Prima pagină D:News

Comunicare cu puterea gândului: pentru prima dată în lume, un pacient în stare vegetativă a reuşit să „discute” cu medicii despre starea sa

Redactia Descopera.ro | 11.14.2012 | ● Vizualizări: 509

Scott Routley, un canadian care a suferit leziuni cerebrale grave în urma unui accident de maşină şi se află în stare vegetativă de peste un deceniu, complet incapabil să se mişte şi să vorbească, a reuşit totuşi să răspundă la câteva întrebări, graţie unei noi tehnologii care îi permite să comunice cu gândul.

Tulburător este faptul că răspunsurile pacientului sugerează că este conştient de starea sa. El a reuşit să le spună doctorilor că nu simte nicio durere, iar faptul că a reuşit să comunice astfel îi poate ajuta pe cei din jur să îi amelioreze calitatea vieţii.

Pacienţii aflaţi în stare vegetativă nu manifestă, în general, răspunsuri la stimuli externi; ei nu pot vorbi, iar starea de conştienţă este prezentă în diferite grade. La unii dintre ei, există permanent o minimă stare de conştienţă, alţii pot avea perioade în care par mai conştienţi şi recunosc unele persoane familiare. 

La aceşti pacienţi, inima bate, plămânii şi tractul digestiv funcţionează; ei pot deschide ochii, prezintă cicluri de veghe şi somn sau pot fi treji aproape permanent, toate aceste caracteristici deosebind starea vegetativă de comă.

Scott Routley este unul dintre cei câţiva pacienţi pe care a fost testată o nouă tehnologie, dezvoltată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge.

Echipa condusă de prof. Adrian Owen a folosit rezonanţa magnetică funcţională pentru a vizualiza schimbările la nivelul fluxului sanguin din creier. Aceste schimbări pot indica răspunsurile pacientului la anumite întrebări.

Întâi, pacienţii au fost rugaţi să îşi imagineze că joacă tenis, ceea ce, au observat cercetătorii, măreşte fluxul sanguin într-o zonă a creierului numită cortexul premotor.

Apoi, pacienţii au fost rugaţi să se imagineze mergând prin diferite încăperi din locuinţa lor, iar acest gând a activat o altă arie cerebrală, girul parahipocampic.

Li s-au pus apoi întrebări şi au fost instruiţi să se imagineze jucând tenis dacă voiau să răspundă „nu” şi să se imagineze mergând prin casă dacă răspunsul era „da”. Vizualizând modificările fluxului sanguin în cele două arii cerebrale menţionate, medicii puteau afla ce răspunsuri dădeau pacienţii la întrebări.

Metoda a fost testată cu succes pe câţiva pacienţi aflaţi în stare vegetativă, din Canada şi Marea Britanie.

Scott Routley este primul pacient care a reuşit să spună medicilor ceva despre starea sa. În două rânduri, în cursul lunii trecute, el a răspuns „nu” atunci când a fost întrebat dacă îl doare ceva. Atât medicii, cât şi familia speră ca în curând Scott să poată comunica în aşa fel încât să i se poată îmbunătăţi calitatea vieţii - de exemplu să spună la ce oră ar prefera să mănânce sau dacă doreşte să asculte un meci la radio.

Nu toţi pacienţii aflaţi în stare vegetativă pot răspunde folosind această tehnică, deoarece ea necesită o concentrare intensă. Prof. Owen afirmă că, dintre pacienţii studiaţi, aproximativ unul din cinci poate comunica astfel.

Get Adobe Flash player;

Video: BBC EMP

Sursa: Mail Online