de detinuti care au ajuns in sapa de lemn in urmaproceselor si nu mai au mijloace pentru a face fata situatiei;obligatia noastra este sa le dam intre 3 si 4 apartamente fiecaruiapentru a le asigura viitorul economic atat lor, cat si familiilorlor", dicta bossul, referindu-se evident la apartamente ce trebuiau"donate" de antreprenorii care au construit cu bani daruiti de"Providenta". Adica de Mafie.Tortul
Dupa un an de "all inclusive" pe cheltuiala statului ininchisoarea blindata din Terni, in 2007, Bernardo Provenzano a fosttransferat la cea din Novara, un institut unde sunt inchisi si altimafioti de rang inalt, consemnati ca si el rigorilor articolului 41bis. Decizia transferului a fost explicata sefilor de laDAP (Departamentul Administratiei penitenciare) drept "o rotatienormala in interiorul unui circuit guvernat de masuri speciale desiguranta". Dincolo de justificarile formale, se pare insa ca ar fifost vorba despre o manevra pentru aplanarea unor frictiuni aparuteintre directiunea inchisorii din Terni si agentii GOM (grupuloperativ mobil al politiei penitenciare insarcinat cu supravegherealui Provenzano); generate, se pare, de unele "concesii" facutenasului pe care gardienii acestuia nu le-au apreciat. Nimicdeosebit, nicio incalcare flagranta a regulamentului, doar mici"atentii" fata de fostul sef suprem al Cosa Nostra, cum ar fi un"tort", trimis acestuia in ziua in care implinea 74 de ani. Defapt, "tortul" s-a dovedit mai apoi a fi o simpla bucata deplacinta cu mere de la Mulino Bianco, greutate neta 80 de grame,suficienta insa pentru a incinge spiritele in mediul penitenciar.Era data de 31 ianuarie 2007, prima aniversare a zilei de nastere alui Bernardo Provenzano zis si "Tractorul" in celula bunkerului dinTerni dupa 43 de ani de "clandestinitate". Zi in care in menu-ulacestuia a aparut si prajitura, la dispozitia expresa adirectorului Francesco Dell'Aira. Pe care, de altfel, seful mafiot,respectandu-si cu strictete dieta, se spune ca nici macar n-ar fimancat-o.Fara doar si poate, daca ar avea un computer la dispozitie,ar tine un blog. In schimb, Bernardo Provenzano, in ciuda faptuluica e certat rau cu gramatica italiana, se trezeste intotdeauna laivirea zorilor (la 5.00 fix, niciun minut mai devreme sau maitarziu), bea o gura de apa si apoi se-apuca sa faca ceea ce a facutdintotdeauna: scrie "pizzini". Noteaza tot ce se intamplain jurul lui, inregistreaza orice cuvant schimbat cu agentiipolitiei penitenciare, pune totul pe hartie. Pana si cina de cu oseara inainte, vizita medicala, intalnirea cu preotul. Hartie, cevade scris si un dictionar este ceea ce a cerut, si a primit, pentrua scrie mai mult si mai corect. O manie de care nu a scapat boss-ulbossilor dupa capturarea lui din data de 11 aprilie 2006, dataistorica pentru mafie si anti-mafie deopotriva, la finalul uneiclandestinitati ce a durat aproape jumatate de secol."Tractorul" cu creier degaina
A fost dat in urmarire atat de mult incat la un moment dat chiar secredea ca ar fi fost "executat" si cadavrul i-ar fi fost facutdisparut. Super-boss-ul Bernardo Provenzano a fost arestat de-abiain primavara lui 2006, cand (din cauza unui pachet cu rufe curatetrimis de sotie) s-a aflat ca se refugia intr-o cabana parasita dinzona Corleonese, de unde le dadea ordine acolitilor sai prinintermediul infamelor "pizzini". Provenzano si-a inceput cariera inanii '50, impreuna cu Salvatore Riina, devenind cel mai deincredere locotenent al lui Luciano Liggio, seful Cosa Nostra laacea vreme. Despre el, Liggio se spune ca ar fi spus cu naduf:"Trage dumnezeieste, dar are creierul ca al unei gaini".Ceea ce nu l-a impiedicat pe Provenzano sa ajunga la varfin organizatie in anii '80, ucizandu-si eficient rivalii.Desi multa vreme a fost considerat doar un killer fara scrupule sicam atat, in decursul anilor au iesit la lumina siresponsabilitatile de care Provenzano se achita cu succes in cadrulorganizatiei de spalare de bani. Mai mult: cei mai apropiaticolaboratori ai lui au dat in vileag sofisticate contracte ilegaleale acestuia si legaturi stranse cu lumea politica.

Bernardo Provenzano"La racoare", atunci cand nu scrie, il Padrinociteste. Citeste pana noaptea tarziu unchesu' Bernardo:sentintele de condamnare pe care i le trimit avocatii, notificarilecu care-l "bombardeaza" necontenit magistratii procuraturilor dinSicilia. Este literalmente ingropat in documente judiciare incelula: de la primul mandat de arestare semnat in '84 dejudecatorul Falcone dupa "cantarea" lui Tommaso Buscetta pana lacea mai recenta ordonanta de "custodia cautelare" (masurapreventiva de detentie in penitenciar inainte de proces), de la"antice" documente din celebrul proces de la Bari intentatCorleonezilor la ultimul apel pentru macelul din Capaci. Isireciteste notitele, confesiunile "ciripitorilor" ("i pentiti"),care-l acuza de toate cruzimile imaginabile. Nasul mai citeste siBiblia. Un magistrat i-a cumparat una special pentru el: cea pecare o avea inainte de arestare a devenit "proba", pusa subsechestru de procurorii din Palermo, dupa ce cineva a observat caera toata mazgalita, pagina cu pagina. Mesaje codate?"Faca-se voia lui Dumnezeu", a spus Provenzano atunci candpolitistii i-a smuls-o din maini. E ceea ce Nasul din Corleonerepeta ca-n transa, de fiecare data cand deschidegura.Si daca obsesia lui Provenzano pentru scris este de-acumproverbiala (220 de foi de hartie au fost gasite in baraca unde seascundea), o alta pe care a dat-o la iveala in captivitate este ceapentru mancarea sanatoasa. Una dintre putinele rugaminti adresatesupraveghetorilor sai, incepand cu directorul inchisorii din Terni,Francesco Dell'Aira, a fost aceea de a nu i se servi niciodatamancaruri picante. Dorinta i-a fost indeplinita. Spaghetti farasos, "in bianco", orez, putina paine, cartofi fierti, multelegume. Iata viata din prezent a Nasului care a reusit sa sesustraga justitiei perioada cea mai lunga din istoria mafieimoderne.

REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE CELE MAIIMPORTANTE FILME CU MAFIA IN ROLUL PRINCIPAL, IN URMATORUL EPISODAL MARATONULUI"DESCOPERA SECRETELE MAFIEI"!

Nu rata niciun articol din maratonul"Descopera secretele Mafiei" si vei afla ceea ce putiniau avut curajul sa va spuna pana acum... crima organizata sedesfasoara chiar langa tine, face parte din viata ta, fara ca macarsa ai habar de asta!