Roboray: noul robot Samsung cu mers „natural” (FOTO, VIDEO)

15 10. 2012, 14:38

La suprafaţă, Roboray se asemăna un pic cu modelul precedent creat de echipa de cercetători coordonată de Kyungsik Roh, Mahru 3, dezvoltat în 2007. Totuşi, seriile Mahru nu au avut niciodată capacitatea de a alerga precum  rivalii săi de la Honda sau Toyota. 

Roboray este pe cale să se alăture listei de roboţi capabili să alerge, însă până atunci, maşina cu o înălţime de 150 cm şi 62 de kg este un adevărat robot umanoid cu 32 de încheieturi (degetele nu sunt include). În prezent, oamenii de ştiinţă de la Samsung lucrează la dezvoltarea unor programe de recunoaştere facială şi verbală care urmează să fie integrat în noul Roboray. 

Picioarele lui Roboray sunt alimentate de o combinaţie de servomotoare speciale folosite pentru mişcarea şoldurilor, genunchilor şi gleznelor. Spre deosebire de alţi roboţi, care se deplasează doar cu genunchii flexaţi în permanenţă, Roboray are un mers mai relaxat şi mai natural,mulţumită încheieturilor speciale. 

Diferenţa poate fi observată în filmările de mai jos. În primul video, Roboray coboară o pantă ţinându-şi picioarele drepte, în timp ce al doilea video îl prezintă pe Mahru 3 care are nevoie să îşi ţină genunchii îndoiţi pentru a se putea deplasa. 

Pentru moment, Roboray este doar un proiect de cercetare, dar el subliniază determinarea celor de la Samsung de a-şi ajunge din urmă rivalii. 

Sursa: Gizmag