Home » D:News » Povestea misterioaselor cercuri subacvatice, în sfârşit dezvăluită (FOTO)

Povestea misterioaselor cercuri subacvatice, în sfârşit dezvăluită (FOTO)

Autor: Maria Olaru 09.22.2012
Lumea animalelor este plină de mistere. Din fericire pentru noi, pe unele reuşim să le şi desluşim. Aşa a fost cazul şi acum, când japonezul Yoji Ookata a fotografiat, în apele adânci de 24 de metri din apropierea insulei Amami Oshima (din Oceanul Pacific), a fotografiat ceva nemaiîntâlnit.

Este vorba de o construcţie radială, cu o rază de aproape 2m, realizată în nisip şi care, datorită simetriei, părea să fie lucrată de un mare artist. Pentru a afla cine a fost realizatorul acestui „cerc misterios”,  Ookata a cerut ajutorul unor colegi de la o televiziune japoneză. 

Povestea misterioaselor cercuri subacvatice, în sfârşit dezvăluită/ Foto: Yoji Ookata

Astfel, cu ajutorul camerelor de luat vederi artistul a fost demascat. Este vorba de un mic peşte balon care, în încercarea de a atrage femele, creează astfel de „opere de artă” pe care le şi decorează. Folosindu-şi doar înotătoarele, peştele a lucrat zi şi noapte pentru a realiza desenul. Mai mult, micul artist, cunoscut mai mult drept delicatesă, adună scoici de mici dimensiuni pe care le crapă şi le aşează în centrul lucrării. 

Povestea misterioaselor cercuri subacvatice, în sfârşit dezvăluităe/ Foto: Yoji Ookata

Observaţii mai avansate au scos la iveală faptul că aceste cercuri misterioase nu sunt create doar pentru a atrage femela prin frumuseţea lor. Pe lângă faptul că şanţurile create de mascul ajută femela să ajungă la el, centrul sculpturii este locul în care se produce împerecherea şi în care sunt depuse ouăle. Mai mult, cu cât există mai multe inele în cerc, cu atât există mai multe şanse ca femela să îl accepte pe mascul. De asemenea, se pare că micile scoici sunt adunate acolo de către mascul cu scopul a asigura substanţe nutritive vitale pentru nou-născuţi. În plus, oamenii de ştiinţă au observat că şanţurile formate de mascul au şi rolul de neutraliza curenţii, protejând ouăle. 

Povestea misterioaselor cercuri subacvatice, în sfârşit dezvăluită/ Foto: Yoji Ookata

Oamenii de ştiinţă descriu acest fenomen drept o adevărată poveste de dragoste şi o dovadă de măiestrie apăruta din dorinta de a asigura urmasii speciei.

Povestea misterioaselor cercuri subacvatice, în sfârşit dezvăluită/ Foto: Yoji Ookata

Sursa: Why Evolution is True / Foto: Yoji Ookata