Home » Știință » André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic

André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic

André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.05.2024

Se spune că într-o zi, în timp ce călătorea cu tramvaiul în Paris, matematicianul și fizicianul francez André-Marie Ampère era atât de absorbit în gândurile sale de rezolvarea unui complex calcul matematic, încât a uitat de tot și de toate în jurul lui. Conductorul tramvaiului, observându-l pe Ampère într-o stare de totală concentrare, a încercat să-l trezească din „transă” strigându-l în mod repetat „Monsieur Ampère, Monsieur Ampère!” (domnule Ampère, domnule, Ampère!” Însă domnul Ampère nu l-a auzit și nu l-a văzut pe vatman. Uimit de situație, vatmanul ar fi spus adresându-se celorlalți călători, „Monsieur Ampère este atât de inteligent încât nu aude și nu vede  nimic în afara matematicii!”.

Într-adevăr, André-Marie Ampère a fost unul dintre oamenii de știință care și-a dedicat întreaga viața cecetărilor, folosindu-și pasiunea și concentrarea asupra muncii sale științifice.

André-Marie Ampère, unul dintre cei mai influenți oameni de știință din istorie, a adus contribuții de neegalat în domeniul electromagnetismului. Ampère a fost unul dintre cei 72 de oameni de știință francezi aleși pentru a fi comemorați pe Turnul Eiffel în 1889, iar numele său a fost aplicat unității de măsură a curentului electric, amperul (adesea prescurtat în amperi), care este una dintre cele șapte unități de bază ale Sistemului Internațional de Unități de Măsură (SI) adoptat în 1960.Jan 20, 2021

Cea mai mare descoperire a lui André-Marie Ampère este legată de relația dintre curentul electric și câmpul magnetic, care a stat la baza dezvoltării teoriei electromagnetismului. În anul 1820, Ampère a realizat un experiment în care a observat că un conductor prin care trece un curent electric generează un câmp magnetic în jurul său. Această descoperire a deschis calea către o înțelegere fundamentală a relației dintre electricitate și magnetism și a condus la formularea celei de-a doua legi a lui Ampère, cunoscută sub numele de Legea lui Ampère, lege care stabilește că intensitatea câmpului magnetic creat în jurul unui conductor rectiliniu este proporțională cu curentul electric care trece prin acel conductor.

Dar pe lângă descoperirea relației dintre curentul electric și câmpul magnetic, André-Marie Ampère a avut și alte contribuții importante în domeniul electromagnetismului. A dezvoltat o teorie matematică a electrodinamicii pentru a explica relația dintre curentul electric și câmpul magnetic. A inventat, în 1824, un dispozitiv numit galvanometru, primul instrument de măsurare a curentului electric și a dezvoltat o teorie a forțelor electrodinamice, care explică interacțiunea dintre curentul electric și câmpul magnetic și a influențat dezvoltarea teoriei electromagnetice.

André-Marie Ampère s-a născut la 20 ianuarie 1775, în orașul Lyon din Franța, fiind unul dintre cei trei copii ai lui Jean-Jacques Ampère, un prosper om de afaceri, și ai lui Jeanne Antoinette de Sarcey, fiica orfană a unui negustor de mătase. Când Ampère avea 5 ani, familia s-a mutat la o moșie de la țară, la aproximativ șase mile de Lyon. De la o vârstă fragedă, Ampère a arătat un interes deosebit pentru matematică și științe naturale, preocupări pe care tatăl său a avut grijă să I le cultive în continuare și să-l încurajeze în acest sens, punându-i la dispoziție o vastă colecție de cărți. Ampère a avut acces la lucrări influente ale Iluminismului francez, cum ar fi „Histoire naturelle, générale et particulière” a lui Buffon și „Encyclopédie” a lui Diderot și d’Alembert, lucrări ce au devenit de referință în stabilirea cunoștințelor lui.

La vârsta de 12 ani, Ampère a început să studieze matematică avansată folosind cele mai recente cărți de matematică pe care le avea în biblioteca familiei.

Dar Ampère nu era doar un iubitor de carte, ci și un bun creștin, latura spirituală fiindu-i hrănită de mama sa, o catolică devotată cu respect pentru credință.

Revoluția franceză a avut un impact profund asupra vieții lui André-Marie Ampère. Tatăl, Jean-Jacques Ampère, a fost implicat în serviciul public în timpul revoluției, devenind negociator de pace într-un mic oraș din apropierea orașului Lyon. Cu toate acestea, când facțiunea iacobinilor a preluat controlul guvernului în 1792, Jean-Jacques Ampère s-a opus ideologiilor și acțiunilor lor, ceea ce a condus, în 1793, la execuția sa prin ghilotinare în cadrul epurărilor iacobine care aveau loc în acea perioadă. Execuția lui Jean-Jacques a fost o tragedie pentru André-Marie Ampère care își pierduse nu doar tatăl, ci și omul de încredere, un model de educație și influență în domeniul științific. Dar cu toate aceste evenimente dramatice și politice din viața sa, Ampère și-a continuat educația, studiind la École Polytechnique din Paris și obținând rezultate remarcabile.

La 22 de ani, Ampère a început să dea meditații particulare în Lyon. Având pregătirea și talentul necesare pentru a face asta, tânărul matematician a atras atenția intelectualilor din oraș, astfel că la o distanță de câțiva ani, în 1804, Ampère a fost angajat profesor de fizică și chimie în cadrul aceleiași École Polytechnique și, în ciuda faptului că nu deținea nicio calificare oficială, în 1809 a devenit profesor titular de matematică. În 1814, Ampère a fost acceptat în corpul de matematicieni din noul Institut Imperial, de care aparținea inclusiv Institutul Naţional de Ştiinţe şi Arte, perioada care a urmat fiind foarte prolifică pentru Ampère din punct de vedere scriitoricesc, acesta publicând mai multe lucrări în diverse domenii, de la matematică şi filozofie la chimie şi astronomie.

În 1820, Ampère a asistat la o demonstrație a prietenului său Francois Arago a descoperirii făcute de fizicianul și chimistul danez Hans Christian Oersted, care a arătat că un flux de curent electric într-un fir poate devia acul magnetic al unei busole aflate în apropiere. Intrigat de această demonstrație, Ampère a decis să efectueze propriile experimente, o lună mai târziu, demonstrând că firele paralele care transportă curenți în aceeași direcție se atrag reciproc, în timp ce curenții care circulă în direcții opuse se resping unul pe celălalt. Ampère a numit acest nou domeniu electrodinamică (astăzi îl numim electromagnetism), descoperirea ducând la formularea legii fundamentale cunoscută sub numele de Legea lui Ampère, care descrie relația între curentul electric și câmpul magnetic rezultat.

Ampère, pionier în domeniul electrodinamicii, cu multe și importante cercetări privind forțele electrice și magnetice, a dezvoltat conceptul de circuit electric și a introdus, de asemenea, notiunea de vector.

În 1827, scrie Britannica.com, Ampère a publicat lucrarea sa magistrală, „Mémoire sur la théorie mathématique des phénomènes électrodynamiques uniquement déduite de l’expérience” (Memoriu asupra teoriei matematice a fenomenelor electrodinamice, dedusă în mod unic din experiență), lucrare care a dat numele noii sale științe, electrodinamica, și care a devenit cunoscută ulterior ca fiind tratatul fondator al acesteia.

În semn de recunoaștere a contribuției sale la crearea științei electrice moderne, o convenție internațională semnată în 1881 a stabilit amperul ca unitate de măsură electrică standard, alături de coulomb, volt, ohm și watt, care poartă numele contemporanilor lui Ampère: Coulomb, Alessandro Volta din Italia, Georg Ohm din Germania și James Watt din Scoția.

Odată cu această lucrare de referință a lui André-Marie Ampère, a fost marcat și sfârșitul operei sale științifice originale.

Viața personală a lui Ampère a fost marcată de tragice evenimente. În 1799, s-a căsătorit cu Julie Carron, cu care a avut un copil. Din nefericire, soția sa a decedat la scurt timp după ce a născut, la doar 30 de ani. Această pierdere l-a afectat profund pe Ampère, făcându-l să jelească absența ei timp de mai mulți ani, dar în ciuda durerii sale, și-a îndeplinit admirabil rolul de tată singur, dedicându-se cu seriozitate creșterii și educării fiului lor, Jean-Jacques Ampère devenit mai târziu un istoric și scriitor apreciat.

André-Marie Ampère, fizicianul francez care a întemeiat şi denumit ştiinţa electrodinamicii a murit la 10 iunie 1836, la vârsta de 61 de ani, din cauza unei pneumonii. Și-a trăit ulimele clipe ale vieții în orașul francez Marsilia, acolo unde a fost și înmormântat. Ulterior, rămășițele sale au fost mutate în Cimitirul Montmartre din Paris, locul de odihnă finală al multor alte persoane notabile. Fiul lui Ampère, Jean-Jacques, este înmormântat alături de acesta.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Andre-Marie-Ampere

https://www.ecmweb.com/test-measurement/media-gallery/20902618/10-little-known-facts-about-andre-marie-ampere

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului

Cele mai puternice câmpuri magnetice ar putea fi chiar aici pe Pământ

Cărămizile din Mesopotamia dezvăluie o anomalie în câmpul magnetic al Pământului de acum 3.000 de ani

Una dintre cele mai extreme furtuni magnetice din istoria Pământului s-a întâmplat în 1872

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Locuitorii cărei țări beau apa mereu caldă sau fierbinte?
Test de cultură generală. Locuitorii cărei țări beau apa mereu caldă sau fierbinte?
A fost dezvoltată prima baterie de diamant din lume, alimentată nuclear, cu o durată de viață de 5.700 de ani
A fost dezvoltată prima baterie de diamant din lume, alimentată nuclear, cu o durată de viață de 5.700 de ani
Bitcoin a depășit pentru prima dată pragul de 100.000 de dolari
Bitcoin a depășit pentru prima dată pragul de 100.000 de dolari
Țara în care se fac cele mai multe terapii cu celule stem din lume
Țara în care se fac cele mai multe terapii cu celule stem din lume
Boala de care este posibil să suferi dacă te trezești de mai multe ori pe timpul nopții
Boala de care este posibil să suferi dacă te trezești de mai multe ori pe timpul nopții
Nicolae Kalinderu, medicul român de care puţini ştiu, a fost extrem de apreciat peste hotarele ţării
Nicolae Kalinderu, medicul român de care puţini ştiu, a fost extrem de apreciat peste hotarele ţării
China a înregistrat cea mai caldă toamnă din 1961 încoace
China a înregistrat cea mai caldă toamnă din 1961 încoace
Elevii români, printre cei mai buni din Europa la matematică
Elevii români, printre cei mai buni din Europa la matematică
O furtună solară „cataclismică” a lovit Pământul în urmă cu aproape 3.000 de ani
O furtună solară „cataclismică” a lovit Pământul în urmă cu aproape 3.000 de ani
A fost descoperit un semiconductor care consumă de 1 miliard de ori mai puțină energie
A fost descoperit un semiconductor care consumă de 1 miliard de ori mai puțină energie
O nouă tehnologie poate pătrunde adânc în Pământ pentru a detecta cutremurele
O nouă tehnologie poate pătrunde adânc în Pământ pentru a detecta cutremurele
O figurină reprezentând capul unui „om-șarpe” de acum 7.500 de ani îi nedumerește pe cercetători
O figurină reprezentând capul unui „om-șarpe” de acum 7.500 de ani îi nedumerește pe cercetători
Semnele bolii Alzheimer s-ar putea ascunde chiar în felul în care vorbim
Semnele bolii Alzheimer s-ar putea ascunde chiar în felul în care vorbim
Ce s-a întâmplat după ce gene mai vechi decât însăși viața au fost introduse în șoareci
Ce s-a întâmplat după ce gene mai vechi decât însăși viața au fost introduse în șoareci
Imagini din satelit arată că Antarctica este mai verde astăzi decât în urmă cu 35 de ani
Imagini din satelit arată că Antarctica este mai verde astăzi decât în urmă cu 35 de ani
Barbarii din epoca romană purtau cu ei linguri care i-ar fi putut ajuta în luptă
Barbarii din epoca romană purtau cu ei linguri care i-ar fi putut ajuta în luptă
Premii de Excelenţă pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar, la Gala Mari Sportivi 2024
Premii de Excelenţă pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar, la Gala Mari Sportivi 2024
Vin Diesel, cel mai „furios” și mai „rapid” actor de la Hollywood. „A fi bărbat este o chestiune nativă. A fi bărbat este o chestiune de vârstă. Dar a fi un gentleman este o chestiune de alegere”
Vin Diesel, cel mai „furios” și mai „rapid” actor de la Hollywood. „A fi bărbat este o chestiune nativă. A fi ...